Toate Secretele Pentru Un Chec Perfect

0
46373

Checul este unul dintre dulciurile cele mai cunoscute si indragite, cu foarte multe variante savuroase, care intotdeauna incanta pe toata lumea. Nimeni nu poate rezista la aroma si gustul unui chec proaspat, dulce sau sarat!

Putem sa aromatizam checul cum ne place: cu vanilie, rom, scortisoara, lamaie sau coniac. Adaugandu-i fructe proaspete sau uscate, nuci sau alune, ii dam automat un gust diferit. Totul este permis. Daca il ornam cu o glazura, devine un desert pentru o masa de sarbatoare. Cu alte cuvinte, checurile ne permit sa ne “jucam” in bucatarie, sa depasim vechile retete si sa facem propriile noastre retete.

Checul este cel mai usor desert, dar si cel mai rapid aperitiv pe care il putem face cu mainile noastre si pe care il putem duce in dar cand mergem in vizita. Il punem in pachetul copiilor la scoala, il luam cu noi la serviciu si ne scoate din incurcatura cand avem musafiri neasteptati.

Secretele Unui Chec Perfect

Va impartasesc in continuare toate secretele pe care trebuie sa le stim pentru a prepara un chec reusit si gustos.

1. Intotdeauna trebuie sa folosim cele mai proaspete ingrediente. Deoarece trebuie sa fie la temperatura camerei, ingredientele trebuie scoase din frigider cu cel putin o ora inainte de intrebuintare. Aceasta ajuta la o mai buna omogenizare a ingredientelor, iau mai mult aer atunci cand le amestecam si rezultatul va fi un chec fraged si pufos.

Chec cu Ciocolata - poza 3
Chec cu Ciocolata Neagra

2. In cazul in care suntem in criza de timp, ca sa aducem mai repede ouale la temperatura camerei le introducem in apa calda pentru 15 minute. Atentie! Apa trebuie sa fie numai calda, nu fierbinte.

3. Ca sa verificam daca ouale sunt proaspete, le introducem intr-un bol cu apa. Daca ouale se aseaza pe fundul bolului inseamna ca sunt proaspete, iar daca plutesc inseamna ca sunt vechi.

Reteta chec cu banane, nuci si stafide - retetepentruoviata.ro
Reteta Chec cu Banane, Nuci si Stafide

4. Ca sa aducem repede untul la temperatura camerei, il taiem in bucatele mici si il lasam 15 minute intr-un loc cald.

5. Putem inlocui laptele cu iaurt, crema de branza, smantana de gatit, lapte batut sau suc de fructe si vom obtine checuri foarte gustoase. De asemenea putem inlocui o parte din cantitatea de faina cu cacao, gris, nuci sau migdale macinate foarte fin.

Chec cu Iaurt Cacao si Lamaie
Chec cu Iaurt Cacao si Lamaie

6. Putem sa folosim in reteta noastra de chec in loc de un iaurt o cana de lapte in care amestecam bine o lingurita de otet. Gustul acestui lapte va fi ceva intre iaurt si lapte batut care va checului un gust foarte bun, deosebit.

7. Pentru a prepara un chec mai dietetic inlocuim jumatate din cantitatea de grasime (unt, ulei) cu iaurt cu un continut redus de grasimi. Iaurtul va da checului lichidul de care are nevoie, fara grasimi.

Chec Aperitiv cu Sunca si Branza - retetepentruoviata.ro
Reteta Chec Aperitiv cu Sunca si Branza

8. Ingredientele trebuie cantarite pe un cantar bun, exact, in special pentru checurile dulci. Este cea mai buna metoda de a asigura reusita unui chec.

9. Checul sarat este mai simplu de preparat si ceea ce trebuie sa fie in atentia noastra este ca aluatul sa cada usor din lingura, adica trebuie sa aiba consistenta aluatului de chec dulce. Putem corecta consistenta aluatului de chec sarat adaugand putina faina sau branza. Daca vrem ca aluatul sa fie mai moale adaugam putin ulei sau suc de portocale. De asemenea, legumele rase sau maruntite (ceapa, morcov, dovlecel, praz, ardei) dau un plus de umezeala, dar si un gust diferit pentru checul clasic cu branza.

Chec Englezesc cu Mere Caramelizate
Chec Englezesc cu Mere Caramelizate

10. Faina trebuie cernuta de 2-3 ori pentru a incorpora aer si astfel checul va fi fraged si pufos.

11. Trebuie sa nu uitam sa adaugam si putina sare in aluatul de chec si, in general, la toate aluaturile pentru dulciuri, deoarece sarea accentuaza gustul de dulce.

Chec cu Lamaie
Chec cu Lamaie si Glazura

12. Toate ingredientele: ouale, untul, laptele, iaurtul, trebuie sa fie la temperatura camerei, in afara de cazul in care reteta cere altceva. Grasimile reci pot sa faca aluatul cu cocoloase. Citim reteta, cantarim corect ingredientele si le punem pe masa de lucru. In acest mod este mai usor de preparat reteta.

13. Ungem bine cu unt si tapetam cu faina tava de chec pe care o folosim, scuturand-o putin pentru a inlatura surplusul de faina. Aceasta ajuta checul sa alunece pe peretii tavii atunci cand checul creste in cuptor.

Cand umplem forma de chec cu aluat trebuie sa avem grija sa nu murdarim peretii formei cu picaturi de aluat deoarece acestea se coc repede si impiedica checul sa se ridice pe peretii tavii. Putem tapeta tava de chec – in loc de faina – cu cacao, cu biscuiti maruntiti, cu pesmet sau cu hartie de copt.

Avem grija sa umplem aproximativ 2/3 din tava. Putem sa punem in tava o cantitate mai mica dar niciodata mai mult deoarece la copt checul sa va umfla si va da pe dinafara.

Chec cu Fructe Uscate, Nuci si Iaurt
Chec cu Fructe Uscate, Nuci si Iaurt

14. Faina trebuie sa fie de buna calitate. La fiecare cana de faina se pune o lingurita rasa de praf de copt. Faina se cerne intotdeauna impreuna cu praful de copt si cu sarea, ca sa se desfaca eventualele cocoloase si sa se amestece bine ingredientele.

15. In general, aluaturile pentru chec nu trebuie batute foarte mult. Batem untul cu zaharul cel putin 5 minute, pana devin o crema pufoasa. Ouale se adauga pe rand, unul cate unul. Adica dupa ce s-a incorporat primul ou, il adaugam si pe al doilea, pana le incorporam pe toate. De cand incepem sa adaugam faina, amestecam usor, de jos in sus, pana se incorporeaza. Daca batem prea mult aluatul de chec se pierde aerul din compozitie si checul nu mai creste.

Chec cu Dovleac si Cacao
Chec cu Dovleac si Cacao

16. Incalzim cuptorul la 170 grade (foc mediu) si coacem checul aproximativ 45 minute pana la o ora, in functie de cerintele fiecarei retete.

Temperatura cuptorului are un rol important pentru reusita unui chec. Daca temperatura este mica si cuptorul nu este bine incalzit inainte de a introduce checul, rezultatul va fi un chec fara volum si necrescut. Daca temperatura este prea mare, checul se rumeneste prea repede deasupra, fara sa fie copt si in interior. Rezultatul este un chec cu sparturi la suprafata si imediat ce il scoatem din cuptor, checul se va turti deoarece nu este copt in mijloc si stabil ca sa se sustina.

Checul care este tinut in cuptor mai mult timp decat este necesar se va usca si va fi innecacios. Nu deschidem niciodata cuptorul inainte sa treaca 30 minute de cand am introdus checul in cuptor, deoarece scade temperatura si checul nu mai creste. De altfel, nu are rost sa deschidem cuptorul, deoarece checul nu este copt intr-un timp atat de scurt.

Reteta Chec Marmorat
Reteta Chec Marmorat

17. Modul vechi, clasic care ne indica ca s-a copt checul este aroma care se degaja in bucatarie. Atunci verificam daca este copt in centru cu o scobitoare sau cu lama unui cutit. Daca scobitoarea iese uscata, checul este copt. Daca nu iese curata, mai coacem checul cateva minute.

18. Lasam checul sa stea putin in forma, apoi il scoatem si il punem pe un gratar sa se raceasca. Sunt si retete care cer sa lasam checul sa se raceasca in forma. Este important sa dam toata atentia la prepararea si coacerea checului ca sa nu pierdem ingredientele si efortul facut.

Chec Aperitiv cu Legume si Branza
Chec Aperitiv cu Legume si Branza

19. Ca sa evitam sa se faramiteze checul atunci cand il taiem, introducem lama cutitului in apa fierbinte si o uscam bine inainte de a taia checul.

20. Daca facem un chec in forma rotunda pe care vrem sa il folosim ca blat pentru un tort si vrem sa il taiem in straturi si sa il umplem cu crema, il lasam sa se raceasca bine, il invelim cu membrana pentru alimente si il punem pentru 30 minute la congelator. Astfel il putem taia foarte usor in straturi.

Chec de post cu portocale si glazura de cacao
Chec de post cu portocale si glazura de cacao

21. Cand vrem sa ungem un chec cu o glazura sau sa il umplem cu o crema este bine sa inlaturam urmele de faina cu o pensula curata.

22. Daca vrem sa umplem checul cu straturi de crema, dupa ce intindem fiecare strat de crema il punem la congelator 4-5 minute sa se intareasca crema si sa nu curga pe margini.

23. Daca vreti sa va impresionati musafirii prezentandu-le un chec atragator, cu o glazura lucioasa, incalziti usor suprafata glazurata cu putin timp inainte de a servi checul folosind uscatorul de par la temperatura mica.

Chec cu Morcovi, Nuci si Stafide
Chec cu Morcovi, Nuci si Stafide

Adauga un comentariu

Comentarii

Rezumat articol
Toate Secretele Pentru un Chec Perfect
Titlu
Toate Secretele Pentru un Chec Perfect
Descriere
Afla toate secretele pentru reusita oricarei retete de chec (dulce sau sarat)! Vezi cate dintre cele 23 de secrete stiai deja!
Autor
Retete Pentru O Viata
retetepentruoviata.ro
Retete Pentru O Viata

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul Dvs.!
Vă rugăm să introduceți aici numele Dvs.