Aceasta reteta de mancare de anghinare cu mazare este o reteta din bucataria greceasca. Pentru reteta de mancare de anghinare cu mazare am folosit anghinare congelata, care este gata curatata. Daca  folosim anghinare proaspata, taiem tulpina si varful anghinarei. Curatam frunzele exterioare, tari. Scoatem cu o lingurita miezul anghinarei care se prezinta ca niste puf. Ca sa nu se innegreasca, le punem imediat intr-un bol in care am pus apa si suc de lamaie. Anghinarea proaspata pateaza mainile. De aceea este de preferat sa purtam manusi sau sa ne frecam inainte mainile cu suc de lamaie.

La aceasta mancare de anghinare cu mazare am adaugat un sos de ou si lamaie. Datorita acestui sos, mancarea de anghinare are un aspect cremos si fin si un gust deosebit de bun. Sosul de ou si lamaie (avgolemono) este folosit foarte mult in bucataria greceasca, ca de exemplu la ciorba de pui a la grec sau la ciorba de perisoare a la grec.

Anghinarea este o planta putin cunoscuta si folosita la noi in tara. In zonele mediteraneene se consuma foarte mult. Aghinarea se gaseste in stare proaspata spre sfarsitul primavarii si congelata pe tot parcursul anului. Anghinarea este foarte buna in prevenirea bolilor hepatice si ajuta la mentinerea unui nivel bun al colesterolului.

 

Ingrediente pentru reteta de mancare de anghinare cu mazare:

 

  • 8 bucati de anghinare proaspata sau congelata
  • 100 gr mazare congelata sau din conserva
  • 2 morcovi taiati rondele
  • 2 cartofi taiati felii groase
  • 1 ceapa tocata marunt
  • 1 legatura ceapa verde tocata marunt
  • 70 ml ulei de masline
  • 1 legatura mare de marar tocat
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • 2 oua
  • sucul de la o lamaie

 

Reteta de mancare de anghinare cu mazare:

 

  1. In cazul in care avem anghinare proaspata, le curatam de frunzele tari si le scoatem puful din interior cu ajutorul unei lingurite. Pe masura ce le curatam, le punem intr-un bol in care am pus apa si suc de lamaie.

2. Curatam morcovii si-i taiem rondele. Curatam si tocam marunt ceapa uscata si ceapa verde. Curatam cartofii si ii taiem in 4 bucati, pe lungime. Spalam mararul si il tocam marunt.

3. Intr-o cratita larga incalzim uleiul la foc mare si calim ceapa uscata, ceapa verde si morcovii. Adaugam bucatile de anghinare, mazarea, cartofii, jumatate din cantitatea de marar, sarea si piperul. Punem 2 cani de apa calda si acoperim cratita cu un capac. Fierbem mancarea la foc mic timp de aproximativ 30 minute. Nu amestecam cu lingura in cratita, doar miscam putin cratita din cand in cand.

   

4. In timpul in care fierbe mancarea, pregatim sosul de ou si lamaie. Batem bine ouale si adaugam putin cate putin sucul de lamaie, batand incontinuu cu furculita. Luam o cana din zeama de la mancare si o turnam incet peste oua, amestecand incontinuu. Facem asta pentru a aduce sosul de ou si lamaie la o temperatura cat mai apropiata de temperatura mancarii.

   

5. Dupa ce mancarea a fiert, luam cratita de pe foc. Turnam sosul de ou si lamaie in cratita si miscam cratita cu miscari circulare, pentru a se amesteca bine sosul cu ingredientele.

  Mancare de Anghinare cu Mazare poza 4

Presaram restul de marar tocat si servim mancarea in farfurii.

  Mancare de Anghinare cu Mazare poza 5

Tip: Daca nu va place sosul de ou si lamaie, puteti servi aceasta mancare de anghinare cu mazare doar cu suc de lamaie. Adaugati sucul de lamaie dupa ce mancarea este gata.

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Mancare de Anghinare cu Mazare
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Adauga un comentariu

comentarii