Daca pana acum piureul de cartofi ti s-a parut o garnitura simpla si banala pentru fripturi si alte preparate din carne, citeste mai departe pentru a descoperi toate secretele pentru un piure de cartofi perfect si diferite tehnici si combinatii de ingrediente pentru a obtine nenumarate variante de piure de cartofi inedite si delicioase!

 

Piure de cartofi – tehnici de preparare:

 

Cartofii pentru piure se fierb intregi, fara sa ii curatam de coaja deoarece altfel absorb multa apa. Ii punem la fiert intr-o oala cu apa rece ca sa se inmoaie uniform pana in centrul lor. Daca ii punem direct in apa care clocoteste, cartofii fierb repede la exterior, iar pana se inmoaie in interior absorb multa apa. Cartofii se vor descompune la exterior si astfel piureul va fi apos si fara gust.

Daca alegem sa facem piureul cu cartofi curatati fierti in apa, curatam cartofii, ii taiem in cuburi de 2,5-3 cm si ii fiebem timp de 20 minute pana se inmoaie, apoi ii pisam si adaugam celelalte ingrediente.

Putem sa fierbem cartofii pentru piure si la abur. In acest caz, piureul va fi mai gustos deoarece cartofii, nefiind in apa, isi pastreaza in intregime gustul, insa timpul de fiebere va fi mai mare.

Putem face un excelent piure de cartofi, cu un gust deosebit, din cartofi copti la cuptor. Invelim fiecare cartof in hartie de aluminiu si ii coacem la foc mediu spre mare aproximativ 50 minute.

Nu este indicat sa pasam cartofii pentru piure in blender deoarece la viteza mare se elibereaza tot amidonul din cartofi si piureul va fi cleios. Zdrobim cartofii in presa pentru piure avand grija sa nu ramana bucatele nepisate. Curatam si zdrobim cartofii cat inca sunt calzi. Daca vrem un piure pufos si fin, punem cartofii pisati intr-o strecuratoare si cu o spatula sau lingura de lemn presam cartofii pana trec prin strecuratoare.

 

Piure de cartofi – ingrediente:

 

Cei mai buni cartofi pentru piure sunt cei care au o cantitate mare de amidon. Coaja lor este de culoare galbuie. Cartofii trebuie sa fie tari si miezul sfaramicios dupa fierbere.

Pentru piure mai folosim lapte, unt, sare si piper. Laptele face ca piureul sa nu fie prea gros si ii da un plus de gust.

Putem sa pregatim piureul si cu smantana de gatit in loc de lapte. In acest caz continutul mai mare de grasime pe care il are smantana face piureul mai fin si mai gustos.

Daca in loc de lapte punem o supa mai concentrata (de pui sau de legume), aceasta ii va da un plus de gust.

Daca vrem sa dam piureului un aspect mai catifelat, mai cremos, punem cartofii pisati intr-un bol metalic si il asezam pe o cratita in care fierbe putina apa (bain-marie). Adaugam laptele putin cate putin amestecand incontinuu, apoi punem si untul in acelasi mod. Acest mod de a incalzi incet piureul si incorporarea lenta a laptelui si a untului dau piureului un aspect catifelat si o aroma deosebita de lapte si unt.

Toate plantele aromatice se pot folosi la piure: patrunjel, oregano, maghiran, marar, busuioc, menta, coriandru. Nu exista reguli stricte, doar ca este bine sa aromatizam piureul cu mirodenii pe care le-am pus la mancarea cu care servim piureul sau intr-o combinatie asemanatoare. De exemplu, daca servim piureul alaturi de sos de carne cu patrunjel si scortisoara, aromatizam piureul cu patrunjel si cimbru. La carnea pregatita cu lamaie si marar se potriveste un piure cu marar si oregano. Daca piureul insoteste peste, folosim la piure patrunjel sau marar.

Daca adaugam la piureul de cartofi si alte ingrediente dam o nota de diversitate unui simplu piure de cartofi. Astfel obtinem de fiecare data alt gust si putem sa il servim des ca garnitura fara sa ne plictisim de el deoarece gustul este intotdeauna altul.

 

Alte cateva secrete pentru un piure de cartofi perfect:

 

  1. Daca la un piure pe care l-am facut dintr-un 1 kg de cartofi punem o lingura de pasta de tomate, piureul va avea un gust se rosii si ii putem adauga (dupa preferinta) oregano, capare, busuioc sau menta.
  1. O mica cantitate de branza de oaie, parmezan sau cascaval (dupa preferinta) poate sa faca mult mai gustos un simplu piure de cartofi. Branza sau cascavalul se adauga cand piureul este foarte fiebinte, ca sa se inmoaie si sa se poata omogeniza compozitia. Daca piureul s-a racit il punem pe foc sa se incalzeasca bine si numai atunci adaugam branza sau cascavalul, amestecand foarte bine. Avem grija sa nu folosim pream multa branza sau cascaval ca sa nu “acoperim” gustul piureului.
  1. Un gust deosebit putem da piureului adaugand 1-2 linguri de sos pesto la 1 kg cartofi. In acest caz nu mai punem unt sau ulei.
  1. Daca in loc de lapte folosim suc de portocale obtinem un piure de cartofi aromat care se poate servi cu carne de vitel si pui. Daca ne place o aroma mai puternica putem pune si putina coaja de portocala. Sucul de portocale il incazim, nu il punem rece.
  1. Putem obtine un piure de cartofi cu gust deosebit daca adaugam 1 lingura de mustar la un piure preparat dintr-un kilogram de cartofi. Mustarul poate fi dulce sau picant, dupa preferinta. Acest piure se poate servi ca garnitura la carne fripta de pui, porc, vitel, carnati, etc.
  1. Un piure de cartofi deosebit de gustos putem face din cartofii pe care i-am pus in tava in care pregatim friptura la cuptor. Cand e gata carnea scoatem cartofii, ii zdrobim si adaugam din lichidul din tava atat cat este nevoie pentru ca piureul sa aiba densitatea pe care o dorim. Nu este nevoie de unt, ulei sau mirodenii deoarece cartofii au preluat din grasimea si aromele pe care le-am pus in tava cu carne.
  1. Piureul de cartofi poate fi gatit si la cuptor. Ungem cu unt sau ulei o tava, punem piureul, il presaram cu 3-4 linguri de cascaval si 2 linguri pesmet, il stropim cu putin ulei si il lasam la cuptor la foc mediu pana prinde o crusta aurie deasupra.
Rezumat articol
Toate Secretele pentru un Piure de Cartofi Perfect
Titlu
Toate Secretele pentru un Piure de Cartofi Perfect
Descriere
Tehnici de gatit, combinatii inedite de ingrediente si sfaturi practice pentru a obtine un piure de cartofi perfect
Autor

Adauga un comentariu

comentarii