Paine Integrala

0
1151

Pentru aceasta reteta de paine integrala am combinat faina integrala din grau, faina alba 650 si faina faina speciala pentru cozonaci. Am obtinut o paine foarte gustoasa, cu o coaja usor crocanta si un miez moale. Pentru a obtine o paine integrala crescuta bine si pufoasa este bine sa cernem faina de doua ori pentru a prinde cat mai mult aer. Astfel aceasta paine integrala va creste foarte frumos.

Imi place foarte mult painea  de casa. Prepar foarte des retetele de paine cu masline, paine de casa cu unt aromat, paine fara framantare cu bere si paine impletita.

Tipuri de faina folosite in aceasta reteta:

Faina integrala din grau (coduri 1500-1750)
Pentru aceasta faina se folosește intregul bob de grau, inclusiv tărâțele si germenii, de aceea este mai bogata din punct de vedere nutritiv. Faina integrala contine mai multe fibre decat faina alba, dar are un conținut mai scazut de gluten. De obicei, faina integrala are indicativul 1500 si este considerata faina cea mai dura.

Faina de secara

Aceasta poate avea indicativele 997 și 1150 și este folosita pentru paine, in amestec cu faina de grau. Faina integrala de secara tip 1800 este faina la care s-a folosit aproape tot ce contine secara si se foloseste pentru a prepara paine exclusiv din secara, fara adaos de faină din grau. Painea facuta din faina de secara este mai densa, mai grea si mai umeda. Datorita substantelor mucilaginoase din secara se produce prin coacere o crusta bruna aromata. Painea din secara contine un procent mai mare de vitamine, aminoacizi, folați si minerale decat painea din faina obisnuita de grau. Painea de secara are un procent semnificativ mai mare de magneziu, fosfor, potasiu, precum si vitamine din grupul B, vitamina E, niacină, acid folic și tiamină.

Faina alba 650

Aceasta faina are un procent mai ridicat de gluten și de proteine, în comparație cu făina de tip 000. Este o faina usor mai inchisa la culoare, mai grea si retine mai bine umezeala, decat faina rafinata 000. Faina de tip 650 poate fi folosita pentru paine, pentru aluaturile de pizza, pentru covrigi sau gogosi si, in general, pentru produsele de patiserie care trebuie rumenite in cuptor sau prajite.

Faina speciala pentru cozonac

Acesta este un tip de faina 000 imbogatit cu agenti de afanare. Faina speciala pentru cozonaci are un continut mult mai scazut de gluten decat faina dura si este imbunatatita cu agenti de crestere si de afanare. De obicei, aceasta faina contine fie bicarbonat de sodiu, fie fosfat de calciu care ajuta la producerea unui aluat aerat si pufos. Acest tip de faina devine si mai gustoasa si mai pufoasa in combinatie cu zaharul, astfel ca este cea mai buna pentru aluaturile dulci, pentru cozonaci si pandispanuri sau pentru cornulete si biscuiti moi, care se umplu cu crema. (Sursa: Unica.ro – Tipuri de făină. Ce înseamnă codul de pe ambalaj)

Ingrediente pentru reteta de paine integrala:

  • 300 gr faina integrala de grau (sau faina de secara)
  • 100 gr faina alba 650
  • 100 gr faina speciala pentru cozonac
  • 10 gr drojdie uscata
  • 40 gr zahar (sau mai putin in functie de cat de dulce doriti)
  • 30 gr unt 82%
  • 10 gr sare
  • 300 – 310 gr apa calduta

Mod de preparare pentru reteta de paine integrala:

  1. Prima framantare

Punem intr-un bol mic drojdia cu putina apa calda, ca sa se activeze. Punem in bolul mixerului faina, zaharul, apa calduta, sarea si drojdia activata. Batem 10 minute la viteza mare, apoi adaugam untul si continuam sa mixam timp de 8 minute. Lasam aluatul sa se odihneasca timp de 20 minute.

2. A doua framantare

Amestecam aluatul in mixer la viteza mare timp de 6 minute. Cand il scoatem, presaram blatul de bucatarie cu putina faina, impaturim aluatul in 4 falduri si ii dam forma.

3. Dospire

Punem aluatul intr-o forma de copt de 30*20 cm si il lasam acoperit sa creasca timp de 40-60 minute.

4. Coacere

Coacem painea 180° C pentru aproximativ 45-50 minute, cu ventilatie.

Paine Integrala Paine Integrala

Paine Integrala

Adauga un comentariu

Comentarii

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Paine Integrala
Autor
Retete Pentru O Viata
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul Dvs.!
Vă rugăm să introduceți aici numele Dvs.