Reteta de paine impletita cu lapte si unt este ideala pentru sarbatori sau ocazii speciale.
Este o reteta minunata de paine cu lapte, care de face usor. Rezulta o paine impletita pufoasa, usor crocanta la exterior si un gust bun, minunat, asemanatoare la gust cu chiflele de casa cu lapte si unt.
Cand rupem aceasta paine impletita se desface in fasii, la fel ca si cozonacul. Este bine sa cernem faina de doua ori, pentru a prinde cat mai mult aer. Astfel aceasta paine impletita va creste foarte frumos. Din cantitatea de ingrediente data vom obtine doua paini.

Ingrediente pentru reteta de paine impletita cu lapte si unt:

  • 500 gr faina
  • 350 ml lapte
  • 20 gr drojdie proaspata (sau 1 plic drojdie uscata)
  • 50 gr unt topit
  • 15 gr zahar (1 lingura)
  • 1 lingurita sare
  • 1 galbenus diluat cu putina apa (pentru uns deasupra)
  • susan (optional)

Paine Impletita cu Lapte si Unt poza 1

Reteta de paine impletita cu lapte si unt – mod de preparare:

1. Pentru aceasta reteta de paine impletita dizolvam drojdia in putin lapte caldut, punem putin din cantitatea de zahar si o lasam timp de aproximativ 5-6 minute, sa-si dubleze volumul.
Incalzim putin untul ca sa-l putem incorpora usor in aluat.

2. Cernem faina de doua ori intr-un bol si o amestecam cu sarea si restul de zahar. Facem o adancitura in mijlocul fainii si punem drojdia. Adaugam laptele si il incorporam in faina, adunand dinspre margini spre centru. Dupa ca incorporam laptele, adaugam untul putin cate putin, pana il incorporam pe tot. Continuam sa framantam aluatul aproximativ 10 minute, pana obtinem un aluat fin si elastic, care nu se lipeste de maini.

4. Punem aluatul intr-un bol uns cu putin ulei, il acoperim cu membrana pentru alimente sau cu un prosop. Punem bolul cu aluat la un loc cald pentru aproximativ o ora, pana isi dubleaza volumul.

Paine Impletita cu Lapte si Unt poza 4

5. Punem aluatul pe masa de lucru, il framantam putin sa iasa aerul si il taiem in doua bucati egale. Fiecare bucata o taiem in trei bucati din care facem 3 suluri de aproximativ 40 cm lungime. Asezam sulurile de aluat pe verticala, le unim la unul din capete si le impletim, aducand sulurile exterioare spre centru, asa cum impletim parul.

Paine Impletita cu Lapte si Unt poza 5Paine Impletita cu Lapte si Unt poza 6

6. Procedam la fel cu restul de aluat si astfel obtinem doua paini impletite. Asezam painile in tava cuptorului in carea am pus hartie de copt. Le acoperim cu o bucata de membrana sau cu un prosop si le lasam sa creasca la loc cald, aproximativ o jumatate de ora.

7. Dupa ce au crescut painile in tava, le ungem cu ou batut pe care l-am diluat cu putina apa.

Paine Impletita cu Lapte si Unt poza 7

8. Incalzim cuptorul la 180 grade. Presaram susanul si coacem aceasta paine impletita in cuptorul preincalzit la 180 grade timp de 30 minute, pana se rumenesc.

Paine Impletita cu Lapte si Unt poza 8

Tip: Cand vrem sa coacem un aluat la o anumita temperatura, punem cuptorul sa se incalzeasca la o temperatura mai mare decat aceea la care vrem sa coacem. Cand introducem tava in cuptor se mai pierde din caldura. Tava fiind rece mai reduce din temperatura cuptorului. Introducem aluatul in cuptor si reducem focul pana la temperatura dorita la care vrem sa coacem. Astfel obtinem de la inceput in cuptor temperatura optima.

Paine Impletita cu Lapte si Unt poza 10

Adauga un comentariu

Comentarii

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Paine Impletita cu Lapte si Unt
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)