Aceasta reteta de chifle de casa cu lapte si unt este minunata si usor de facut. Aceste chifle de casa cu lapte si unt sunt foarte gustoase, moi si aromate, bune la micul dejun langa un pahar de lapte sau pentru un sandwich rapid la cina. Le putem pastra la congelator si astfel avem in fiecare zi chifle proaspete. Se dezgheata foarte repede.

Ingrediente pentru reteta de chifle de casa cu lapte si unt:

  • 500 gr faina
  • 350 ml lapte caldut
  • 50 gr unt moale
  • 25 gr drojdie proaspata (sau 8 gr drojdie uscata)
  • 1 ou + 1 ou pentru uns deasupra
  • 25 gr zahar
  • 1 lingurita sare
  • susan sau mac pentru presarat deasupra (optional)

Chifle de Casa cu Lapte si Unt poza 2

Reteta de chifle de casa cu lapte si unt – mod de preparare:

1. Cernem faina intr-un bol si o amestecam cu sarea. Asezam hartie de copt in tava cuptorului.

2. Dizolvam drojdia in putin lapte caldut, punem putin din cantitatea de zahar si o lasam timp de aproximativ 5-6 minute sa-si dubleze volumul. Incalzim putin untul ca sa-l putem incorpora usor in aluat.

Chifle de Casa cu Lapte si Unt poza 3

3. Facem o adancitura in mijlocul fainii si punem drojdia. Adaugam oul, restul de zahar si laptele. Incepem sa incorporam faina adunand dinspre margini spre centru. Dupa ca incorporam faina adaugam untul putin cate putin, pana il incorporam pe tot. Continuam sa framantam aluatul aproximativ 10 minute, pana obtinem un aluat fin si elastic, care nu se lipeste de maini.

Chifle de Casa cu Lapte si Unt poza 4

4. Punem aluatul intr-un bol uns cu putin ulei, il acoperim cu membrana pentru alimente sau cu un prosop. Punem bolul cu aluat la un loc cald pentru aproximativ o ora, pana isi dubleaza volumul.

Chifle de Casa cu Lapte si Unt poza 5

5. Punem aluatul pe masa de lucru, il framantam putin sa iasa aerul si il taiem in doua bucati egale.

Chifle de Casa cu Lapte si Unt poza 6

Din fiecare bucata facem un sul pe care il taiem in 6 bucati egale ca marime. Luam in podul palmei cate o bucata de aluat si aducem marginile spre centru pana se formeaza o bila rotunda. Procedam astfel cu toate bucatile de aluat si le asezam in tava.

Chifle de Casa cu Lapte si Unt poza 7

6. Acoperim aceste chifle de casa cu lapte si unt cu un prosop. Le lasam sa creasca la loc cald aproximativ o jumatate de ora. Dupa ce au crescut chiflele in tava, le ungem cu ou batut pe care l-am diluat cu putina apa si presaram susanul.

Chifle de Casa cu Lapte si Unt poza 8

7. Incalzim cuptorul la 180 grade.

8. Coacem chiflele in cuptorul preincalzit la 180 grade timp de 20 minute, pana se rumenesc.

Chifle de Casa cu Lapte si Unt poza 9

Tip: Cand vrem sa coacem un aluat la o anumita temperatura, punem cuptorul sa se incalzeasca la o temperatura mai mare decat aceea la care vrem sa coacem. Cand introducem tava in cuptor se mai pierde din caldura. Tava fiind rece mai reduce din temperatura cuptorului. Introducem aluatul in cuptor si reducem focul pana la temperatura dorita la care vrem sa coacem. Astfel obtinem de la inceput in cuptor temperatura optima.

Chifle de Casa cu Lapte si Unt poza 10Chifle de Casa cu Lapte si Unt poza 11

Adauga un comentariu

Comentarii

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Chifle de Casa cu Lapte si Unt
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
41star1star1star1stargray Based on 3 Review(s)