Pentru a pregati aceasta reteta de paine de casa fara framantare avem nevoie de foarte putin timp. Doar amestecam ingredientele cu o lingura pana se incorporeaza, punem aluatul intr-un vas pe care il acoperim cu un capac si il “uitam” la frigider pana a doua zi. In mod asemanator procedam si la reteta de cozonac fara framantare.
A doua zi punem aluatul pe masa de lucru si il impaturim de cateva ori. Il lasam sa creasca la temperatura camerei aroximativ o ora. Apoi il coacem intr-o cratita cu peretii grosi, acoperita cu capac, la temperatura de 250 grade timp de 40 minute. Vom obtine o paine exact ca aceea pe care o coceau mamele noaste pe vatra, in cuptoarele acelea mari din curte. Pregatind aceasta reteta de paine de casa fara framantare obtinem cu minim de efort aceeasi paine minunata, cu coaja crocanta, miez elastic si miros imbietor. Va asigur ca gustul si consistenta acestei paini este identic cu gustul painii de casa coapta pe vatra!
Ingrediente pentru reteta de paine de casa fara framantare:
- 500 gr faina
- 350 ml apa calduta
- 13 gr drojdie proaspata (sau 1 plic drojdie uscata)
- 1 lingurita sare
Mod de preparare:
1. Pentru aceasta reteta de paine de casa fara framantare cernem faina intr-un vas si o amestecam cu sarea.
2. Dizolvam drojdia in putina apa calda si o punem peste faina. Adaugam apa si amestecam cu o lingura pana se incorporeaza faina.
3. Acoperim vasul cu un capac si punem aluatul la frigider pana a doua zi, preferabil cam pe la aceeasi ora. Trebuie sa il lasam la frigider intre 12-24 ore. Cu cat mai mult, cu atat mai bine.
4. A doua zi scoatem aluatul din frigider si il punem pe masa de lucru presarata cu faina. Aplatizam usor aluatul dandu-i forma unui dreptunghi.
5. Indoim partea dreapta a dreptunghiului de aluat pana la jumatate si o acoperim cu partea stanga.
6. Intoarcem sulul format pe orizontala si repetam operatia.
7. Pudram cu faina un prosop de bucatarie si asezam aluatul cu partea deschisa in jos. Pudram aluatul cu putina faina si il acoperim cu prosopul. Lasam aluatul sa creasca la temperatura camerei cel putin 30 minute. Daca timpul ne permite, este de preferat sa-l lasam sa creasca o ora.
8. Introducem vasul in care coacem painea acoperit cu capac in cuptor. Incalzim cuptorul la 250 grade. Ridicam usor prosopul si luam aluatul in palma, in asa fel incat partea de jos sa ramana in sus. Deschidem repede cuptorul si cu miscari rapide, cu o manusa, ridicam capacul oalei incinse, punem aluatul in ea si o acoperim cu capacul. Coacem painea 25 minute, apoi luam capacul de pe cratita si mai coacem painea inca 15 minute, pana se rumeneste.
Scoatem painea si o lasam sa se raceasca pe un gratar. O stropim usor cu putina apa si o acoperim cu un prosop.
9. Cu foarte putin efort am obtinut cea mai buna paine de casa fara framantare!
Alte retete de paine care v-ar putea interesa:
- Paine integrala
- Paine cu faina de secara si seminte
- Paine de casa cu faina neagra si seminte
- Paine impletita cu lapte si unt
- Paine cu masline, oregano si menta
- Paine de casa cu unt aromat
- Paine fara framantare cu bere si nuci