Sarmale cu pasat si ciuperci – o reteta de post mai rar pregatita, dar foarte buna. Eu le-am facut cu foi de varza acra (murata) insa se pot face si cu varza dulce. O reteta vegana foarte gustoasa si usor de preparat.
Pasatul este porumb macinat mai mare. Il folosim la aceste sarmale in loc de orez in combinatie cu morcovi, ardei, ceapa, praz si ciuperci champignon. Reteta de sarmale de post pe care v-o propun pastreaza ingredientele traditionale, inclusiv pasatul, dar pentru un plus de gust, am adaugat praz, ardei rosu si ciuperci champignon.
Aceste reteta de sarmale cu pasat si ciuperci se prepara la fel ca reteta de sarmale de post cu orez cu ciuperci. Deosebirea consta in faptul ca se inlocuieste orezul cu pasat. Si cantitatea de ulei este mai are la reteta de sarmale cu pasat, deoarece pasatul este sec si este bine sa absorba mai mult ulei.
Pasatul, sau crupe cum se mai numeste, se gaseste la piata, la tarani si este obtinut din boabe de porumb macinate mare, fiind popular indeosebi in casele taranesti din zonele Munteniei, Ardealului si Moldovei.
Inainte de a-l folosi este bine sa cernem pasatul printr-o sita cu gauri mari pentru a elimina o parte din bucatile mai mari de la boabe. Apoi, punem pasatul intr-un vas cu apa rece si il clatim in mai multe ape. Scurgem apa incet, astfel incat cojile si impuritatile sa curga afara. Repetam operatiunea pana cand apa ramane limpede.
Combinatia de varza acra si pasat este foarte potrivita la gust, iar pasatul umple si mentine forma sarmalei. Porumbul fiert este bogat in minerale si fibre esentiale pentru digestie, calitati care il fac un candidat ideal in multe regimuri alimentare.
Sarmale cu Pasat si Ciuperci – reteta video pas cu pas
Ingrediente pentru reteta de sarmale cu pasat si ciuperci:
- 1 varza murata mai mare
- 150 ml ulei de floarea soarelui
- 400 gr pasat
- 500 gr ciuperci champignon
- 200 gr ceapa
- 100 gr praz
- 100 gr radacina de telina
- 100 gr radacina de pastarnac (sau de patrunjel)
- 200 gr morcov
- 1 ardei kapia tocat
- 400 gr suc de rosii (sau bulion)
- 3-4 foi de dafin
- 1 lingura cimbru
- 1 lingura boia de ardei dulce
- 1 legatura de patrunjel
- 1 legatura de marar
- sare (dupa gust)
- piper proaspat macinat
Mod de preparare pentru reteta de sarmale cu pasat si ciuperci:
- Desfacem mai intai frunzele de varza, taiem nervurile mai tari dinspre cotor, dupa care portionam frunzele. Daca varza este prea acra sau prea sarata, lasam frunzele pentru cateva ore in apa rece.
2. Taiem fideluta atat miezul verzei cat si bucatile ramase de la decupatul frunzelor.
3. Punem pasatul intr-un vas cu apa rece si il clatim in mai multe ape. Scurgem apa din cratita incet, astfel incat cojile si impuritatile sa curga afara. Aruncam apa si repetam operatiunea pana cand apa ramane limpede. Scurgem bine pasatul si il punem intr-un bol. Pasatul spalat arata asa: galben si curat.
4. Pregatim apoi legumele: tocam marunt ceapa, prazul, ardeiul si verdeata. Radem morcovii, pastarnacul si telina pe razatoarea cu gauri mici.
5. Curatam ciupercile de pielita exterioara si le tocam cubulete mici.
6. Intr-o tigaie incapatoare incalzim jumatate din cantitatea de ulei si calim ciupercile pana scade tot lichidul pe care il lasa.
7. Punem restul de ulei intr-o cratita si calim ceapa si prazul timp de un minut.
8. Adaugam morcovul si il calim si pe acesta timp de un minut.
9. Adaugam telina, ardeiul si pastarnacul si continuam calirea inca un minut.
10. Adaugam pasatul, il amestecam cu restul ingredientelor din cratita si continuam calirea.
11. Adaugam ciupercile, verdeata, boiaua de ardei, sucul de rosii, cimbrul, sarea si piperul.
12. Amestecam bine toate ingredientele pana obtinem un amestec omogen. Lasam amestecul sa se raceasca, apoi incepem sa infasuram sarmalele.
13. Formam sarmalele pe rand, folosind cate o frunza de varza si umplutura cat cuprinde (o lingura cu varf sau mai putin, in functie de marimea frunzei). Intindem frunza de varza si asezam o lingura de umplutura. Acoperim putin umplutura, inchidem partile laterale si apoi infasuram sarmaua.
14. Procedam in acest mod pana terminam toata umplutura.
15. Punem pe fundul cratitei in care vom fierbe sarmalele un rand de varza tocata, cateva foi de dafin si putin suc de rosii.
16. Asezam sarmalele in straturi si deasupra punem un strat de varza tocata.
17. Diluam intr-un castron sucul de rosii cu apa fierbinte si il punem in cratita. Apa cu sucul de rosii trebuie sa acopere sarmalele.
18. Punem cratita cu sarmale pe foc. Cand incepe sa fiarba, ajustam focul la mic, acoperim cratita cu capacul intredeschis si lasam sarmalele sa fiarba timp de aproximativ 2 ore, pana varza este bine fiarta. In acest timp verificam din cand in cand daca a scazut apa. Daca este nevoie, mai completam cu putina apa fierbinte. Dupa ce sarmalele au fiert pe aragaz 2 ore, le mai fierbem inca o jumatate de ora in cuptorul preincalzit la 180 grade, pana stratul de varza de deasupra se rumeneste frumos.
Servim aceste sarmale cu pasat si ciuperci cu mamaliga calda si ardei iute.