Prajitura cu foi de napolitana, crema caramel si nuca este un desert simplu, rapid, usor de pregatit si extrem de bun. Este si o prajitura economica, mai ales daca avem nuci din gradina proprie. Dar chiar daca cumparam nuca, prajitura aceasta merita facuta! Cel putin pentru mine, aceasta prajitura cu foi de napolitana, caramel si nuca este una dintre cele mai irezistibile prajituri. Crema de caramel cu multa nuca, presata intre foile crocante de napolitana, este minunata!
Prajitura cu foi de napolitane, crema caramel si nuca – sau prajitura cu foi Lica asa cum o stiam cand ne-o pregatea mama – este o prajitura ce ne-a incantat copilaria, o prajitura dulce, cu gust intens de caramel, atat de usor de preparat si totusi atat de gustoasa!
Foile de napolitane sunt usor de gasit, chiar si in magazinele de cartier. Eu le-am cumparat de la supermarket.
Partea cea mai buna la aceasta reteta de crema pentru foi de napolitane este ca totul se prepara in acelasi vas si este gata cand oprim focul. Nu este nevoie sa frecam untul separat, totul se face pe foc.
Cum se face crema de caramel si nuca pentru foi de napolitane – secretele reusitei
Caramelizarea corecta a zaharului
Cel mai important secret pentru reusita cremei de caramel cu nuca este ca atunci cand caramelizam zaharul acesta se inchide repede la culoare si de aceea trebuie sa lucram rapid din momentul in care acesta prinde culoarea caramelului, sa nu ajunga sa fie de culoare maro inchis sau neagra.
Exista doua metode de caramelizare a zaharului: metoda cu apa si metoda simpla, doar zahar in cratita direct pe foc. In ambele cazuri nu se amesteca in cratita cu lingura pana incepe sa prinda culoare, doar se inclina cratita – daca este cazul!
Rumenirea nucilor
Este foarte important ca nucile sa fie putin prajite inainte de a fi puse in prajitura cu foi de napolitana. Astfel, aroma nucilor este mai intensa. Pentru un plus de gust si aroma putem pune pe langa nuci si alune de padure, sau doar alune de padure.
Aromele folosite
Cea mai indicata esenta pentru aceasta prajitura cu foi de napolitana, caramel si nuca este esenta de rom. Dupa parerea mea, esenta de rom se potriveste cel mai bine in combinatie cu nuca. Este esenta mea preferata! Se poate pune si esenta de vanilie, dar aceasta isi pierde aroma cand este asociata cu nuca, ce are gust putenic datorita uleiurilor continute. In concluzie, pentru napolitane cu caramel si nuca gustoase si aromate avem nevoie de o aroma mai puternica decat esenta de vanilie. Daca nu avem in casa esenta de rom, putem folosi rom (alcool).
Prajitura cu foi de napolitana, crema caramel si nuca – reteta video pas cu pas
Ingrediente pentru reteta de prajitura cu foi de napolitana, crema caramel si nuca:
- 5 foi de napolitana
Ingrediente pentru crema pentru foi de napolitana:
- 400 gr miez de nuca
- 200 gr zahar pudra
- 5 oua mari
- 250 gr unt
- 1 sticluta esenta de rom
Ingrediente pentru caramel
- 300 gr zahar
Reteta de prajitura cu foi de napolitana, crema caramel si nuca – mod de preparare:
1.Rumenim miezul de nuca pentru cateva minute in tigaie sau la cuptor. Daca il rumeniti la tigaie, amestecati incontinuu ca sa nu se arda pentru ca devine amar.
2. Tocam miezul de nuca in bucati mai mari. Avem grija sa nu fie vreo coaja de nuca printre miez.
3. Punem intr-un vas zaharul pudra impreuna cu ouale si le batem cu mixerul pana devin o crema.
4. Punem 300 gr de zahar la topit intr-o cratita incapatoare cu fund mai gros. Cand zaharul incepe sa se topeasca, rotim cratita pentru ca tot zaharul sa ajunga sa se topeasca fara sa fumege. Ne ajutam si cu un tel de sarma.
5. Cand zaharul este topit si are o culoare brun deschis, adaugam untul taiat cubulete.
6. Turnam ouale batute peste untul topit si zaharul caramelizat, amestecand incontinuu pana le incorporam.
7. Oprim focul si dam cratita deoparte. Adaugam nucile maruntite si esenta de rom (sau romul). Amestecam pana se omogenizeaza. Lasam crema sa se racoreasca putin, dar sa nu se raceasca complet pentru ca se va intari. Crema trebuie sa fie putin calduta, dar sa ramana fluida si usor de intins. Daca intarziem si crema se intareste, o incalzim putin la bain-marie sau la foc foarte mic, pana se inmoaie.
8. Asezam o foaie de napolitana pe un platou. Punem cateva linguri de crema caramel peste prima foaie de napolitana si o intindem intr-un strat uniform.
9. Acoperim crema cu alta foaie de napolitana si repetam operatiunea pana terminam crema si foile de napolitana.
10. Acoperim prajitura cu foi de napolitana si crema caramel cu o folie alimentara. Punem peste ea un tocator de lemn si deasupra o greutate (in cazul meu, 2 borcane de compot natural de capsuni – vezi reteta aici!). Lasam prajitura la presat timp de 6-8 ore sau peste noapte.
11. Taiem prajitura cuburi sau romburi si apoi poate fi servita. Pofta buna!
Salvati pe Pinterest
Alte retete cu caramel
Eu mai pregatesc crema caramel si fara oua, doar cu zahar, smantana de gatit, unt si putina sare. Aceasta crema este mai fuida, nu se intareste si poate fi folosita la cheesecake, inghetate, tarte, clatite americane si alte prajituri.