Aceste sarmale in foi de vita cu orez si stafide sunt foarte gustoase si consistente. Reteta de sarmale in foi de vita cu orez si stafide se poate prepara in orice perioada anului, cu foi de vita proaspete sau conservate la borcan.
In perioada de post le servim simple, iar cand nu tinem post sunt delicioase servite cu smantana. Sunt mai gustoase a doua zi, dupa ce s-au combinat bine toate aromele. Gatim aceste sarmale in foi de vita cu orez la cuptor, timp de 40 minute la 180 grade.
Ingrediente pentru reteta de sarmale in foi de vita cu orez si stafide:
- 300 gr orez
- 60 foi de vita + cateva pentru pus pe baza vasului
- 100 ml ulei de masline (sau alt ulei)
- 2 cepe uscate tocate marunt
- 2 legaturi de ceapa verde tocata marunt
- 1 rosie razuita (sau 100 ml suc de rosii)
- 70 gr stafide negre (5 linguri)
- 1 legatura patrunjel tocat
- 1 legatura marar tocat
- 1 lingurita cimbru uscat
- sucul de la o lamaie
- sare
- piper proaspat macinat

Ingrediente pentru sosul de rosii:
- 3 rosii mari (sau 400 gr rosii din conserva)
- 1 lingurita pasta de rosii
- 50 ml ulei de masline (sau alt ulei)
- 1 lingurita zahar
- sare
- piper proaspat macinat

Mod de preparare:
1. Punem orezul la inmuiat pentru o ora. Il punem apoi intr-o strecuratoare si il clatim cu apa de la robinet. Punem peste orez sucul de lamaie si amestecam.
Tip: Sucul de lamaie ajuta ca boabele de orez sa nu se lipeasca intre ele.
2. Incalzim jumatate din cantitatea de ulei si calim ceapa uscata si ceapa verde la foc mic aproximativ 3-4 minute, pana se inmoaie. Adaugam orezul si amestecam bine, sa se acopere cu ulei. Punem 2 cani de apa calda si fierbem orezul 6-7 minute, pana absoarbe tot lichidul. Adaugam rosia sau sucul de rosii, verdeata, cimbrul, stafidele, sarea, piperul, restul de ulei, amestecam bine si oprim focul.
3. Pregatim foile de vita. In cazul in care folosim foi de vita conservate la borcan, le punem intr-un vas cu apa clocotita pentru a se desface. Apoi le punem intr-o strecuratoare sa se scurga de apa. Daca folosim frunze de vita proaspete, le oparim in apa clocotita 1-2 minute. Le punem apoi intr-un vas cu apa rece si apoi le asezam intr-o strecuratoaresa se scurga. Taiem eventualele codite de la capatul foilor de vita.
4. Asezam o foaie de vita pe masa de lucru cu partea cu nervurile in sus, sa le vedem. Punem o lingura de umplutura de orez, inchidem partile laterale si apoi rulam sarmaua. Procedam in acest mod pana terminam toate foile de vita.
5. Punem cateva foi de vita in tava in care gatim sarmalele. Asezam sarmalele in siruri, cu partea unde s-a terminat foaia de vita in jos si foarte aproape una de alta.
6. Pregatim sosul de rosii pe care il punem peste sarmale. Pasam in blender toate ingredientele pentru sos si apoi turnam sosul peste sarmale.
7. Acoperim tava cu hartie de aluminiu si introducem tava in cuptorul preincalzit la 180 grade timp de 20 minute. Inlaturam hartia de aluminiu si mai tinem tava in cuptor inca 20 minute.
Aceste sarmale in foi de vita cu orez si stafide se servesc la temperatura camerei sau reci. Cand nu tinem post sunt extrem de bune servite cu smantana.
Adauga un comentariu





