Vinete Umplute cu Carne Tocata si Sos Bechamel

Reteta de vinete umplute cu carne tocata si sos bechamel * Reteta greceasca traditionala * Reteta cu poze pas cu pas

0
23973

Reteta de vinete umplute cu carne tocata si sos bechamel este reteta clasica, originara din bucataria greceasca, foarte gustoasa si cu aspect deosebit.

Reteta de vinete umplute cu carne tocata este ideala pentru mesele de duminica, atunci cand de obicei toti membrii familiei sunt acasa si iau masa impreuna.

La aceasta reteta va propun un alt fel de sos bechamel, nu cel clasic cu lapte, unt si faina, ci o reteta speciala pe care am invatat-o de la un bucatar grec. Acest sos bechamel este usor de facut si nu exista riscul sa se formeze cocoloase. Dupa parerea mea, este mai cremos, mai fin si mai gustos decat sosul bechamel clasic. Cu acest sos bechamel rapid si usor am preparat si retetele de musaca de cartofi cu vinete si de paste cu carne tocata.

Ingrediente pentru reteta de vinete umplute cu carne tocata si sos bechamel:

  • 4-5 vinete de marime medie
  • 500 gr carne tocata de vita (sau amestec de carne de vita cu porc)
  • 70 ml ulei
  • 1 ceapa tocata marunt
  • 1 catel de usturoi tocat marunt (optional)
  • 2 rosii date prin razatoare sau pasate in blender (sau o jumatate de conserva de rosii)
  • 1 lingurita de pasta de rosii (bulion)
  • 70 ml vin alb sec
  • 1 betisor de scortisoara (sau ½ lingurita de praf de scortisoara)
  • 50 gr parmezan ras
  • 1 legatura mica de patrunjel (tocat marunt)
  • putin pesmet
  • sare
  • piper

Ingrediente pentru sosul bechamel:

  • 500 ml lapte
  • 3 linguri unt (sau margarina)
  • 4 linguri amidon de porumb
  • 1 galbenus de ou
  • ½ lingurita nucsoara
  • 50 gr parmezan ras

Mod de preparare:

1. Cat timp pregatim vinetele, incalzim cuptorul. Spalam vinetele, le taiem pe jumatate in lung, iar apoi crestam fiecare jumatate de vanata pe diagonala. Le ungem cu ulei si le asezam in tava de aragaz tapetata cu hartie de copt. Punem vinetele in cuptor si sa lasam 25 minute la foc mediu. Verificam daca vinetele s-au inmuiat suficient presand cu o furculita.

Pregatim vinetele

2. In timp ce vinetele se coc, pregatim carnea tocata cu care vom umple vinetele. Incalzim bine o tigaie sau o cratita mai mica si cand s-a incins punem carnea tocata. Amestecam incontinuu ca sa o maruntim si sa o calim, aproximativ 7-8 minute sau pana se evapora apa, iar carnea capata o culoare bej deschis.

Pregatim carnea tocata

3. In aceasta etapa adaugam uleiul, ceapa si usturoiul tocate, mai calim 1-2 minute, dupa care “stingem” cu vin alb. Lasam pe foc, amestecand constant, pana se evapora alcoolul.

Atentie! La orice reteta la care folosim alcool, trebuie sa gatim mancarea pana alcoolul se evapora complet, altfel acesta va altera gustul mancarii.

4. Dupa ce s-a evaporat vinul adaugam rosiile, pasta de rosii, scortisoara, sarea si piperul si continuam fierberea pana sosul mai scade putin. Carnea trebuie sa ramana totusi mustoasa. Oprim focul si adaugam patrunjelul tocat.

Adaugam rosiile, pasta de rosii, scortisoara, sarea si piperul

5. Pregatim sosul bechamel. Punem intr-un bol mic o parte din lapte in care diluam amidonul cu ajutorul unui tel, pentru a evita formarea cocoloaselor. Restul de lapte il punem sa fiaba intr-un vas mai mic. Cand laptele incepe sa fiarba, adaugam amidonul pe care l-am diluat mai devreme, amestecand incontinuu cu telul. Se fierbe putin pana se ingroasa sosul, dupa care il luam de pe foc pentru a opri fierberea. Punem parmezanul, amestecam pana se incorporeaza, apoi adaugam untul (nu tot deodata), galbenusul de ou si nucsoara.

Ingrediente pentru sosul bechamel
Ingrediente pentru sosul bechamel

6. Scoatem vinetele din cuptor si cu o furculita presam fiecare bucata pentru a face loc carnii tocate.

Punem vinetele in tava

7. Punem pe fiecare vanata 2-3 linguri de carne tocata, cata ne incape.

Punem pe fiecare vanata 2-3 linguri de carne tocata

8. Adaugam deasupra sosul bechamel, putin cate putin, atat cat sa acopere carnea si vinetele.

Atentie la cantitate! Daca umplem prea mult vinetele, sosul bechamel va curge in tava in timpul coptului.

Peste sosul bechamel presaram parmezan, putin pesmet si praful de nucsoara.

Peste sosul bechamel presaram parmezan, putin pesmet si praful de nucsoara

9. Coacem vinetele umplute la cuptor timp de aproximativ 25 minute, pana se rumenesc frumos.

Pofta buna!

Vinete umplute cu carne tocata si sos bechamel  - reteta greceasca

Reteta de vinete umplute cu carne tocata si sos bechamel - reteta greceasca

Reteta de vinete umplute cu carne tocata si sos bechamel

Adauga un comentariu

Comentarii

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Vinete Umplute cu Carne Tocata si Sos Bechamel
Autor
Retete Pentru O Viata
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
3.51star1star1star1stargray Based on 6 Review(s)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul Dvs.!
Vă rugăm să introduceți aici numele Dvs.