Reteta de ciorba de perisoare a la grec pe care v-o prezint astazi este reteta originala de ciorba de perisoare cu sos de ou si lamaie (avgolemono) din bucataria greceasca. Sosul de ou si lamaie da finete si un plus de consistenta ciorbei de perisoare.

Pentru a prepara reteta de ciorba de perisoare a la grec avem nevoie de supa de pui – baza pentru mancaruri. Putem face supa de pui in casa din cateva bucati de pui cu mai multe oase si diverse legume. Daca nu avem supa de pui facuta in casa, putem face o supa din cuburi de concentrat de pui din comert.

Ciorba de perisoare este una dintre ciorbele mele preferate si o gatesc destul de des. Ii dau de fiecare data un gust putin diferit folosind alt ingredient pentru acrit: bors, suc de lamaie sau zeama de varza.

Anul trecut am vizitat Grecia si mi-a placut foarte mult ciorba de perisoare cu sos de ou si lamaie pe care am mancat-o acolo. Avea arome deosebite date de sucul de lamaie verde (lime) folosit la prepararea sosului de ou si lamaie si de o mica cantitate de bacon folosita in compozita de perisoare. Bineinteles ca a trebuit sa aflu reteta!

 

Ingrediente pentru reteta de ciorba de perisoare a la grec (pentru 5-6 portii):

 

  • 3l supa de pui
  • 100 ml ulei de masline (sau alt ulei)
  • 2 morcovi mici tocati marunt
  • 1 ardei rosu tocat marunt
  • 1 radacina de telina tocata marunt (sau 2 tulpini de telina tocate marunt)
  • 1 foaie de dafin
  • 2 linguri marar tocat
  • sare
  • piper proaspat macinat

 

Reteta de ciorba de perisoare a la grec – ingrediente pentru perisoare:

 

  • 600 gr carne de vita
  • 100 gr bacon tocat marunt
  • 60 gr orez cu bobul rotund
  • 1 ceapa razuita
  • 1 ou
  • 2 linguri de ulei
  • 3 linguri patrunjel tocat
  • coaja razuita de la 1 lime (lamaie verde)
  • sare
  • piper proaspat macinat

 

Reteta de ciorba de perisoare a la grec – ingrediente pentru sosul de ou si lamaie (avgolemono):

 

  • 3 oua
  • sucul de la 1 lamaie + sucul de la 1 lime (lamaie verde)
  • 2 linguri amidon de porumb

 

Reteta de ciorba de perisoare a la grec – mod de preparare:

 

  1. Intr-un bol amestecam carnea tocata cu ceapa, orezul, oul, coaja de lime, 2 linguri de ulei, sare si piper proaspat macinat (dupa gust). Formam perisoarele si le dam prin putina faina.
  1. Intr-o oala punem supa de pui, morcovul, ardeiul, telina, foaia de dafin si uleiul si le fierbem 10 minute. Punem perisoarele cu atentie, una cate una si continuam sa fiebem ciorba pentru 45 minute. Inlaturam foaia de dafin, verificam daca mai e nevoie sa adaugam sare si apoi oprim focul.
  1. Intr-un bol batem foarte bine ouale cu telul de sarma pana devin ca o crema pufoasa. Adaugam sucul de lamaie si sucul de lime putin cate putin, batand incontinuu cu telul pana se incorporeaza tot sucul. Diluam amidonul de porumb cu putina apa rece si il adaugam peste ou amestecad energic cu telul. Luam cu polonicul supa fierbinte din oala si o adaugam putin cate putin peste ouale batute, amestecand incontinuu. Punem in acest mod 2-3 polonice de supa ca sa ridicam treptat temperatura sosului de ou si lamaie.
  1. Punem din nou oala cu ciorba de perisoare pe foc si o lasam sa dea in clocot, apoi oprim focul. Turnam sosul peste perisoare si rotim oala cu miscari circulare ca sa se amestece bine sosul de ou si lamaie in ciorba. Apoi adaugam mararul si piperul.

 

Tip: Nu acoperim oala cu capac deoare astfel aburii se intorc in oala si sosul de ou si lamaie se “taie”. Daca nu servim ciorba de perisoare imediat si vrem sa acoperim oala, o acoperim mai intai cu un prosop de bucatarie curat si apoi punem capacul. Prosopul va retine aburii.

 

Va recomand sa preparati aceasta reteta de ciorba de perisoare a la grec! Veti fi foate incantati de rezultat!

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Ciorba de Perisoare a la Grec - Reteta Originala
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Adauga un comentariu

Comentarii