Salata de fasole verde si sfecla este o salata pe cat de simpla, pe atat de gustoasa. Se prepara foarte usor si este minunata ca aperitiv sau gustare. Aceasta salata de fasole verde si sfecla se poate pregati din fasole verde proaspata sau congelata. Pregatim un dressing foarte gustos din sfecla fiarta cu iaurt, usturoi, otet, ulei, sare, piper si putina coaja de lamaie. Servim salata cu acest dressing si crutoane din paine rumenite pe tigaie. Putem servi cantitatea de dressing care ramane cu paine sau cu diverse preparate din carne. Putem combina sfecla rosie si in alte salate cum ar fi salata de quinoa cu sfecla si mar si salata de sfecla cu mere si nuci.
Ingrediente pentru salata de fasole verde si sfecla:
- 500 gr fasole verde congelata
- 2 bucati de sfecla rosie
- 200 gr iaurt gras
- 2 catei de usturoi
- 3 linguri ulei de masline
- 1 lingura otet balsamic
- putina coaja rasa de lamaie (optional)
- 1 lingurita oregano uscat
- 1 foaie de dafin
- 1 crenguta de oregano proaspat (sau telina)
- 1 legatura de marar tocat (pentru decor)
- sare
- piper proaspat macinat
- 2-3 felii de paine taiata cubulete
Mod de preparare:
- Fierbem sfecla rosie timp de aproximativ o ora. O lasam sa se raceasca, o curatam de coaja si o taiem bucati.
2. Punem apa sa fiarba intr-o cratita cu putina sare, o foaie de dafin si o crenguta de oregano. Cand incepe sa clocoteasca, punem fasolea verde si o fierbem cel mult 10 minute. Pastaile de fasole verde trebuie sa ramana putin crocante. Scoatem pastaile de fasole verde intr-o strecuratoare, le clatim cu apa rece din abundenta si le lasam in strecuratoare pana se racesc complet.
3. Punem in blender (in doze) bucatile de sfecla, iaurtul, otetul balsamic, 2 linguri de ulei, usturoiul zdrobit, coaja de lamaie, sarea si piperul.
4. Mixam pana obtinem un sos cremos.
5. Taiem painea cubulete, o stropim cu putin ulei de masline si o presaram cu oregano. Incalzim o tigaie si rumenim cubuletele de paine.
6. Asezam fasolea verde pe un platou si o amestecam cu cateva linguri de dressing, dupa gust. Presaram mararul tocat si lasam platoul cu salata de fasole verde in frigider pentru o ora, sa se imbibe cu toate aromele.
Servim salata de fasole verde cu crutoane de paine.