Pentru a prepara reteta de sardine la cuptor este necesar sa curatam sardinele de solzi, intestine si oase. Solzii se curata foarte usor: spalam sardinele sub jet de apa de la robinet si le frecam cu atentie dinspre coada spre cap. Procedand astfel solzii se desprind foarte usor.

Pentru a curata sardinele de oase si intestine procedam astfel: taiem capetele si cu degetul mare desfacem corpul fiecarui peste pe lungime, de la cap spre coada, tragand in acest mod sira si intestinele. Apoi spalam sardinele sub jet de apa si le punem sa se scurga de apa intr-o strecuratoare pe care o asezam pe un bol.

Pentru aceasta reteta de sardine am pregatit un amestec de pasta de rosii, ulei de masline, ceapa, usturoi, capere, stafide negre, oregano, patrunjel, sare si piper. Umplem sardinele cu acest amestec si apoi le intoducem pentru 20 minute in cuptorul incins in prealabil la 200 grade.

Reteta de sardine pregatita in acest mod este deosebit de gustoasa. Gustul sardinelor combinat cu pasta de rosii, ceapa, usturoi si mirodenii este perfect! Putem servi sardinele simple, cu paine proaspata sau insotite de o salata. Eu am pregatit o salata din sfecla coapta, portocale, iaurt si nuci.

 

Ingrediente pentru reteta de sardine la cuptor (pentru 4 portii):

 

  • 1 kg sardine curatate si deschise pe mijloc ca o carte (adica nu trebuie separate cele doua jumatati)
  • 100 ml ulei de masline (sau alt ulei)
  • 1 ceapa mare tocata foarte fin
  • 2 catei de usturoi pisati
  • 2 linguri pasta de rosii
  • 2 linguri capere care mai intai au fost tinute in apa la desarat (ingredient optional)
  • 2 linguri stafide negre
  • 1 legatura patrunjel tocat
  • 1 lingura oregano
  • sucul de la o lamaie
  • coaja rasa de lamaie
  • sare
  • piper proaspat macinat

 

Reteta de sardine la cuptor – mod de preparare:

 

  1. Incalzim cuptorul la 200 grade.
  1. Curatam sardinele de solzi, capete, intestine si oase. Le spalam sub jet de apa, le punem intr-o strecuratoare sa se scurga de apa, apoi punem peste ele sucul de lamaie si le punem in frigider pana pregatim amestecul cu care umplem sardinele. Sucul de lamaie ajuta sa se stranga si sa se intareasca putin carnea pestelui.
  1. Intr-un bol amestecam pasta de rosii, ceapa, usturoiul, uleiul, caperele, stafidele, oregano, sarea si piperul.
  1. Intr-o tava unsa cu putin ulei asezam intr-un strat jumatate din cantitatea de sardine deschise, cu pielea in jos. Pe fiecare sardina punem cate o lingura din amestecul din bol, apoi o acoperim cu cealalta jumatate din cantitatea de sardine, de data aceasta cu pielea in sus.
  1. Stropim sardinele cu putin ulei si adaugam o ceasca de apa. Introducem tava in cuptorul preincalzit si o lasam la copt aproximativ 20 minute.

 

Reteta de sardine este gata! Scoatem tava din cuptor, punem sardinele pe un platou sau pe o farfurie si le servim cu paine proaspata si cu salata de sfecla si portocale.

Adauga un comentariu

Comentarii

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Sardine la Cuptor
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)