Daca sunteti iubitori de fructe de mare si branzeturi atunci cu siguranta o sa va placa reteta de calamar umplut la gratar!
Reteta de calamar umplut cu branza feta si cascaval este o reteta din bucataria greceasca. Se prepara din calamari proaspeti sau congelati pe care, dupa ce ii umplem, ii frigem pe gratar sau pe tigaia grill.
Calamarii se curata de pielita cu punctisoare visinii incepand dinspre coada spre cap, deoarece asa se desprinde mai usor. Apoi tragem afara capul (tentaculele). El va iesi cu un intestin care trebuie indepartat. Curatam tubul alb in interior: prima data data scoatem osul transparent cu aspect de plastic si apoi scoatem tot ce este gelatinos in interior. Facem o taietura la baza cozii ca sa iasa apa cand spalam calamarul in interior. Spalam calamarii sub jet de apa de la robinet. Curatam capul: intre tentacule este un cartilaj cu un punct negru in mijloc pe care il scoatem strangand cu degetele de la baza. Inlaturam ochii folosind o foarfeca sau un cutit. Calamarii sant gata pentru gatit. Putem sa cumparam tuburi de calamari deoarece sunt deja curatate, pentru a scuti timp si efort.
Ingrediente pentru reteta de calamar umplut cu branza:
- 2 calamari mari sau 1 kg calamari de marime medie (6-8 bucati)
- 2 cepe verzi tocate marunt (sau 1 ceapa uscata mica tocata marunt)
- 1 ardei gras verde, tocat julienne
- 100 gr cascaval taiat bastonase
- 100 gr branza feta taiata bastonase
- 3 linguri patrunjel tocat
- 2 linguri menta tocata (optional)
- ½ lingurita oregano
- 3 linguri ulei de masline (pentru umplutura)
- 2 linguri suc de lamaie si 4-5 linguri ulei de masline (pentru servit)
- putin piper cayenne (sau boia de ardei iute)
- sare
- piper proaspat macinat
Mod de preparare:
- Curatam calamarii, il spalam si ii uscam cu hartie de bucatarie. Tocam marunt capul si tentaculele. Curatam ardeiul si il tocam julienne (bastonase lungi si subtiri asemanatoare betelor de chibrit).
- Pregatim umplutura. Intr-o tigaie incalzim 3 linguri de ulei si calim putin ceapa. Adaugam partile de calamar pe care le-am tocat, sarea si piperul, amestecam si continuam calirea pana se evapora tot lichidul. Oprim focul, punem patrunjelul, menta, oregano, ardeiul, cascavalul, branza feta si piperul cayenne (sau boiaua de ardei iute) si amestecam bine.
- Umplem calamarii cu amestecul pregatit si ii inchidem la capat cu doua scobitori. Nu trebuie sa umplem calamarii foarte mult (aprox. 2/3), ca sa nu plesneasca in timpul gatirii.
- Ungem cu putin ulei tigaia grill (precum si calamarii pe toate partile), o incingem bine si frigem calamarii 6-7 minute pe fiecare parte pana se rumenesc, apoi ii scoatem pe un platou.
- Amestecam doua linguri de suc de lamaie cu 4-5 linguri de ulei de masline, sare si piper proaspat macinat si turnam amestecul peste calamari.
Calamarii umpluti se servesc cu paine prajita unsa cu ulei de masline si presarata cu oregano, alaturi de o salata greceasca.