Dulceata de cirese amare este o dulceata aromata si parfumata, cu un gust unic – putin dulce si in acelasi timp putin amarui – o combinatie perfecta care incanta papilele gustative. Dulceata din cirese amare este regina dulceturilor, fiind plina de arome deosebite si avand o culoare inedita.
Alaturi de dulceata de cirese, dulceata de nuci verzi si dulceata de capsuni, dulceata din cirese amare este una dintre cele mai speciale si apreciate dulceturi. Dulceata de cirese amare este intens aromata si parfumata, un ”dulce” special in care fructele raman intregi, fiind inconjurate de un sirop delicios. Se poate folosi la prepararea prajiturilor sau poate fi consumata ca atare alaturi de orez cu lapte sau gris cu lapte.
Cirese amare – beneficii pentru sanatate
Ciresele negre sunt mai mici decat ciresele obisnuite, dar pline de savoare, avand un continut bogat in potasiu benefic pentru sanatate.
Avand multe efecte terapeutice si un gust delicios, ciresele amare sunt cele mai pretuite dintre toate soiurile de cirese. Sunt un remediu foarte bun pentru dureri musculare, boli inflamatorii, hepatice, cancer, reduc riscul de cancer de colon si previn imbatranirea prematura. Printre beneficiile consumului de cireșe amare se numara si imbunatatirea somnului datorita continutului de melatonina.
O buna parte a calitatilor terapeutice ale cireselor amare se datoreaza antocianinelor, antioxidanti esentiali pentru sanatate. Cu cat ciresele au o culoare mai inchisa, cu atat mai mare este continutul lor de antocianine.
Consumate proaspete, sub forma de sirop sau de dulceata, ciresele amare sunt adevarate medicamente pentru organismul uman. Sucul de cirese amare si ciresele amare uscate au chiar mai multi antioxidanti decat coacazele si sunt mai bogate in vitamina E.
Cum se face dulceata de cirese amare?
Pentru a prepara dulceață de cireșe amare trebuie sa ne inarmam cu rabdare. Ciresele amare sunt mai mici, vor intra mai multe intr-un kilogram si scoaterea samburilor necesita mai mult timp. Putem scoate samburii cireselor folosind o agrafa de birou. Nu aruncam coditele cireselor, le punem la uscat si le pastram pentru ceai.
Cantitatea de zahar necesara pentru aceasta reteta de dulceata este egala cu cantitatea de cirese amare folosite (raport 1:1, adica 1 kg de zahar pentru fiecare kilogram de cirese amare).
Punem intr-o cratita straturi de cirese amare curatate de samburi si de zahar si le lasam peste noapte la temperatura camerei pentru ca ciresele sa isi lase sucul. A doua zi punem cratita pe aragaz, la foc mic spre mediu, si lasam ciresele sa fiarba aproximativ o jumatate de ora, pana cand se leaga siropul din dulceata de cirese amare.
Pentru a verifica daca este gata, luam o cantitate mica de sirop si picuram pe o farfurie. Daca picaturile isi pastreaza forma, inseamna ca dulceata de cirese amare este gata.
La final adaugam si zeama de la o lamaie, lasam dulceata sa fiarba inca un minut si apoi punem dulceata in borcane sterilizate in prealabil in cuptor. Intoarcem borcanele cu capacul in jos, le acoperim cu un prosop si le lasam sa se raceasca.
Dulceata de cirese amare fara conservanti – reteta video pas cu pas
Ingrediente pentru reteta de dulceata de cirese amare fara conservanti:
- 1 kg cirese amare (fara samburi)
- 1 kg zahar
- sucul de la o lamaie
Din cantitatile de ingrediente de mai sus am obtinut 2 borcane de dulceata de cirese amare de 380 grame si un borcan de 200 grame.
Reteta de dulceata de cirese amare fara conservanti – mod de preparare:
1. Spalam bine ciresele, cu codite cu tot, cu apa rece de mai multe ori pentru a curata bine fructele. Inlaturam coditele si scoatem samburii. Samburii se scot foarte usor cu o agrafa de birou sau cu un ac de siguranta.
Tip: Nu inlaturam niciodata coditele inainte de a spala ciresele deoarece intra apa in ele, isi pierd din gust si se altereaza mai repede.
2. Punem intr-o cratita ciresele si zaharul in straturi alternative.
3. Lasam cratita cu cirese si zahar la temperatura camerei pentru 24 ore, pentru ca ciresele sa-si lase sucul. Din cand in cand mai amestecam cu atentie avand grija sa nu zdrobim ciresele.
A doua zi ciresele vor pluti in sirop.
4. Mutam ciresele si siropul intr-o cratita cu fundul gros si deschidere larga. Punem cratita pe aragaz la foc mediu si amestecam din cand in cand.
5. Cand dulceata incepe sa fiarba, dam focul la minim si lasam dulceata sa fiarba amestecand usor din cand in cand.
Cu ajutorul unei linguri adunam spuma care se formeaza in timp ce fierb ciresele.
Stergem in permanenta peretii cratitei cu un servet curat si umed, pentru a nu permite siropului care adera pe peretii vasului sa se caramelizeze si sa schimbe gustul si culoarea dulcetii.
Dupa ce adunam spuma de cateva ori si aceasta inceteaza sa se formeze, adaugam sucul de lamaie si amestecam bine.
6. Fierbem dulceata aproximativ o jumatate de ora, pana cand pare legata.
7. Dupa ce au trecut 25 de minute de cand fierbe dulceata, facem proba sa vedem daca dulceata este destul de legata. Punem cateva picaturi de dulceata pe o farfurie rece. Daca picaturile isi pastreaza forma bombata inseamna ca dulceata a fiert destul si este gata.
8. Sterilizam borcanele. Spalam borcanele si capacele cu apa calda si detergent de vase. Le limpezim bine si le asezam ude pe gratarul cuptorului. Le tinem la cuptor timp de 10 minute la temperatura de 100°C. Dupa 10 minute deschidem usa cuptorului si lasam borcanele si capacele sa se raceasca putin.
9. Asezam borcanele sterilizate pe o tava metalica pentru a atenua socul termic. Cu ajutorul unui polonic pentru dulceata umplem borcanele cu dulceata de cirese amare si infiletam bine capacele.
10. Intoarcem borcanele cu capacul in jos pentru a se forma vidul. Lasam borcanele sa se raceasca acoperite cu prosoape groase. Cand borcanele s-au racit, le depozitam in camara. Dulceata se pastreaza vreme indelungata, fara a fi nevoie de folosim conservanti.
Dulceata din cirese amare este un topping perfect pentru orezul cu lapte sau grisul cu lapte, pentru clatite sau inghetata, dar este foarte buna si simpla, servita cu un pahar de apa rece.