Musaca de post cu linte, vinete si cartofi – o reteta de musaca de post in care inlocuim carnea tocata cu linte pregatita ca pentru mancarea de linte. Trebuie numai ca lintea gatita sa fi absorbit tot sucul de rosii adaugat, ca sa nu se inmoaie stratul de cartofi. Aceasta musaca de post este foarte gustoasa si consistenta. Daca veti prepara aceasta reteta de musaca de post, cu siguranta o veti mai repeta si alta data!
Reteta de musaca de post cu linte si cartofi se prepara in mod asemanator cu reteta de musaca de cartofi cu vinete si carne. Diferenta consta ca inlocuim carnea tocata cu linte gatita. Sosul bechamel il inlocuim cu un sos alb, preparat din lapte vegetal, faina si ulei.
Ingrediente pentru reteta de musaca de post cu linte si cartofi:
- 200 gr linte cu bobul mare
- 1 kg vinete
- 1 kg cartofi
- 100 ml ulei
- 1 ceapa tocata marunt
- 2 catei de usturoi tocati marunt
- 1 morcov razuit
- 3-4 tije de telina tocate marunt
- 300 gr rosii din conserva (sau suc de rosii)
- 1 lingurita cimbru (sau oregano)
- 1 foaie de dafin
- sare
- piper proaspat macinat
- 1 lingura pesmet (optional)
Reteta de musaca de post cu linte si cartofi – ingrediente pentru sosul alb:
- 500 ml lapte vegetal (de soia, migdale, cocos)
- 50 ml ulei
- 50 gr faina
- putina nucsoara
- sare
- piper
Mod de preparare:
- Pentru a gati reteta de musaca de post cu linte trebuie sa alegem mai intai lintea. O spalam si o punem la fiert la foc mic, impreuna cu doi catei de usturoi si o foaie de dafin. O fierbem aproximativ 40-45 minute, pana este fiarta, dar boabele sa nu se sfarame. Dupa ce a fiert lintea, inlaturam foaia de dafin si o scurgem de apa.
- Incalzim jumatate din cantitatea de ulei intr-o cratita si calim legumele (fara rosii) cateva minute, pana se inmoaie. Adaugam rosiile si mai fierbem aproximativ 1-2 minute. Adaugam lintea, cimbrul, sarea si piperul si lasam sa fiarba pana lintea absoarbe tot sucul de rosii. Oprim focul, punem patrunjelul si amestecam.
3. In timpul in care fierbe lintea, pregatim cartofii si vinetele. Incalzim cuptorul la 250 grade. Asternem hartie de copt in 2 tavi mari pentru cuptor.
4. Taiem felii cartofii si vinetele si le condimentam cu sare si piper. Le stropim cu restul de ulei. Asezam intr-o tava feliile de cartofi, una langa alta. In cealalta tava asezam feliile de vinete. Introducem tava cu feliile de cartofi pe raftul de sus al cuptorului si tava cu feliile de vinete pe raftul de dedesubt. Le coacem astfel timp de 10 minute. Schimbam apoi locul tavilor si le mai lasam inca 5 minute sa se coaca, pana legumele se inmoaie si se rumenesc. Procedam in acest mod pana coacem toate feliile de vinete si cartofi, apoi le scoatem cu atentie pe un platou.
5. Ungem cu ulei tava in care preparam aceasta musaca de post si asezam un strat de felii de vinete. Peste vinete asezam un strat de felii de cartofi. Deasupra asezam lintea gatita intr-un strat uniform.
Acoperim lintea cu felii de cartofi si felii de vinete.
6. Pregatim sosul alb. Incalzim laptele vegetal. Intr-o craticioara incalzim uleiul, adaugam faina si o rumenim putin, amestecand incontinuu. Reducem focul la minim, adaugam cate putin din laptele cald si amestecam energic. Continuam astfel pana incorporam tot laptele. Punem sarea, piperul si nucsoara si fierbem sosul pana se ingroasa putin.
7. Turnam sosul alb peste musaca si presaram putin pesmet.
8. Introducem tava cu musaca in cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 30-35 minute, pana se rumeneste frumos.
Servim aceasta musaca de post cu linte si cartofi calda sau rece, insotita de o salata. Cand este calda, musacaua nu se taie perfect! Pentru a scoate portiile din tava este necesar sa folosim o spatula mai lata.