Reteta de mancare de fasole se prepara in special in zilele de post. Este o mancare gustoasa si hranitoare, cu efecte binefacatoare pentru sanatate. Fasolea are un continut bogat de proteine, carbohidrati si fibre, continut scazut de grasimi, nu are colesterol si nici gluten.

Fasolea poate inlocui cu succes carnea deoarece proteinele continute de fasole au valoarea proteinelor din carne. Este si mai economica deoarece pretul fasolei este relativ mic in comparatie cu pretul carnii.

Este bine sa consumam mancarea de fasole in combinatie cu alte alimente bogate in vitamina C si beta-caroten precum suc de lamaie, ardei, rosii, morcovi sau vin alb.

Exista multe retete de mancare de fasole cu diferite combinatii de legume calite si plante aromatice, dupa preferintele celui care gateste.

Pentru a pregati mancarea de fasole este necesar sa punem fasolea la inmuiat cu o seara inainte pentru cel putin 12 ore. O spalam si o strecuram, apoi o fierbem in apa rece. Fierbem fasolea aproximativ 5 minute, aruncam apa si o punem din nou la fiert in apa fierbinte. Nu schimbam apa de mai multe ori deoarece se pierd substantele nutritive ce se dizolva in apa, in special vitamina B.

Ingrediente pentru reteta de mancare de fasole (pentru 4-5 portii):

  • 500 gr fasole uscata
  • 100 ml ulei
  • 2 cepe uscate tocate marunt
  • 2 morcovi taiati rondele
  • 1 telina de marime mijlocie tocata marunt
  • 1 ardei gras rosu
  • 1 foaie de dafin
  • 6-7 boabe de piper
  • 1 lingurita de cimbru uscat
  • sucul de la o lamaie (dupa gust)
  • 1 legatura patrunjel tocat
  • sare
  • piper proaspat macinat

Reteta de mancare de fasole – mod de preparare:

  1. Punem fasolea la inmuiat cu o zi inainte, pentru cel putin 12 ore. O spalam, o strecuram si o fierbem intr-o cratita cu apa rece. O fierbem 5 minute din momentul in care incepe sa clocoteasca, apoi o strecuram si aruncam apa. Punem din nou fasolea la fiert, de data aceasta cu apa fierbinte, si o fierbem impreuna cu foaia de dafin si boabele de piper aproximativ o ora, pana se inmoaie. Nu mai schimbam apa, deoarece se pierd substantele nutritive ce se dizolva in apa.
  2. Incalzim 3-4 linguri din cantitatea de ulei intr-o cratita incapatoare si calim la foc mediu ceapa, morcovul, telina si ardeiul timp de 2-3 minute, pana se inmoaie.
  3. Adaugam cimbrul, sarea, piperul, fasolea fiarta si apa in care a fiert fasolea, cat sa o acopere cu 2-3 cm. Acoperim cratita si fierbem fasolea la foc mic inca 20 minute. Adaugam restul de ulei cu 3-4 minute inainte sa fie gata. In acest mod, uleiul isi pastreaza vitaminele si aromele.
  4. Oprim focul la mancarea de fasole, adaugam patrunjelul tocat, sucul de lamaie si amestecam bine.

Servim mancarea de fasole cu paine calda si branza de oaie.

Mancare de Fasole Uscata (Reteta de Post)

Mancare de Fasole Uscata (Reteta de Post)

Mancare de Fasole Uscata (Reteta de Post)

Adauga un comentariu

Comentarii

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Mancare de Fasole Uscata (Reteta de Post)
Autor
Retete Pentru O Viata
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul Dvs.!
Vă rugăm să introduceți aici numele Dvs.