Crema de Zahar Ars – Reteta Pas cu Pas

0
2661

Ce este crema de zahar ars?

Crema de zahar ars (crème caramel sau creme renversée au caramel) este un desert dulce cu o baza de crema si un strat de sos subtire de caramel. Acest desert frantuzesc foloseste lapte, oua si zahar ca ingrediente principale. Extractul de vanilie sau semintele de vanilie ofera aroma de vanilie specifica acestei creme.

Reteta frantuzeasca originala foloseste cantitati egale de lapte si de smantana lichida, insa foarte multe retete moderne folosesc numai lapte.

In Franta, crema de zahar ars este un fel de crème renversée. Termenul francez „crème renversée” inseamna „crema intoarsa” sau „crema cu susul in jos”, deoarece vasul se rastoarna dupa ce se termina gatirea pentru a elibera crema din vasul de copt. Crema de zahar ars are o textura neteda, iar stratul de caramel de deasupra este dulce si usor lipicios.

Crema de zahar ars (crème caramel sau creme renversée au caramel)

Diferenta dintre creme brulee si crema de zahar ars

Crème brûlée si crema de zahar ars (crème caramel) sunt doua deserturi pe baza de crema. Aceste deserturi au destul de multe in comun. S-ar putea chiar argumenta ca sunt in esenta acelasi lucru. In pofida numeroaselor asemanari dintre cele doua creme, exista totusi suficiente diferente intre ingredientele si metodele lor de preparare. De aceea, aceste doua deserturi nu sunt unul si acelasi lucru. Procesul de amestecare a ingredientelor si coacerea acestor doua deserturi sunt foarte asemanatoare. Diferenta consta in ingrediente lor si proportiile in care sunt folosite.

Crème brûlée

Crème brûlée este o crema cu o consistenta extrem de bogata datorita cantitatii mari de smantana si a galbenusurilor de ou folosite. Cand se coace, aceasta crema devine bogata si groasa, ceea ce se potriveste foarte bine cu stratul de zahar caramelizat de deasupra. Crema de zahar ars este mult mai usoara. La prepararea ei se folosesc oua intregi, nu doar galbenusurile, si lapte in loc de smantana lichida. Albusurile fac crema suficient de ferma astfel incat sa nu se prabuseasca atunci cand este rasturnata din vas dupa coacere.

Crème brûlée
Crème brûlée

Crema de zahar ars

Un văr indepartat al crème brûlée, crema de zahar ars se distinge prin textura lichida a ingredientului sau principal (zaharul). Caramelul, obtinut prin gatirea zaharului, este folosit pentru a acoperi, glazura sau inconjura crema. Aceasta crema acoperita cu un strat de caramel – de origine misterioasa – este consumata in toata lumea. Cele mai cunoscute variante ale sale se gasesc in Marea Britanie, cu varianta sa cu unt sarat, in America Latina unde este asociat cu lapte caramelizat (dulce de leche) sau chiar in Vietnam unde caramelul este inlocuit cu cafeaua neagra.

Crema de zahar ars este o crema coapta intr-un vas ceramic pentru cuptor tapetat cu caramel. Crème brûlée este, de asemenea, o crema coapta cu un strat de zahar caramelizat deasupra (de obicei cu o torță).

Crema de zahar ars se taie frumos in felii, cu ajutorul unui cutit ascutit, si dupa rasturnarea din vasul de copt este invelita de caramel lichid. Pe de alta parte, crème brûlée are o crusta de zahar ars la suprafata, pe care o strapungem cu lingurita si astfel ajungem la baza bogata si cremoasa, caramelul lichid fiind absent in acest desert.

Vas pentru crema de zahar ars

Crema de zahar ars se coace fie intr-un vas ceramic termorezistent de dimensiuni mari (pentru intreaga cantitate de crema), fie in in vase ceramice termorezistente de dimensiuni mici (pentru mai multe portii individuale, numite in franceza “ramequins“). Vasul cu crema se introduce intr-o tava adanca de copt umpluta pana la jumatate cu apa. Aceasta metoda de gatire este cunoscuta si sub numele de bain-marie sau baie de apa fierbinte.

Pentru cantitatea ingredientelor din aceasta reteta veti avea nevoie de un vas cu un volum de cel putin 1600 ml.

Am preparat aceasta crema de zahar ars intr-un vas ceramic termorezistent cu diametrul de 18 cm si inaltimea de 9 cm, care s-a potrivit exact la volumul cremei (1600 ml). Este bine sa folositi un vas cu un volum putin mai mare (de exemplu 2 litri) pentru a evita eventualele accidente (varsarea cremei din vas in timpul manevrarii tavii cu apa in care vom pune vasul cu crema la bain-marie).

De asemenea, in loc de vas ceramic termorezistent puteti folosi o cratita metalica cu un volum de 2-3 litri.

Vas pentru crema de zahar ars
Vas pentru crema de zahar ars

Cum se calculeaza volumul unui vas sau al unei cratiti in litri?

Exista mai multe metode de a verifica volumul vasului pe care doriti sa il folositi pentru coacerea cremei in cuptor:

  1. Folosind o cana gradata, adaugati apa in vas / cratita pana o umpleti. Calculati cantitatea totala de apa.
  2. Cantariti vasul gol, apoi umpleti-l cu apa. Diferenta de greutate reprezinta volumul, indiferent de forma si dimensiunile vasului folosit.
  3. Masurati diametrul partii de sus a vasului / cratitei, precum si inaltimea vasului / cratitei, in interiorul vasului / cratitei. Inmultiti diametrul cu diametrul si apoi cu inaltimea. Impartiti rezultatul la 1800. De exemplu, daca vasul are un diametru de 20 de centimetri si 9 centimetri inaltime, atunci calculul este urmatorul: 18 x 18 x 9 / 1800 = 1,62 litri.

Cum pregatim vasul pentru crema

Daca folositi vase termorezistente din sticla sau ceramica va trebui sa le incalziti in cuptor la 180°C (treapta medie spre inalta la cuptoarele cu gaz) timp de aproximativ 15 minute inainte de a turna caramelul. Daca turnati caramel fierbinte in vase de sticla sau ceramica rece exista riscul ca acestea sa plezneasca.

Crema de zahar ars – reteta video pas cu pas

Ingrediente pentru reteta de crema de zahar ars:

  • 1 litru lapte
  • 8 oua intregi
  • 1 varf de cutit sare
  • 200 gr zahar (pentru crema de oua)
  • 200 gr zahar (pentru caramel)
  • 1 lingurita esenta de vanilie (sau 1 pastaie de vanilie – doar semintele)
Ingrediente reteta de crema de zahar ars

Cum se face crema de zahar ars:

1. Preparam siropul de caramel. Punem zaharul intr-un ibric sau intr-o craticioara cu fund gros, la foc mediu. Il topim pana capata o culoare aurie.

Daca faceti crema intr-o cratita metalica, puteti pregati zaharul ars direct in ea.

Tip: Caramelul nu trebuie amestecat niciodata in timpul gatirii, altfel vor aparea cristale de zahar greu de indepartat. Secretul pentru a obtine un caramel perfect de fiecare data este sa caramelizam zaharul la foc mic spre mediu, in cantitati mici. Turnam o mica parte din zahar – cat sa acopere suprafata cratitei – si dupa ce s-a caramelizat il acoperim cu un alt strat. Continuam tot asa pana se epuizeaza zaharul.

Preparam siropul de caramel

2. Dupa ce zaharul este complet topit, stingem focul si transferam imediat caramelul fierbinte intr-un vas pentru cuptor preincalzit la 180°C pentru 15 minute. Purtand manusi de bucatarie, luam vasul in maini si il rotim pana cand fundul si peretii acestuia sunt imbracati pe jumatate in caramel. Lasam vasul la temperatura camerei pana cand caramelul se raceste.

Daca faceti crema intr-o cratita metalica, tot ce aveti de facut in aceasta etapa este sa imbracati peretii cratitei cu caramelul fierbinte si apoi sa lasati cratita sa se raceasca la temperatura camerei.

Transferam caramelul in vas

3. Punem ouale intr-un castron sau in bolul unui mixer. Le batem cu telul sau cu mixerul cateva secunde, pana se omogenizeaza.

Batem ouale

4. Adaugam sarea, zaharul si esenta de vanilie (sau semintele pastaii de vanilie). Amestecam ingredientele cu telul de sarma sau cu mixerul timp de 1 minut. Nu este nevoie sa incercam sa albim amestecul, batem ouale asa cum am face pentru omleta.

Batem ouale cu sarea, zaharul si vanilia

5. Adaugam laptele rece si mai mixam 1 minut la viteza medie. Pentru a evita eventuale cocoloase si aglomerari nedorite, strecuram amestecul printr-o sita deasa.

Adaugam laptele

6. Turnam compozitia de oua, zahar si lapte in vasul cu caramelul rece.

Turnam compozitia in vasul cu caramel

Cum se coace crema de zahar ars

7. Asezam vasul cu crema de zahar ars intr-o tava adanca pentru cuptor umpluta pana la jumatate cu apa rece.

Asezam vasul cu crema de zahar ars intr-o tava adanca pentru cuptor

8. Introducem tava cu apa si cu vasul cu crema in cuptorul preincalzit la 180°C (treapta medie spre inalta la cuptoarele cu gaz) si coacem crema 50-60 minute.

ATENTIE! Apa din tava nu trebuie sa fiarba! Pentru a preintampina fierberea apei adaugam dupa fiecare 15 minute de copt 50-100 ml apa rece in tava cu apa. In acest fel impiedicam fierberea apei in clocote. Daca apa in care este asezat vasul cu crema de zahar ars fierbe in clocote, vom obtine o crema de zahar ars cu aspect poros, ca de burete.

Introducem tava in cuptor

Cand e gata crema de zahar ars

Am copt crema la cuptor electric la 180°C timp de 1 ora. Timpul si temperatura de gatire pot varia in functie de puterea cuptorului si de materialul vasului / cratitei, de la 50 minute pana la 1 ora si 15 minute. De aceea este bine sa verificati dupa primele 50 minute daca crema are consistenta dorita, asemanatoare cu consistenta unui jeleu.

Retineti ca aceasta crema va continua sa se gateasca odata scoasa din cuptor, fiind lasata sa se raceasca treptat in tava cu apa in care s-a copt, asa ca aveti grija sa nu o gatiti prea mult.

Crema trebuie sa fie destul de ferma dar inca sa se miste putin in vas atunci cand inclinam usor vasul. Totusi, nu trebuie sa faca valuri!.

Verificati cand este gata introducand varful unui cutit in crema. Daca nimic nu se lipeste de varful cutitului, crema este gata.

Daca coaceti crema in forme mici, pentru portii individuale, temperatura de coacere este mai redusa (150°C) iar timpul de coacere aproximativ 1 ora. Crema de zahar ars este gata atunci cand partea centrala a suprafetei cremei nu mai este lichida atunci cand loviti usor in peretele formei de copt. In acest moment, scoateti formele din cuptor si lasati-le sa se raceasca in tava cu apa in care au stat in cuptor pana ajung la temperatura camerei.

Dupa ce crema s-a racit, o punem in frigider si o lasam pana a doua zi. Daca va grabiti, puteti sa o lasati la frigider mai putin timp, insa nu mai putin de 4 ore, altfel nu o veti putea rasturna.

Cum rasturnam crema de zahar ars

Scoatem crema de zahar ars din frigider cu 1 ora inainte de a o servi.

Inainte de a rasturna crema, punem vasul / cratita cu crema intr-un recipient cu apa fierbinte timp de 5 minute pentru a se topi caramelul.

Pentru a desprinde crema de pe marginile vasului / cratitei exista doua metode:

  1. Trecem lama unui cutit subtire pe partile laterale ale vasului / cratitei.
  2. Tinem vasul / cratita in pozitie verticala, dar usor inclinat(a), apoi lovim in partea laterala a vasului / cratitei cu podul palmei. Socul produs va distruge vidul creat intre crema si vas / cratita.

Alegem un platou cu margini inalte sau o tava de copt pentru tarta deoarece crema are mult sirop. Punem platoul (sau tava pentru tarta) deasupra vasului cu crema si, cu o miscare rapida, rasturnam crema pe platou (sau in tava pentru tarta).

Cum rasturnam crema de zahar ars

Cu ce se serveste crema de zahar ars

Crema de zahar ars se poate pastra 2-3 zile la frigider, acoperita cu folie alimentara.

Crema se serveste impreuna cu sosul de caramel. Puteti adauga orice fel de fructe proaspete sau fructe oleaginoase la servire! Cateva sugestii: nuci, castane coapte, alune de padure, arahide, migdale, fistic, zmeura proaspata.

Crema de zahar ars
Crema de zahar ars
Crema de zahar ars
Crema de zahar ars
Crema de zahar ars
Crema de zahar ars

Alte retete care v-ar putea interesa

Sos caramel

Sos caramel cu smantana pentru frisca

Adauga un comentariu

Comentarii

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Crema de Zahar Ars
Autor
Retete Pentru O Viata
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)