Aceste sarmale de post cu orez si ciuperci se pot pregati cu varza acra, cu varza dulce sau cu foi de vita de vie. Putem sa fierbem aceste sarmale de post cu orez in oala, pe aragaz, sau la cuptor. Aceste sarmale de post cu orez si ciuperci sunt foarte gustoase si fragede si inlocuiesc cu mult succes sarmalele din carne in perioadele de post. Din cantitatile de ingrediente date la aceasta reteta de sarmale de post cu orez obtinem aproximativ de 30 sarmale.
La fel de gustoase sunt si sarmalele in foi de vita cu orez si stafide.
Ingrediente pentru reteta de sarmale de post cu orez si ciuperci:
- 1 varza murata
- 250 gr orez
- 500 gr ciuperci proaspete (sau 250gr ciuperci din conserva) tocate marunt
- 60 gr ulei + 2 linguri (pentru stropit sarmalele)
- 250 gr suc de rosii
- 2 cepe tocate marunt
- 1 morcov mare razuit
- 1 ardei rosu tocat marunt
- 1 telina mica razuita (100 gr)
- marar si patrunjel tocat
- 2-3 crengute de cimbru
- 2 foi de dafin
- 1 lingurita paprika (optional)
- cateva boabe de piper
- sare
- piper proaspat macinat
Mod de preparare:
- Daca varza este prea acra sau prea sarata trebuie sa o clatim cu apa, sau sa o lasam in apa 15-20 minute. Inlaturam partea tare de la fiecare frunza si le taiem in bucati potivite. Tocam miezul de la varza si restul de frunze de pe care nu le folosim la sarmale pentru a le aseza la baza vasului in care fierbem sarmalele si pentru a acoperi sarmalele. Maruntim legumele cu robotul sau le razuim.
2. Incalzim uleiul si calim ceapa cu putina sare pana se inmoaie. Adaugam morcovul, ardeiul si telina si le calim putin si pe acestea. Adaugam ciupercile maruntite si le calim pana se evapora lichidul pe care il lasa. Punem orezul bine spalat si il calim putin, 1-2 minute, pana se unge cu ulei si se imbiba cu aromele legumelor. Punem paprika, potrivim de sare si piper si oprim focul. Adaugam verdeata tocata, amestecam bine si lasam compozitia sa se mai raceasca putin.
3. Luam cate o lingura din compozitia de sarmale, o asezam pe frunza de varza si impachetam sarmaua. Impachetam astfel toate sarmalele si le punem intr-un castron.
4. Acoperim baza vasului in care fierbem sarmalele cu un strat de varza tocata. Punem o foaie de dafin, cateva boabe de piper si adaugam putin suc de rosii. Asezam sarmalele, punem cateva crengute de cimbru, foile de dafin si presaram verdeta tocata. Stropim sarmalele cu 2 linguri de ulei.
5. Acoperim sarmalele cu un strat de varza tocata. Punem restul de suc de rosii si apa cat sa acopere sarmalele.
6. Daca alegem sa fierbem aceste sarmalele de post cu orez pe aragaz, le fierbem la foc mediu, pana varza este fiarta, acoperind cratita pe jumatate cu un capac. Daca fierbem sarmalele la cuptor, este nevoie de un timp mai indelungat pentru fierbere. Introducem vasul cu sarmale acoperit cu capac (sau cu folie de aluminiu) in cuptorul preincalzit la 200 grade. Dupa 40 minute reducem focul la 160 grade si mai fierbem sarmalele aproximativ o ora. Inlaturam capacul (sau folia de aluminiu) si verificam daca sarmalele au suficienta apa. Daca este nevoie mai adaugam putina apa calda. Lasam sarmalele in cuptor inca 20 minute, pana se gratineaza frumos varza.
7. Servim aceste sarmale de post cu orez si ciuperci cu paine sau cu mamaliga si cu ardei iute.