Aceasta reteta de garnitura de orez cu legume este o reteta simpla si gustoasa, care se prepara foarte usor. O putem servi alaturi de snitele, chiftele, friptura de porc sau carne de pui. Aceasta reteta de garnitura de orez cu legume poate fi si un fel principal delicios si sanatos pentru cei care tin post sau pentru cei care doresc preparate vegetariene. Legumele pe care le folosim pentru aceasta garniturade orez cu legume le alegem in functie de ceea ce ne place si avem la indemana.
Orezul il putem prepara simplu sau in diverse combinatii si obtinem in scurt timp garnituri gustoase pentru carne sau peste. Mie imi place foarte mult reteta de pilaf de orez cu stafide si migdale dar si reteta de orez cu caise si linte.
Ingrediente pentru reteta de garnitura de orez cu legume:
- 300 gr orez (orice tip de orez)
- 3-4 linguri ulei de masline
- 1 ceapa tocata marunt
- 2-3 fire ceapa verde tocata marunt
- 1 morcov taiat cubulete
- 1 dovlecel mic taiat cubulete
- 1 ardei rosu taiat cubulete
- 1 ardei galben taiat cubulete
- 1 lingurita oregano
- 2-3 linguri marar tocat (sau patrunjel)
- 900 ml apa calda
- sare
- piper proaspat macinat
Mod de preparare:
- Spalam bine orezul. Il lasam in apa in care am pus suc de lamaie pana pregatim legumele.
Tip: Sucul de lamaie ajuta sa nu se lipeasca boabele de orez intre ele in timpul fierberii.
2. Curatam legumele si le tocam marunt.
3. Incalzim uleiul intr-o cratita si calim legumele cu un praf de sare timp de aproximativ 3-4 minute, pana devin lucioase.
4. Scurgem orezul de apa, il punem peste legumele din cratita si il calim 2 minute, pana devine usor sticlos, amestecand incontinuu.
5. Adaugam apa calda, oregano, sarea si piperul si amestecam.
6. Cand lichidul incepe sa clocoteasca, reducem focul la minim si acoperim cratita cu un capac. Fierbem orezul la foc minim timp de aproximativ 12-15 minute, pana orezul absoarbe tot lichidul. Oprim focul, adaugam mararul si amestecam.
7. Ungem cu ulei un bol, il umplem cu orez, presam bine si apoi il rasturnam pe o farfurie.
8. Servim aceasta garnitura de orez cu legume cu diverse preparate din carne sau peste.