Reteta de clatite cu cascaval si dovlecei are ca rezultat niste clatite mai groase, moi in interior, pufoase si foarte fragede. Pot fi consumate la orice masa a zilei, ca gustare, pot fi puse in pachetul cu mancare pentru serviciu sau oriunde ne deplasam.
Aceste clatite cu cascaval si dovlecei sunt foarte bune si reci, a doua zi. Seamana foarte mult cu clatitele americane – pancakes, care sunt foarte indragite la noi in familie si le preparam foarte des, dar ne plac chiar mai mult in varianta aceasta, sarata. De aceea, in sezonul dovleceilor, aceste clatite cu cascaval si dovlecei se afla des pe masa noastra. Cascavalul poate fi de orice fel. Cascavalul afumat este foarte bun, dar se poate folosi si cel clasic sau poate fi inlocuit cu mozzarela, gouda, telemea veche, parmezan sau alt tip de branza.
Dovleceii sunt una dintre legumele foarte mult consumate in timpul verii. Cu dovlecei putem prepara foarte multe retete in funtie de preferintele fiecaruia: dovlecei umpluti cu carne, tarta cu dovlecei si sunca, clatite cu dovlecei si kefir, chiftele de dovlecei la cuptor sau chec aperitiv cu dovlecei si alte legume.
Aceasta reteta de clatite cu cascaval si dovlecei ne asigura un mic dejun gustos si consistent. Sunt foarte usor si rapid de preparat, cu ingrediente pe care le avem intotdeauna la indemana. Dovleceii se potrivesc foarte bine cu marar si cascaval, doua ingrediente care contribuie la gustul delicios al acestor clatite umplute.
Aluatul de clatite simplu se prepara din ingrediente pe care fiecare le are in casa, iar clatitele sunt fragede si gustoase in acelasi timp. Fie ca sunt dulci, fie ca sunt sarate, din clatite simple se pot prepara multe feluri de mancare. Clatitele sunt un desert popular si pot fi transformate usor intr-un aperitiv sarat. In afara de clatite cu cascaval si dovlecei putem prepara si clatite umplute cu ciuperci la cuptor, clatite umplute cu pui si legume sau clatite umplute cu branza si somon afumat.
Cu siguranta clatitele umplute sunt una din cele mai apreciate gustari calde. Clatitele umplute sunt foarte apreciate de toata lumea, indiferent daca umplutura este sarata sau dulce. Pentru faptul ca sunt atat de versatile, compozitia clatitelor este aceeasi pentru ambele variante, iar diversele tipuri de umplutura dau viata unui alt preparat.
Cum prajim aceste clatite cu cascaval si dovlecei?
Putem pune la incins tigaia (tigaia mea are 20 cm diametru) la foc mic spre mediu. Folosim o tigaie antiaderenta in care punem cativa stropi de ulei si ii intindem cu o pensula pe toata suprafata tigaii.
Punem un polonic plin din compozitia de clatite si o intindem cu dosul unei linguri intr-un strat uniform pe toata suprafata tigaii.
Prajim clatitele pe o parte timp de aproximativ doua minute, pana vedem ca s-au rumenit dedesubt si deasupra aluatul este inchegat.
Alegem o farfurie intinsa de marimea tigaii si acoperim clatita. Apasam cu mana pe farfurie si rasturnam tigaia, asa cum procedam atunci cand intoarcem omleta. Punem tigaia inapoi pe foc si o ungem din nou cu putin ulei. Dam drumul la clatita inapoi in tigaie, lasand-o sa alunece usor de pe farfurie si o prajim si pe cealata parte
Punem pe jumatate de clatita doua linguri din umplutura de cascaval si marar si o acoperim cu cealalta jumatate de clatita. Cu o paleta presam putin clatita ca sa adere bine la umplutura. Intoarcem clatita si pe partea cealalta si o mai prajim putin apasand-o usor cu paleta. Prajim clatita pe ambele parti pana se rumeneste frumos. Scoatem clatita pe o farfurie si continuam la fel cu restul de aluat.
Clatite cu cascaval si dovlecei – reteta video pas cu pas
Ingrediente pentru reteta de clatite cu cascaval si dovlecei:
- 500 gr dovlecei
- 3 oua
- 1 ceapa
- 150 ml kefir
- 150 gr faina
- 1 lingurita praf de copt
- 1 lingurita sare
- 1⁄2 lingurita piper
- 200 gr cascaval
- 40 gr marar (dupa gust)
- putin ulei pentru prajit
Din cantitatea de ingrediente de mai sus, folosind o tigaie cu diametrul de 20 cm, am obtinut 5 clatite umplute cu cascaval. Daca folositi o tigaie mai mica pot rezulta 7-8 clatite.
Reteta de clatite cu cascaval si dovlecei – mod de preparare:
1. Spalam bine dovleceii. Daca dovleceii sunt tineri nu este nevoie sa le razuim coaja si sa le scoatem semintele. Eu am avut un dovlecel mai mare si a fost necesar sa-l curat de coaja si sa-i scot semintele. Razuim dovleceii intr-un bol incapator.
2. Batem bine cele trei oua intr-o farfurie adanca sau intr-un castron.
3. Turnam ouale peste dovleceii din bol.
4. Razuim ceapa printr-o razatoare cu gauri mici si o punem peste dovlecei.
5. Adaugam kefirul, sarea, piperul si praful de copt si amestecam compozitia.
6. Adaugam in doze faina cernuta si amestecam bine ingredientele. Vom obtine un aluat frumos la culoare, destul de gros dar care curge usor, asemanator cu cel de clatite americane.
7. Razuim cascavalul prin razatoarea cu gauri mai mici.
8. Spalam mararul si il tocam marunt.
9. Amestecam cascavalul cu mararul.
10. Punem o tigaie antiaderenta pe foc mic spre mediu si o ungem cu putin ulei. Punem un polonic plin cu compozitie de clatite si intindem compozitia cu dosul unei linguri intr-un strat uniform pe toata suprafata tigaii. Prajim clatita timp de aproximativ doua minute, pana ce compozitia se intareste deasupra si se rumeneste dedesubt.
11. Acoperim clatita cu o farfurie. Apasam cu mana pe farfurie si rasturnam tigaia, asa cum procedam cand intoarcem omleta, lasand clatita sa alunece in farfurie.
12. Ungem din nou tigaia cu putin ulei si punem clatita inapoi in tigaie lasand-o sa alunece usor de pe farfurie.
13. Punem pe jumatate din clatita doua linguri din umplutura de cascaval si marar.
14. Cu o paleta, indoim clatita si acoperim umplutura. Presam usor cu paleta pentru ca sa adere mai bine la umplutura. Prajim bine clatita intorcand-o pe ambele parti, pana este rumenita frumos.
15. Scoatem clatita pe o farfurie. Continuam in acest mod pana terminam aluatul.
Aceste clatite umplute cu cascaval si dovlecei sunt foarte bune fierbinti, imediat ce sunt gata! Le putem servi simple, cu rosii cherry sau cu o salata.