Aceasta reteta de gogosi pufoase cu iaurt la cuptor este o varianta mult mai sanatoasa si mai putin solicitanta (ca timp si efort) de a pregati gogosi. Nu mai trebuie sa supraveghem fiecare gogoasa sa nu se arda sau sa nu se imbibe cu prea mult ulei. Aceste gogosi pufoase cu iaurt coapte la cuptor sunt la fel de bune ca si gogosile clasice prajite in ulei dar au mai putine calorii. Pregatesc acesta reteta de gogosi pufoase cu iaurt la cuptor destul de des. De asemenea, imi place foarte mult reteta de gogosi cu branza.
Gogosi Pufoase cu Iaurt la Cuptor – reteta video pas cu pas
Ingrediente pentru reteta de gogosi pufoase cu iaurt la cuptor:
- 550 gr faina
- 100 gr zahar
- 100 gr unt topit
- 150 gr iaurt (10% grasime)
- 150 ml lapte cald
- 2 oua
- 25 gr drojdie proaspata
- esenta de vanilie (sau de rom)
- coaja rasa de lamaie si de portocala
- 1 lingurita de sare
Mod de preparare:
- Pentru a prepara aluatul de gogosi pufoase cu iaurt trebuie mai intai sa cernem faina intr-un bol impreuna cu sarea.
2. Dizolvam drojdia in putin lapte cald, o amestecam cu o lingura de faina si putin zahar si o lasam sa creasca putin.
3. Incalzim laptele si adaugam zaharul, ouale, iaurtul, esenta de vanilie, coaja de lamaie si de portocala si amestecam cu un tel de sarma.
4. Facem o gropita in faina si punem drojdia si amestecul de lapte, iaurt, oua, zahar si arome. Amestecam incet, incorporand cate putina faina, pana o incorporam pe toata, apoi punem cate putin unt topit si continuam sa framantam pana incorporam tot untul. Framantam bine aluatul, aproximativ 15 minute, pana obtinem un aluat cu o consistenta usor moale, elastic si nelipicios. Punem aluatul intr-un bol uns cu ulei, il acoperim cu membrana alimentara si cu un prosop.
5. Lasam aluatul sa creasca intr-un loc cald pana isi dubleaza volumul (45-60 minute).
6. Impartim aluatul in 2 bucati. Intindem o bucata de aluat intr-o foaie cu grosimea de aproximativ 1 cm. Cu o forma rotunda cu diametrul de 5-6 cm (sau cu un pahar) decupam gogosile. Putem sa lasam gogosile rotunde sau cu un cerculet mai mic (sau cu un dop metalic) decupam centrul gogosilor.
7. Punem gogosile intr-o tava tapetata cu hartie de copt si le lasam sa creasca pentru aproximativ 1 ora (lasam intre ele un spatiu de 2-3 cm).
8. Coacem gogosile in cuptorul preincalzit la 200 grade timp de aproximativ 9-10 minute. Nu trebuie sa coacem aceste gogosi pufoase cu iaurt prea mult! Cand suprafata gogosilor s-a rumenit uniform si are o culoare aurie frumoasa, este timpul sa le scoatem din cuptor.
9. Din cantitatea de ingrediente a acestei retete obtinem 2 tavi cu gogosi. Daca ne ramane aluat, putem face si cateva gogosi prajite.
10. Servim gogosile presarate cu zahar pudra.
Alte retete de gogosi
Mai jos puteti vedea si alte retete de gogosi (dati click pe titlul sau pe fotografia retetei pentru a citi reteta).
Gogosi insiropate – gogosi rapide
Gogosi cu lingura cu mere si stafide
Gogosi rapide din foietaj cu inghetata