Reteta de sarmale in foi de varza este indragita de toti romanii. Gatite destul de des pe tot parcursul anului, sarmalele in foi de varza sunt nelipsite de la masa de Craciun, alaturi de cozonac si salata boeuf.
Sarmalele se pot pregati cu varza acra, cu varza dulce sau cu foi de vita de vie. Daca le pregatim cu varza proaspata trebuie sa oparim varza ca sa se inmoaie frunzele si sa putem impacheta sarmalele. In loc de apa punem bors sau apa cu suc de lamaie si pasta de rosii. Este indicat sa folosim un amestec de carne de porc si carne de vita, iar carnea de porc sa fie impanata cu grasime, altfel sarmalele sunt seci.
Sarmalele in foi de varza devin mai gustoase daca folosim o cantitate mai mare de ceapa (3 cepe mari la 1 kg carne). Cand amestecam toate ingredientele, in cazul in care compozitia de sarmale ni se pare cam tare, mai adaugam putina apa si amestecam bine.
Ingrediente pentru reteta de sarmale in foi de varza murata (compozitie sarmale):
- 1 varza murata
- 1 kg carne tocata (700 gr carne de porc + 300 gr carne de vita)
- 200 gr bacon sau carne afumata
- 50 ml ulei
- 3 cepe mari tocate marunt
- 1 morcov ras pe razatoarea cu gauri mici
- 125 gr orez (1 cescuta)
- 3 linguri pasta de rosii
- 1 lingura boia de ardei dulce
- 1 lingura marar uscat
- 1 lingura de cimbru uscat
- foi de dafin
- sare
- piper
Reteta de sarmale in foi de varza murata – mod de preparare:
- Punem uleiul intr-o cratita si calim putin ceapa si morcovul. Adaugam orezul spalat, il calim un minut si apoi adaugam 150 ml apa. Lasam sa fiarba pana scade apa si orezul se umfla putin.
- Oprim focul, lasam sa se raceasca putin si punem orezul peste carnea tocata. Adaugam sarea, piperul, cimbrul, boiaua de ardei, mararul si o lingura de pasta de rosii si amestecam bine. Daca compozitia e cam tare mai adaugam apa, altfel sarmalele ni se vor parea tari si seci.
- Desfacem frunzele de varza si taiem partea mai tare, ca sa putem impacheta frumos sarmalele. Daca frunza de varza e prea mare o taiem pe jumatate. Punem o lingura de carne pe frunza de varza si rulam pana la capatul foii, apoi impingem marginile frunzei spre centrul sarmalei pentru ca sa nu iasa carnea in timpul fierberii.
- Pe fundul unei cratiti mai mari punem un strat de varza tocata, cateva felii de bacon sau carne afumata, boabe de piper si foi de dafin si deasupra asezam frumos sarmalele. Acoperim cu un strat de varza tocata, presaram cateva boabe de piper si foi de dafin si adaugam alte cateva bucati de bacon sau carne afumata.
- Diluam doua linguri de pasta de rosii in apa si punem peste sarmale cat sa le acopere cu 2 cm. Fierbem sarmalele la foc mic aproximativ 2 ore, apoi le punem la cuptor pentru 30 minute, pana se rumenesc putin deasupra. Mai verificam din cand in cand daca mai e nevoie sa adaugam apa.
Sarmalele in foi de varza murata se servesc cu smantana, ardei iute si mamaliga.
Ingrediente pentru mamaliga:
- 250 gr malai
- ½ l apa
- sare
Mod de preparare mamaliga:
Punem apa sa fiarba, adaugam sare si cand apa clocoteste, turnam malaiul putin cate putin, amestecand cu telul de sarma. Lasam mamaliga sa fiarba 20 minute, amestecand din cand in cand ca sa nu se arda.