Reteta de gris cu lapte si dulceata este o reteta foarte cunoscuta a unui desert pe care fiecare dintre noi l-am mancat in copilarie. Era unul dintre cele mai bune deserturi, pe care mama il pregatea cel mai des. Grisul cu lapte facut dupa aceasta reteta si orezul cu lapte cu aroma de lamaie au fost deliciile copilariei mele.
Grisul cu lapte se poate pregati cu diferite arome (vanilie, coaja de lamaie sau de portocala). Se poate servi cu dulceata, sirop, miere, scortisoara sau cu diferite fructe uscate.
Grisul cu lapte se prepara foarte usor si din ingrediente putine. Este nevoie sa folosim lapte cu 3,5% grasime, pentru a obtine un gris cu lapte cu o consistenta cat mai cremoasa. La o cantitate de 500 ml de lapte eu am folosit 50 gr de gris. De retinut este ca se foloseste cu aproximatie proportia de 10% gris raportata la cantitatea de lapte. Am pus doua linguri de zahar, dar se poate folosi si mai putin, avand in vedere ca il servim cu dulceata. Eu am folosit un gem de cirese pe care il pregatisem in vara.
Ingrediente pentru reteta de gris cu lapte si dulceata:
- 500 ml lapte cu 3,5% grasime
- 50 gr gris
- 30 gr unt
- 2 linguri de zahar
- vanilie
- 1 praf de sare
- dulceata sau gem de fructe (pentru servit)
Mod de preparare:
- Cantarim ingredientele si le punem in boluri. Alegem o cratita incapatoare in care o sa pregatim grisul cu lapte si punem la indemana un tel de sarma cu care o sa amestecam ingredientele.
2. Punem cratita pe foc si turnam laptele, zaharul, untul si vanilia. Amestecam cu telul sa se dizolve zaharul si lasam laptele sa se incalzeasca pana atinge punctul de fierbere.
3. Cand laptele a inceput sa fiarba, adaugam treptat grisul in ploaie, amestecand energic cu telul de sarma. Fierbem compozitia la foc mic, amestecand incontinuu, pana obtinem consistenta dorita si grisul este fiert. In functie de grisul folosit si de consistenta pe care doriti sa o aiba, puteti sa jonglati cu cantitatea de gris. Daca va place mai gros il fierbeti mai mult, pana obtineti consistenta dorita. Daca vi se pare prea gros, mai puteti adauga putin lapte. Eu l-am fiert 10 minute.
4. Turnam compozitia in farfurii, in boluri sau in pahare si adaugam dulceata sau gem de fructe. Servim grisul cu lapte cald sau rece, dupa preferinta.