Supa de linte este o supa foarte des consumata in tarile situate in jurul Marii Mediterane. Este gustoasa si hranitoare, foarte bogata in fier, indicata in alimentatia copiilor si a femeilor, care sufera cel mai adesea de carente de fier.
Lintea nu este un aliment prea obisnuit in bucataria romaneasca insa trebuie sa ne reamintim cat este de sanatos sa o consumam si cateva modalitati de a gati aceasta leguminoasa.
Lintea are un continut record de minerale, unul dintre cele mai importante dar si cel care lipseste adesea din organismul uman fiind fierul (lintea fiarta contine 3,3 mg de fier la 100 gr).
De asemenea, lintea are un continut mare de fibre. O portie de linte este cel mai eficient mod de a trata problemele de tranzit intestinal, 100 gr de linte fiarta furnizand 8 gr fibre, adica o mare parte din doza zilnica recomandata.
Lintea poate fi gatita ca supa, salata, garnitura pentru carne si peste sau cu alte legume. Trebuie aleasa si spalata inainte de a fi pusa la fiert. O putem pune si la inmuiat in apa cu o seara inainte de a o gati (cantitatea de apa trebuie sa fie de 3 ori mai mare decat cea de linte).
Timpul de fierbere difera in functie de soiul de linte folosit. De regula, lintea neinmuiata in prealabil trebuie fiarta aproximativ 50 minute dupa primul clocot.
Pentru o mai buna absorbtie a fierului este bine ca lintea sa fie consumata cu paine neagra sau cu orez si cu legume bogate in vitamina C: rosii, ardei, broccoli.
Ingrediente pentru reteta de supa de linte:
- 300 gr linte cu bobul marunt
- 2-3 linguri ulei de masline pentru gatit + 4 linguri pentru servit
- 1 ceapa tocata marunt
- 3-4 catei de usturoi tocati marunt (sau intregi, daca preferam sa ii scoatem la sfarsit)
- 1 morcov taiat rondele
- 250 gr rosii din conserva pasate in blender
- 1 lingura pasta de rosii
- otet (dupa gust, pentru servit)
- 1 lingurita oregano uscat
- 2 foi de dafin
- sare
- piper
Mod de preparare:
- Spalam bine lintea, o clatim intr-o strecuratoare cu apa de la robinet si apoi o scurgem de apa.
- Punem lintea sa fiarba intr-o cratita cu apa si o lasam sa dea in cateva clocote, pana se ridica spuma la suprafata. Apoi o punem intr-o strecuratoare si aruncam apa in care a fiert.
- Intr-o cratita punem 3 linguri de ulei si calim ceapa si morcovul cateva minute, sa se inmoaie putin. Adaugam lintea, 1,5 l apa, foile de dafin si usturoiul si micsoram focul pentru ca lintea sa fiarba in clocote mici, altfel boabele de linte se lovesc de peretii si de capacul oalei si se sparg. Lasam lintea sa fiarba pentru aproximativ 50 minute.
- Cu 15 minute inainte ca lintea sa fie gata adaugam rosiile si pasta de rosii. La sfarsit adaugam sarea, piperul, oregano si restul de ulei. Supa este gata cand lintea este fiarta fara ca boabele sa se sfarame.
- Servim supa de linte in farfurii, mai punem putin oregano, patrunjel si cate o lingura de otet (optional) si ornam cu putina branza de oaie.