Clafoutis cu cirese (clafouti cu cirese) – desertul frantuzesc care a cucerit intreaga lume
Clafoutis este un desert frantuzesc din regiunea Limousin si se face de obicei cu cirese negre proaspete si aluat subtire, la fel ca cel pentru clatite. Un desert care a ajuns pretutindeni, din Franta in secolul al XIX-lea, si a cucerit intreaga lume cu ciudatul nume “clafoutis” (cunoscut si ca “clafouti” datorita faptului ca “s”-ul final nu se pronunta).
Ce gust are clafoutis?
Clafoutis este un desert care poate fi descris ca o tarta cu cirese, clatite si sufleu intr-un singur desert. Desi este dulce, zaharul nu este coplesitor si desertul are un gust usor fructat, de cirese. Textura va va aminti de o crema groasa sau de o budinca, iar bucatile de fructe coapte par sa se topeasca in gura.
Clafoutis cu cirese
Aceasta reteta de clafoutis cu cirese este unul dintre cele mai usoare deserturi frantuzesti pe care le puteti face vreodata. Este o reteta absolut uimitoare, pur si simplu perfecta pentru sezonul cireselor. Acest desert pe baza de crema si multe cirese este ornat cu putin zahar pudra. Se serveste cel mai bine cald fie ca desert, fie chiar la micul dejun sau brunch.
Ciresele proaspete se potrivesc mai bine la aceasta reteta pentru ca vor da mai multa aroma, dar puteti folosi cirese congelate daca nu aveti proaspete. Dezghetati si scurgeti ciresele, apoi uscati-le inainte de a le pune in tava de copt.
Cum se prepara clafoutis cu cirese?
Clafoutis-ul clasic frantuzesc este facut cu cirese cu samburi deoarece samburii contin amigdalina (aceeasi substanta chimica activa gasita in extractul de migdale), care are o aroma subtila de migdale ce este infuzata in aluat pe masura ce se coace.
Totusi, este de preferat sa indepartam samburii deoarece astfel clafoutis este mult mai usor de servit, mai ales de catre copii, si nu riscam o urgenta stomatologica! Pentru a indeparta samburii cireselor cu usurinta putem folosi un dispozitiv special pentru scos samburii, desi este de preferat modul vechi, cu agrafa de par, deoarece astfel se pierde mai putin din pulpa cireselor.
Daca eliminam samburii cireselor, adaugam in aluat putina esenta de migdale impreuna cu restul ingredientelor. Esenta de migdale produce un efect similar fara a risca un dinte spart!
Ingredientele principale pentru clafoutis sunt zahar, oua, faina si cirese. Dar ingredientul secret este lichiorul amaretto, care confera desertului o aroma discreta de migdale atunci cand marinam ciresele fara samburi cu putin amaretto. Putem folosi si esenta de migdale sau vanilie, dar daca avem lichior amaretto, este bine sa il folosim. Putem castiga astfel o parte din aroma pe care o pierdem prin indepartarea samburilor.
Pentru aluat avem nevoie de putine ingrediente pe care le avem mereu in casa, cum ar fi zahar, oua, unt, faina si lapte. Trebuie doar sa amestecam ingredientele pentru a forma un aluat gros ca pentru clatite pe care il turnam peste ciresele fara samburi. Coacem clafoutis la cuptor pana creste si devine auriu. Si iata cat de usor obtinem unul dintre cele mai bune deserturi de vara! Preparand aceasta reteta de clafoutis cu cirese o sa ne bucuram in aceasta vara de cirese minunate intr-unul dintre cele mai bune deserturi.
Cu ce fructe se poate prepara clafoutis?
Reteta de clafoutis pe care v-o prezentam mai jos este reteta clasica de clafoutis cu cirese, dar nu ezitati sa experimentati cu fructe noi dupa ce ati stapanit reteta clasica.
In afara de cirese, puteti prepara reteta de clafoutis cu visine, caise, piersici, prune, struguri, mere, smochine, capsuni, zmeura, afine sau alte fructe de padure, din fructe proaspete sau congelate, insa adeptii retetelor traditionale frantuzesti sustin ca aceste variante nu sunt clafoutis, ci flaugnarde.
In plus, puteti folosi in loc de tartiera forme individuale de copt in care impartiti fructele si aluatul.
Reteta video pas cu pas
Ingrediente pentru reteta de clafoutis cu cirese:
- 600 gr cirese fara samburi
- 4 oua medii
- 30 gr unt topit (2 linguri)
- 200 ml lapte (o cana)
- 100 gr zahar (1⁄2 cana)
- 100 gr faina (¾ cana)
- 1⁄2 lingurita esenta de migdale
- 1 plic zahar vanilat
- 1⁄4 lingurita sare
Ingrediente pentru decor:
- zahar pudra vanilat
Reteta de clafoutis cu cirese – mod de preparare:
1.Spalam bine ciresele in mai multe ape.
2. Scoatem samburii cireselor si lasam ciresele sa se scurga.
3. Preincalzim cuptorul la 180°C. Asezam hartie de copt pe baza unei tavi rotunde cu diametrul de 28 cm. Ungem cu unt hartia de copt si peretii tavii. Presaram doua linguri de zahar pe fundul si pe peretii tavii.
4. Asezam ciresele in tava intr-un singur strat. Lasam tava deoparte pana pregatim aluatul.
5. Intr-un bol batem cu telul sau cu mixerul ouale cu zaharul ramas, zaharul vanilat si sarea.
6. Adaugam treptat laptele, apoi faina in doze, si amestecam bine pana obtinem un aluat fara cocoloase.
7. Adaugam untul topit si esenta de migdale si amestecam pana le incorporam.
Aluatul va avea o consistenta asemanatoare cu cea a aluatului pentru clatite.
8. Turnam aluatul peste ciresele din tava.
Acoperim ciresele cu aluatul de clafoutis.
9. Coacem acest clafoutis cu cirese la 180°C (pe treapta din mijloc a cuptorului) timp de 40-45 de minute, pana se rumeneste frumos la suprafata.
10. Cand se mai raceste putin (dupa aproximativ 5 minute) ornam clafoutis-ul cu zahar pudra, apoi il scoatem din tava de copt si il transferam pe un platou. Clafoutis-ul se va dezumfla putin pe masura ce se raceste.
Cum se serveste clafoutis
Taiem clafoutis-ul cu cirese in 6-8 felii si il servim cald sau rece. In mod traditional, clafoutis nu este servit cu niciun acompaniament. Daca doriti, il puteti consuma simplu, pudrat cu zahar cu aroma de vanilie, alaturi de o cupa de inghetata de vanilie sau ornat cu frisca proaspata, dupa preferinta. Este desertul ideal alaturi de o ceasca de cafea sau de ceai.
Salvati pe Pinterest!
Cum se pastreaza clafoutis
Pastrati clafoutis acoperit, la temperatura camerei, timp de cateva ore sau la frigider, acoperit etans, pana la patru zile.
Alte retete cu cirese care v-ar putea interesa:
Tarta cu cirese (sau cu visine)
Gem de cirese cu aroma de menta
Dulceata de cirese fara conservanti