Pentru aceasta reteta de orez cu lapte m-am gandit mult pana m-am hotarat ce aroma sa ii adaug, in afara de vanilie: lamaie sau portocala? Imi place foarte mult orezul cu lapte aromat cu coaja de lamaie, dar la fel de mult imi place si orezul cu lapte aromat cu coaja de portocala. Pana la urma m-am decis sa prepar un orez cu lapte aromat cu lamaie, deoarece asa il prefera si restul familiei. Am folosit reteta mamei de orez cu lapte, numai ca i-am adaugat si 200 ml smantana de gatit. Smantana de gatit da orezului cu lapte un plus de finete si gust si il face mai cremos.
Pentru reteta de orez cu lapte este indicat sa folosim un orez cu bobul rotund, ca acela pe care il folosim pentru pilaf. Eu am folosit acelasi orez ca la reteta de pilaf de orez cu stafide si migdale. Pentru un orez cu lapte moale si cremos, cantitatea de orez nu trebuie sa fie ca la garnitura de orez pentru fripturi. Eu am folosit 150 gr de orez si o cantitate de lichid de 1,4 litri lichid. Nu trebuie sa va ingrijoreze cantitatea mare de lichid, orezul il va absorbi in timpul fierberii si dupa ce il punem in boluri. Numai astfel orezul cu lapte va fi moale si cremos. O alta conditie pentru ca orezul cu lapte sa fie cremos este sa amestecam incontinuu pe durata fierberii. Cu cat amestecam mai mult in orez, cu atat mai cremos va fi.
Ingrediente pentru reteta de orez cu lapte cu aroma de lamaie:
- 150 gr orez
- 200 ml apa (un pahar)
- 1 litru lapte
- 200 ml smantana de gatit
- 50 gr zahar
- coaja de la o lamaie (fasii, nu razuita)
- zahar vanilat (sau esenta de vanilie)
- putina sare
Reteta de orez cu lapte cu aroma de lamaie – mod de preparare:
- Spalam orezul, il scurgem de apa si il punem la fiert intr-o cratita cu 200 ml apa.
2. Dupa ce orezul a absorbit apa, adaugam laptele si smantana de gatit, zaharul vanilat, coaja de lamaie si amestecam bine. Dupa ce laptele a inceput sa fiarba, reducem focul la minim si fierbem orezul, amestecand incontinuu, aproximativ 15 minute. Punem sarea si zaharul si mai fierbem orezul aproximativ 5 minute, pana boabele de orez sunt fierte, fara a fi zdrobite.
3. Luam cratita de pe foc, o acoperim cu un capac si o lasam asa inca 5 minute, pentru ca orezul sa absoarba laptele.
4. Punem orezul in farfurii adanci sau boluri.
Servim orezul cu lapte cald sau rece, cu scortisoara sau cu putina dulceata de portocale cu vanilie, gem de caise, gem de prune cu scortisoara sau cu orice alt gem sau dulceata, dupa preferinta.