Pentru aceasta reteta de paine cu faina de secara si seminte am combinat faina de secara cu faina de grau. Am obtinut o paine foarte gustoasa, cu o coaja usor crocanta si un miez moale. Pentru a obtine o paine cu faina de secara crescuta bine si pufoasa este bine sa cernem faina de doua ori pentru a prinde cat mai mult aer. Astfel aceasta paine cu faina de secara va creste foarte frumos. Imi place foarte mult painea  de casa. Prepar foarte des retetele de paine cu masline, paine cu unt aromat, paine fara framantare cu bere sau paine impletita.

 

Ingrediente pentru reteta de paine cu faina de secara si seminte:

  • 300 gr faina de secara
  • 200 gr faina de grau
  • 380 ml apa
  • 20 gr drojdie proaspata (sau 1 plic drojdie uscata)
  • 1 lingura de miere
  • 2 linguri de ulei
  • 1 lingurita sare
  • 50 gr amestec de seminte (in + floarea soarelui)

Paine cu Faina de Secara si Seminte poza 2

 

Reteta de paine cu faina de secara si seminte – mod de preparare:

1. Pentru a prepara aceasta paine cu faina de secara dizolvam drojdia in putina apa calduta si putina miere. O lasam timp de aproximativ 5-6 minute, pana se formeaza bule la suprafata.

Paine cu Faina de Secara si Seminte poza 3

2. Cernem faina de doua ori intr-un bol si o amestecam cu sarea si semintele. Facem o adancitura in mijlocul fainii si punem drojdia si mierea. Adaugam apa calduta si il incorporam in faina adunand dinspre margini spre centru. Dupa ca incorporam apa, adaugam uleiul si continuam sa framantam aluatul aproximativ 10 minute, pana obtinem un aluat fin si elastic, care nu se lipeste de maini.

   

4. Punem aluatul intr-un bol uns cu putin ulei, il acoperim cu membrana pentru alimente sau cu un prosop. Punem bolul cu aluat la un loc cald pentru aproximativ o ora, pana isi dubleaza volumul.

   

5. Punem aluatul pe masa de lucru si il framantam putin sa iasa aerul. Dam aluatului o forma rotunda si il punem in tava cuptorului pe care am asternut hartie de copt.

  

Acoperim painea cu o bucata de folie alimentara sau cu un prosop si o lasam sa creasca aproximativ 20 minute, pana isi dubleaza volumul.

6. Introducem in cuptor un vas cu apa si il incalzim la 220 grade.

7. Dupa ce au crescut painea o crestam in cateva locuri si o presaram cu putina faina.

  Paine cu Faina de Secara si Seminte poza 7

Coacem aceasta paine cu faina de secara cu seminte aproximativ 15 minute la temperatura de 220 grade apoi reducem temperatura la 190 grade si mai tinem painea inca aproximativ 30 minute, pana se rumeneste.

  Paine cu Faina de Secara si Seminte poza 8

8. Scoatem painea din cuptor si o stergem de faina cu o pensula uda.

  Paine cu Faina de Secara si Seminte poza 9

Asezam painea pe un gratar, o acoperim cu un prosop si o lasam sa se raceasca.

Paine cu Faina de Secara si Seminte poza 10

Adauga un comentariu

Comentarii

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Paine de Secara cu Seminte
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
4.51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)