Aceste sarmale de post cu nuca si orez  se pot pregati cu varza acra sau cu varza dulce. Se prepara in mod asemanator cu reteta de sarmale de post cu orez si ciuperci. Putem sa fierbem aceste sarmale de post cu nuca si orez in oala, pe aragaz, sau la cuptor. Aceste sarmale de post cu nuca si orez sunt foarte gustoase si fragede si inlocuiesc cu mult succes sarmalele din carne in perioadele de post. Din cantitatile de ingrediente date la aceasta reteta de sarmale de post cu nuca si orez obtinem aproximativ de 35 sarmale. La fel de gustoase sunt si sarmalele in  foi de vita cu orez si stafide.

Ingrediente pentru reteta de sarmale de post cu nuca si orez:

  • 1 varza acra
  • 300 gr orez cu bobul rotund
  • 100 gr nuca macinata
  • 50 gr stafide (optional)
  • 2 cepe tocata marunt
  • 3-4 fire ceapa verde tocate marunt (optional)
  • 1 bucata mica de telina (sau 2-3 tije de telina)
  • 1 morcov mare razuit
  • 100 ml ulei
  • 400 ml suc de rosii
  • 2 foi dafin
  • cateva boabe de piper
  • marar si patrunjel tocat (dupa gust)
  • 1 lingurita cimbru
  • 1 lingurita paprika
  • sare
  • piper proaspat macinat

Sarmale de Post cu Nuca si Orez poza 2

Reteta de sarmale de post cu nuca si orez – mod de preparare:

  1. Daca varza este prea acra sau prea sarata trebuie sa o clatim cu apa, sau sa o lasam in apa 15-20 minute. Inlaturam partea tare de la fiecare frunza si le taiem in bucati potivite. Tocam miezul de la varza si restul de frunze de pe care nu le folosim la sarmale pentru a le aseza la baza vasului in care fierbem sarmalele si pentru a acoperi sarmalele. Maruntim legumele cu robotul sau le razuim.

2. Incalzim uleiul si calim ceapa uscata cu putina sare pana se inmoaie. Adaugam morcovul, ceapa verde, telina si le calim putin si pe acestea. Adaugam orezul spalat si scurs de apa si il calim putin, 1-2 minute pana se unge cu ulei si se imbiba cu aromele legumelor. Punem 100 ml suc de rosii, paprika, cimbru si potrivim de sare si piper, apoi oprim focul. Adaugam nuca, stafidele, verdeata tocata, amestecam bine si lasam compozitia sa se mai raceasca putin.

  Sarmale de Post cu Nuca si Orez poza 3

3. Luam cate o lingura din compozitia de sarmale, o punem pe foaia de varza si infasuram sarmaua. Procedam in acest mod pana terminam toata compozitia.

4. Acoperim baza vasului in care fierbem sarmalele cu un strat de varza tocata. Punem putin suc de rosii, o foaie de dafin si cateva boabe de piper. Asezam sarmalele, punem o foaie de dafin si presaram putina verdeata.

  Sarmale de Post cu Nuca si Orez poza 4

Acoperim sarmalele cu un strat de varza tocata, punem restul de suc de rosii si apa cat sa acopere sarmalele.

  

5. Daca alegem sa fierbem aceste  sarmale de post cu nuca si orez pe aragaz, le fierbem la foc mediu, pana varza este fiarta, acoperind cratita pe jumatate cu un capac. Daca fierbem aceste sarmale de post cu cu nuca si orez la cuptor, este nevoie de un timp mai indelungat pentru fierbere. Introducem vasul  cu sarmale acoperit cu capac (sau cu folie de aluminiu) in cuptorul preincalzit la 200 grade. Dupa 40 minute reducem focul la 160 grade si mai fierbem sarmalele aproximativ o ora. Inlaturam capacul (sau folia de aluminiu) si verificam daca sarmalele au suficienta apa. Daca este nevoie mai adaugam putina apa calda. Lasam sarmalele in cuptor inca 20 minute, pana se gratineaza frumos varza.

Sarmale de Post cu Nuca si Orez poza 6

Servim aceste sarmale de post cu nuca si orez calde, cu paine si ardei iute.

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Sarmale de Post cu Nuca si Orez
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Adauga un comentariu

Comentarii