Cartofi noi la cuptor cu usturoi si marar – un fel de mancare picant, aromat si foarte usor de preparat. Acesti cartofi noi la cuptor sunt potriviti pentru toate ocaziile si pot fi serviti ca garnitura sau separat. Cartofii noi copti la cuptor sunt preferati si pentru modul usor in care se pregatesc. Tot ce trebuie sa facem este sa ii spalam foarte bine si sa ii gatim la cuptor.
Cel mai sanatos mod de a gati cartofi noi la cuptor este sa-i coacem fara ulei. Adaugam uleiul la sfarsit, impreuna cu usturoiul si cu condimentele. Spalam cartofii cu partea abraziva a unui burete de vase nou si-i frecam bine pana inlaturam murdaria si cojile subtiri. Ii fierbem timp de 10-12 minute, apoi in coacem la cuptor timp de aproximativ 45 minute. Ii scoatem din tava si-i ”imbaiem” intr-un sos de ulei, usturoi si condimente. Presaram apoi peste ei marar tocat si-i servim cu salata noastra preferata.
Imi place foarte mult sa pregatesc cartofi noi la cuptor. Pana acum am mai preparat doua retete cu cartofi noi: reteta de cartofi baby la cuptor si reteta de cartofi noi la cuptor cu unt. Poate cea mai simpla varianta de a prepara cartofi noi la cuptor este cea pe care v-o propun azi: aromatizati cu ierburi aromatice si condimente dupa gust. Am adaugat la acesti cartofi noi la cuptor ulei de masline, oregano si usturoi verde, boia de ardei dulce, sare si piper. Putem sa punem orice ne place. Cartofii noi se prepara foarte usor, nu vom avea mult de lucru cu ei, cel mult de 15 minute, dupa care cuptorul face totul.
Tips / sfaturi utile:
Cartofii noi se gatesc cu tot cu coaja. Nu trebuie decat sa ii spalam foarte bine, apoi ii putem folosi in preparatele noastre. Daca vrem sa inlaturam coaja subtire de la suprafata, iata cateva metode care ar putea fi folositoare:
- Frecam cartofii noi cu un burete de vase nou sub jet de apa rece. Coaja subtire de la suprafata se va inlatura foarte usor.
- Spalam bine cartofii noi. Cat sunt inca uzi frecam cartofii pe toata suprafata cu sare grunjoasa. Coaja subtire de la suprafata se va indeparta usor.
- Foarte eficient este si buretele abraziv de plastic, doar ca trebuie sa nu apasam prea mult, altfel va zgaria suprafata cartofilor.
In perioada anului in care cartofii noi nu se gasesc sau sunt prea scumpi, putem pregati reteta de cartofi la cuptor cu usturoi verde si marar folosind cartofi obisnuiti. Ii fierbem in coaja timp de 15 minute (cat sa nu fie complet patrunsi) apoi ii decojim si-i taiem bucati.
Cartofii nu trebuie sa fie consumati impreuna cu carne sau alte proteine deoarece nu se digera in aceasta combinatie. Ajungand in stomac sunt necesare sucuri gastrice ca sa le digere. Carnea se digera in sucuri acide, ca si celelalte proteine. Cartoful se digera in sucuri alcaline ca si fasolea, mazarea, orezul etc. Cele doua tipuri de sucuri se neutralizeaza. Stomacul va incerca din nou sa le digere, printr-o noua secretare de sucuri gastrice, care la randul lor se neutralizeaza din nou, lasand mancarea tot nedigerata. Cartofii se combina foarte bine cu alte legume sau sau se mananca separat.
Cartofi noi la cuptor cu usturoi si marar – reteta video pas cu pas
Ingrediente pentru reteta de cartofi noi la cuptor cu usturoi si marar:
- 1 kg cartofi noi
- 50 ml ulei de masline
- 3 fire usturoi verde (sau 4-5 catei de usturoi)
- 1 lingurita oregano (sau rozmarin)
- 1 lingurita rasa boia de ardei dulce (optional)
- 1 lingurita sare
- 1⁄2 lingurita piper
- 1 legatura marar tocat
Reteta de cartofi noi la cuptor cu usturoi si marar – mod de preparare:
1.Spalam cartofii cu apa rece si-i frecam bine cu partea abraziva a unui burete de vase nou pana inlaturam murdaria si cojile subtiri de la suprafata lor.
2. Punem cartofii intregi sa fiarba intr-o cratita cu apa rece in care am pus putina sare. Ii fierbem timp de 10-12 minute. Cartofii nu trebuie sa fie fierti in intregime.
3. Dupa ce cartofii au fiert timp de 10-12 minute, ii scurgem de apa si-i punem intr-un bol.
4. Incalzim cuptorul la 190°C. Punem hartie de copt intr-o tava incapatoare. Taiem cartofii in bucati egale si ii punem in tava.
Este important sa taiem cartofii in bucati egale. Astfel, ei se vor coace in acelasi timp in timpul gatirii si nu vom avea surpriza de a gasi in farfurie cartofi rumeniti si bine gatiti amestecati cu bucati mai mari ramase crude. Cartofii mici se lasa intregi, iar cartofii mai mari se taie in jumatati. Volumul bucatilor de cartofi trebuie sa fie aproximativ egal.
5. Introducem tava cu cartofi noi in cuptorul preincalzit la 190°C. Coacem cartofii timp de aproximativ 45 minute, pana se rumenesc frumos.
6. Cat timp cartofii sunt in cuptor amestecam intr-un bol usturoiul tocat foarte fin cu sarea, piperul, oregano si boiaua de ardei dulce.
7. Turnam putin ulei si frecam insistent cu o furculita. Continuam asa pana incorporam tot uleiul.
8. Cand cartofii s-au rumenit ii scoatem din cuptor. Punem cartofii pe rand, cati incap deodata, in bolul cu ulei si condimente, ii acoperim bine cu sos si ii asezam pe un platou.
9. Tocam marunt mararul si il presaram peste cartofi.
Servim acesti cartofi noi la cuptor simpli sau impreuna cu salata preferata.
Salvati pe Pinterest!
Alte retete de cartofi la cuptor
Garnitura de cartofi noi cu unt