Supa de rosii cu orez si busuioc este o supa pe placul tuturor, ieftina, usor si rapid de preparat. In special vara e nelipsita din meniu si atunci, in sezonul de varf al rosiilor, ne reuseste mai bine. Motivul este simplu: secretul reusitei acestei supe de rosii sunt rosiile proaspete, foarte bine coapte, ale caror arome sunt puternice si carora le putem indeparta foarte usor coaja. Cu aceste rosii bine coapte putem prepara si o minunata supa crema de rosii cu galuste.

In cazul in care rosiile pe care le avem la indemana nu sunt foarte coapte, iata un mod de a indeparta foarte usor coaja: le scoatem cotorul cu un cutit cu varful ascutit, iar in capatul opus le crestam in forma de cruce. Le oparim pentru o jumatate de minut in apa care clocoteste, dupa care le putem decoji foarte usor.

Aceasta supa se poate servi cu putina smantana dulce, branza de oaie, crutoane de paine si, daca ne place, si cu ardei iute.

Ingrediente pentru reteta de supa de rosii cu orez si busuioc:

 

  • 4 rosii mari bine coapte, decojite si fara seminte, rase pe razatoare sau pasate in blender
  • 1 ceapa tocata marunt
  • 1 ardei gras tocat cubulete
  • 2 catei de usturoi tocati
  • 1 fir de praz (numai partea alba) tocat marunt
  • 1 litru si jumatate de supa de legume – baza pentru mancaruri (sau un cub concentrat de legume)
  • 1 lingurita de paprika dulce
  • 1 lingurita de coriandru
  • 1 lingurita de oregano
  • 80 ml ulei de masline (sau alt ulei)
  • 1 lingurita busuioc uscat sau 2 linguri busuioc proaspat
  • 4 linguri de orez
  • sare si piper (dupa gust)

 

Ingrediente optionale (pentru servit):

 

  • smantana dulce
  • 100 gr branza feta maruntita (sau alta branza de oaie)
  • crutoane de paine
  • ardei iute

 

Mod de preparare pentru reteta de supa de rosii cu orez si busuioc:

 

  1. Intr o cratita punem uleiul si calim ceapa, prazul, ardeiul, usturoiul, coriandrul si paprika aproximativ 1-2 minute.
  2. Adaugam supa de legume – baza pentru mancaruri (sau apa in care am diluat cubul concentrat de legume).
  3. Cand supa incepe sa clocoteasca adaugam rosiile, sarea, piperul, busuiocul si oregano. Lasam supa sa fiarba aproximativ 30 minute.
  4. Adaugam si orezul, dupa care continuam sa fierbem supa inca 10-15 minute.
  5. Servim supa in boluri, ornand-o cu patrunjelul tocat marunt (sau frunze de patrunjel intregi) si cate o lingura de branza sau de smantana.

 

Daca dorim servim supa si cu crutoane de paine, pe care le putem pregati foarte usor in cateva minute. Taiem paine mai veche in cuburi, o punem intr-o tigaie la foc mediu pana se rumeneste pe toate partile. Nu e nevoie sa ungem tigaia cu ulei. Imediat ce luam crutoanele de pe foc, le presaram cu oregano si praf de usturoi si le servim cu supa.

Servim supa calduta (nu fierbinte, pentru a ii simti mai bine aromele) cat si rece. A doua zi este chiar mai gustoasa!

Adauga un comentariu

Comentarii

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Supa de Rosii cu Orez si Busuioc
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)