Reteta de paine impletita cu lapte si unt este ideala pentru sarbatori sau ocazii speciale. Este o reteta minunata de paine cu lapte, care de face usor. Rezulta o paine impletita pufoasa, usor crocanta la exterior si un gust bun, minunat, asemanatoare la gust cu chiflele de casa cu lapte si unt. Cand o rupem, aceasta paine impletita se desface in fasii, la fel ca si cozonacul.
Este bine sa cernem faina de doua ori, pentru a prinde cat mai mult aer. Astfel, aceasta paine impletita va creste foarte frumos.
Din cantitatea de ingrediente data vom obtine doua paini.
Paine Impletita cu Lapte si Unt – reteta video pas cu pas
Ingrediente pentru reteta de paine impletita cu lapte si unt:
- 500 gr faina
- 350 ml lapte
- 20 gr drojdie proaspata (sau 1 plic de drojdie uscata)
- 50 gr unt topit
- 15 gr zahar (1 lingura)
- 1 lingurita sare
- 1 galbenus diluat cu putina apa (pentru uns deasupra)
- susan (optional)
Reteta de paine impletita cu lapte si unt – mod de preparare:
1. Pentru aceasta reteta de paine impletita dizolvam drojdia in putin lapte caldut, adaugam putin din cantitatea de zahar si o lasam aproximativ 5-6 minute, sa-si dubleze volumul.
2. Incalzim putin untul ca sa-l putem incorpora usor in aluat.
3. Cernem faina de doua ori intr-un bol si o amestecam cu sarea si restul de zahar. Facem o adancitura in mijlocul fainii si punem drojdia. Adaugam laptele si il incorporam in faina, adunand dinspre margini spre centru. Dupa ce incorporam laptele, adaugam untul putin cate putin, pana il incorporam pe tot. Continuam sa framantam aluatul aproximativ 10 minute, pana obtinem un aluat fin si elastic, care nu se lipeste de maini.
4. Punem aluatul intr-un bol uns cu putin ulei si il acoperim cu membrana pentru alimente sau cu un prosop. Punem bolul cu aluat la un loc cald pentru aproximativ o ora, pana isi dubleaza volumul.
5. Punem aluatul pe masa de lucru, il framantam putin sa iasa aerul si il taiem in doua bucati egale. Taiem fiecare bucata de aluat in trei bucati, obtinand astfel in final 6 bucati de aluat.
6. Din fiecare bucata de aluat modelam un sul de aproximativ 40 cm lungime. Asezam 3 suluri de aluat pe verticala, le unim la unul din capete si le impletim, aducand sulurile exterioare spre centru, asa cum impletim parul.
7. Procedam in acelasi mod cu celelalte 3 suluri de aluat si obtinem astfel doua paini impletite. Asezam painile in tava cuptorului in care am pus hartie de copt, le acoperim cu o bucata de membrana sau cu un prosop si le lasam sa creasca la loc cald aproximativ o jumatate de ora. Dupa ce au crescut painile in tava, le ungem cu ou batut diluat cu putina apa. Presaram susanul.
8. Coacem aceasta paine impletita in cuptorul preincalzit la 180 grade timp de 30 minute, pana se rumeneste.
Tip: Cand vrem sa coacem un aluat la o anumita temperatura, punem cuptorul sa se incalzeasca la o temperatura mai mare decat aceea la care vrem sa coacem. Cand introducem tava in cuptor se mai pierde din caldura. Fiind rece, tava mai reduce din temperatura cuptorului. Introducem aluatul in cuptor si reducem focul pana la temperatura dorita la care vrem sa coacem. Astfel obtinem de la inceput in cuptor temperatura optima.
Retete de paine de casa
Mai jos puteti vedea si alte retete de paine de casa.
Paine de casa cu faina neagra si seminte
Paine cu faina de secara si seminte
Paine fara framantare cu bere si nuci
Paine cu masline, oregano si menta
Chifle de casa cu lapte si unt