Checul poate fi cel mai usor desert, dar si cel mai rapid aperitiv pe care il putem face cu mainile noastre si pe care il putem duce ca dar cand ne ducem in vizita. Il punem in pachetul copiilor la scoala, il luam cu noi la serviciu si ne scoate din incurcatura cand avem musafiri neasteptati.
Aceasta reteta de chec cu ciocolata este una dintre retetele de chec preferate de familia mea si o fac destul de des. Acest chec cu are un continut mare de ciocolata, un continut mic de faina si de aceea este foarte pufos si fin. Combinatia de aroma de ciocolata, coniac si vanile il face irezistibil!
Atunci cand preparam aceasta reteta de chec este foarte important sa batem cat mai bine albusurile, in asa fel incat sa incorporam cat mai mult aer in ele. La fel de important este sa incorporam incet restul ingredientelor in albusuri, pentru a pastra acest aer din albusuri.
Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei si cuptorul preincalzit. Checul trebuie sa fie lasat sa se mai raceasca in tava (pana devine caldut), apoi poate fi scos din tava.

 

Ingrediente pentru reteta de chec cu ciocolata neagra (pentru 8-10 portii):

 

  • 125 gr unt moale (la temperatura camerei) taiat in bucati mici
  • 200 gr ciocolata neagra taiata marunt
  • 50 gr cacao
  • 50 gr faina
  • 200 gr zahar
  • 4 oua ( albusurile separate de galbenus)
  • 3 linguri de coniac
  • 2 lingurite esenta de vanilie
  • 1 lingurita praf de copt
  • ½  lingurita sare
Ingrediente pentru reteta de chec cu ciocolata
Ingrediente pentru reteta de chec cu ciocolata

 

Reteta de chec cu ciocolata neagra – mod de preparare:

 

1. Incalzim cuptorul la 170 grade (foc mediu).

2. Ungem cu unt o tava pentru chec si punem pe baza tavii hartie de copt.

3. Cernem faina impreuna cu cacaua si cu praful de copt.

4. Intr-o cratita mica topim ciocolata impreuna cu untul la foc mic. Dupa ce s-au topit, luam cratita de pe foc si adaugam coniacul. Lasam compozitia sa se raceasca.

5. Batem cu mixerul galbenusurile impreuna cu zaharul si cu vanilia pana devin o crema alba si pufoasa. Adaugam compozitia de unt si ciocolata topita si amestecam pana se incorporeaza. Adaugam incet amestecul de faina, cacao, praf de copt si amestecam usor cu o spatula, de jos in sus pana se incorporeaza.

6. Intr-un bol curat batem foarte bine albusurile impreuna cu sarea pana devin o spuma tare (daca intoarcem bolul, spuma de albusuri nu cade).

7. Incorporam incet albusurile batute spuma in compozitia de chec cu o spatula, cu miscari usore, de jos in sus (ca si cum am impaturi).

8. Punem compozitia de chec in tava si coacem checul in cuptorul preincalzit la 170 grade aproximativ 45 minute. Avand un continut mare de ciocolata, checul ramane in interior putin umed!

Chec cu ciocolata in tava (inainte de copt)
Chec cu ciocolata in tava (inainte de copt)

9. Lasam checul sa se raceasca in tava pana devin caldut. Cu un cutit dezlipim checul de marginile tavii, rasturnam checul si dezlipim hartia de copt.

Chec cu ciocolata (copt)
Chec cu ciocolata (copt)

10. Servim checul caldut. Daca nu se consuma tot, il invelim in membrana pentru alimente, ca sa nu se usuce.

Adauga un comentariu

Comentarii

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Chec cu Ciocolata Neagra
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)