Negresa de post cu gem si nuci este o prajitura delicioasa, usor de facut, perfecta pentru zilele de post. Nu avem nevoie de mixer, amestecam ingredientele solide cu cele lichide cu telul de sarma sau cu o spatula. Aceasta negresa de post cu gem si nuci este foarte buna, un pic umeda, ciocolatoasa si aromata.
La prepararea acestei retete de negresa de post cu gem si nuci eu am folosit un borcan de 400 gr gem de prune, dar putem folosi orice fel de gem. Pentru aroma eu am pus esenta de rom, dar putem pune si esenta de vanilie sau coaja de portocala razuita. Am pregatit glazura din zahar pudra, apa, ulei si cacao, la fel ca la reteta de negresa de post cu visine.
Coacem prajitura intr-o tava rotunda cu diametrul de 24 cm sau intr-o tava dreptunghiulara de 25 cm x 16 cm in care asezam hartie de copt (sau o ungem cu ulei si o tapetam cu faina). Daca folositi o tava mai mare trebuie sa mariti cantitatile.
Negresa de Post cu Gem si Nuci – reteta video pas cu pas
Ingrediente pentru reteta de negresa de post cu gem si nuci:
Ingrediente pentru negresa:
- 250 gr faina
- 150 gr zahar brun
- 100 ml ulei
- 300 ml apa minerala
- 30 gr cacao
- 100 gr nuci maruntite pentru compozitie + 50 gr pentru ornat
- 400 gr gem de prune (sau alt gem)
- 1 lingura esenta de rom
- 1 lingurita praf de copt
- ½ lingurita bicarbonat de sodiu
- putina sare
Ingrediente pentru glazura:
- 6 linguri apa
- 4 linguri zahar pudra
- 3 linguri ulei
- 2 linguri cacao
Reteta de negresa de post cu gem si nuci – mod de preparare:
- Incalzim cuptorul la 170 grade. Intr-un bol cernem faina si o amestecam cu cacaua, praful de copt, bicarbonatul de sodiu si sarea.
2. In alt bol amestecam apa minerala calduta cu zaharul, uleiul si esenta de rom. Turnam treptat amestecul de ingrediente solide si amestecam energic cu un tel de sarma pana obtinem o compozitie omogena. Adaugam gemul si nucile si amestecam pana le incorporam. Compozitia trebuie sa aiba consistenta aluatului de chec, sa curga usor.
3. Turnam compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Coacem negresa de post cu gem si nuci in cuptorul preincalzit la 170°C timp de 40-45 minute.
4. Cand prajitura este gata, pregatim glazura. Intr-o craticioara punem apa si zaharul la fiert pana dau in clocot. Adaugam cacaua si uleiul si fierbem glazura pana se ingroasa putin. 5. Turnam glazura calda peste prajitura rece. Ornam prajitura cu nuci maruntite.
5. Taiem prajitura dupa ce s-a racit complet.