Aceste croissante de casa cu unt sunt foarte gustoase, pufoase si cu o aroma minunata de unt. Sunt foarte bune pentru micul dejun sau pentru pachetul pentru scoala al celor mici. Deoarece nu au mult zahar in compozitie, aceste croissante de casa pot fi consumate atat simple cat si cu cascaval, sunca, branza sau pot fi umplute cu diferite creme, dulceata sau Nutella. Eu am umplut cateva din aceste croissante de casa cu o crema de lamaie care imi ramasese de la o prajitura insiropata cu crema de lamaie pe care o facusem cu putin timp inainte. Au fost delicioase!
Ingrediente pentru reteta de croissante de casa cu unt:
- 500 gr faina
- 150 ml lapte
- 200 gr iaurt
- 25 gr drojdie proaspata (sau 8 gr drojdie uscata)
- 2 oua + 1 galbenus diluat cu putin lapte pentru uns deasupra
- 40 gr zahar (3 linguri)
- 70 gr unt topit (pentru ungerea aluatului)
- 1 lingurita de sare
Mod de preparare:
1. Incalzim putin laptele. Intr-un bol mic amestecam drojdia cu putin lapte caldut si o lingurita de zahar. O lasam sa creasca pana isi dubleaza volumul.
2. Pregatim aluatul pentru croissante de casa. Dizolvam zaharul in restul de lapte. Batem putin cele 2 oua. Intr-un bol cernem faina si o amestecam cu sarea. Facem o adancitura in faina si punem laptele, iaurtul, ouale, si drojia. Framantam aluatul pana nu se mai lipeste de maini, aproximativ 10 minute. Mutam aluatul intr-un bol uns cu ulei si il acoperim cu membrana pentru alimente sau cu un prosop.
3. Lasam aluatul sa creasca pana isi dubleaza volumul, aproximativ 45 minute.
4. Punem aluatul pe masa de lucru si il impartim in 8 bile egale.
5. Intindem fiecare bila de aluat intr-o foaie rotunda de marimea unei farfurii.
6. Ungem cu unt prima foaie, punem alta foaie deasupra, o ungem cu unt si continuam tot asa pana la ultima foaie, pe care o lasam fara unt.
7. Intindem cu sucitorul deasupra foilor, apasand usor pana obtinem un cerc mare. Impartim foaia in 12 triunghiuri si incepem sa le rulam de la baza spre varf.
Tip: Daca vrem sa facem croissante de casa umplute, trebuie sa incercam sa sigilam cat mai bine extemitatile mai intai prin apasare cu degetele, apoi apasam usor cu furculita. Astfel se evita iesirea compozitiei in exterior.
8. Asezam croissantele in tava cuptorului tapetata cu hartie de copt, le acoperim usor cu un prosop si le lasam sa creasca aproximativ o ora sau pana isi dubleaza volumul.
9. Dupa ce croissantele au crescut, le ungem cu galbenus de ou diluat cu putin lapte si le coacem in cuptorul preincalzit la 200 grade timp de 14-15 minute, pana se rumenesc frumos.Putem pastra aceste croissante de casa in pungi bine inchise, iar a doua zi le putem incalzi putin in cuptor si vor deveni la fel de pufoase ca cele proaspat coapte.