Reteta de prajitura cu nuca si ciocolata este o reteta din bucataria greceasca (in limba greaca se numeste karidopita). Aceasta prajitura se prepara in special in perioada sarbatorilor de iarna sau cu ocazia anumitor zile festive, fa fel ca si reteta de fursecuri cu migdale (kourabiedes). In insulele Marii Ionice aceasta prajitura cu nuca simbolizeaza fericirea si abundenta si se daruieste rudelor si prietenilor cu ocazia Craciunului si a Anului Nou.

Aceasta prajitura este o combinatie perfecta de arome de nuca, scortisoara si citrice. Se insiropeaza cu un sirop cu aroma de scortisoara, lamaie sau portocala. Incercati-o si veti ramane impresionati de textura unica si de aroma bogata a acestei prajituri! Este perfecta cu o cafea espresso sau cu un ceai, cu inghetata sau cu frisca. Daca prajitura se consuma toata in aceeasi zi se insiropeaza cu numai 2 cani de sirop. Daca o consumam in cateva zile o insiropam cu 3 cani de sirop. Secretul pentru reusita acestei retete de prajitura consta in a bate bine untul, zaharul si ouale pana se obtine o crema groasa si pufoasa.

 

Ingrediente pentru reteta de prajitura cu nuca si ciocolata (karidopita):

 

  • 300 gr faina
  • 200 gr zahar
  • 5 oua
  • 250 gr unt
  • 400 gr nuci macinate
  • 50 ml coniac
  • 100 ml lapte
  • 2 linguri cacao
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingurita scortisoara
  • ¼ lingurita praf de cuisoare

 

Ingrediente pentru sirop:

 

  • 300 ml apa
  • 200 gr zahar
  • 200 gr ciocolata de menaj
  • 1 baton de scortisoara
  • sucul de la o jumatate de lamaie

 

Reteta de prajitura cu nuca si ciocolata – mod de preparare:

 

  1. Ungem cu unt si tapetam cu faina o tava de chec cu gaura pe mijloc sau o tava dreptunghiulara.
  1. Incalzim cuptorul la 180 grade.
  1. Cernem faina de doua ori impreuna cu praful de copt. Maruntim nucile in blender. Cernem si pudra de cacao.
  1. Batem untul in mixer pana devine pufos. Batem in continuare adaugand alternativ cate un ou si cate putin zahar pana le terminam. Continuam sa batem ingredientele pentru cateva minute, pana se incorporeaza si devin o crema pufoasa.
  1. Mutam compozitia din mixer intr-un bol, adaugam laptele, coniacul, scortisoara, praful ce cuisoare, pudra de cacao si amestecam pana se incorporeaza. Adaugam faina si nucile si amestecam usor cu o spatula de jos in sus, pana se incorporeaza.
  1. Turnam compozitia in tava si o coacem la 180 grade aproximativ 50 minute.
  1. Scoatem tava din cuptor si lasam prajitura cu nuca sa se mai raceasca pana devine calduta.
  1. Pregatim siropul. Punem intr-o cratita de marime medie apa, zaharul, un baton de scortisoara si sucul de la o jumatate de lamaie si le fierbem 7-8 minute.
  1. Oprim focul, indepartam batonul de scortisoara si adaugam ciocolata de menaj. Amestecam pana ciocolata se dizolva in intregime.
  1. Crestam prajitura cu un cutit si turnam incet siropul cald.
  1. Lasam prajitura sa se raceasca bine, apoi o putem taia si scoate din tava.

Aceasta prajitura se poate servi cu inghetata sau cu frisca.

Adauga un comentariu

Comentarii

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Prajitura cu Nuca si Ciocolata
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)