Originara din tarile Orientului Mijlociu, reteta de ciorba de linte s-a raspandit repede datorita simplitatii si gustului ei extraordinar. Ciorba de linte este hranitoare, sanatoasa si consistenta, ideala pentru perioadele de post si de dieta. Putem pregati ciorba de linte in orice anotimp, deoarece lintea se gaseste in permanenta supermarket.

Astazi am ales sa folosesc linte cu bobul mic, de culoare maro, pentru reteta de ciorba de linte, dar putem folosi orice alt tip de linte.

Lintea este un aliment bogat in proteine, fibre si minerale. Este saraca in grasimi, nu contine colesterol dar contine carbohidrati cu indice glicemic scazut, de aceea este indicata in dietele de slabit. Datorita continutului mare de fier lintea ajuta la tratarea anemiei feriprive (lipsa de fier). Fibrele pe care le contine scad nivelul de glucoza si colesterol din sange si ajuta la prevenirea constipatiei. Prin continutul de oxidanti, lintea ajuta la prevenirea cancerului si a bolilor de inima.

 

Ingrediente pentru reteta de ciorba de linte (pentru 4 portii):

 

  • 300 gr linte
  • 3 linguri ulei de masline pentru gatit + 4 linguri pentru servit
  • 1 ceapa tocata marunt
  • 2 catei de usturoi taiati marunt
  • 1 mocov taiat rondele (sau razuit)
  • 1 ardei gras rosu taiat marunt
  • 1 radacina mica de telina (sau 2 tulpini de telina) tocata marunt
  • 2 rosii proaspete razuite (sau 200 gr rosii din conserva)
  • 1 lingura pasta de rosii
  • 2 foi dafin
  • 2 ramuri de cimbru proaspat (sau o lingura de cimbru uscat)
  • 1 legatura de patrunjel
  • otet pentru servit (dupa preferinta)
  • sare
  • piper proaspat macinat

 

Reteta de ciorba de linte – mod de preparare:

 

  1. Spalam bine lintea in mai multe ape, o clatim si o scurgem de apa. O punem sa fiarba in putina apa si dupa ce clocoteste putin si se formeaza spuma deasupra, o rasturnam intr-o strecuratoare si o clatim.
  1. Incalzim 3 linguri de ulei intr-o cratita si calim ceapa, morcovul, ardeiul si telina timp de aproximativ 5 minute, pana se inmoaie legumele. Adaugam si usturoiul si mai calim inca o jumatate de minut. Apoi adaugam lintea, foile de dafin si un litru si jumatate de apa calda, amestecam si fierbem la foc mic, cu cratita acoperita pe jumatate, timp de aproximativ 40 minute.
  1. Adaugam rosiile, pasta de rosii si cimbrul si mai fierbem inca 20 minute, pana lintea este bine fiarta. Adaugam sarea, piperul proaspat macinat si patrunjelul tocat si oprim focul.
  1. Servim ciorba de linte in boluri sau farfurii si punem in fiecare portie cate o lingura de ulei de masline si o lingura de otet.

 

Am pregatit cea mai gustoasa reteta de ciorba de linte!

ciorba-de-linte-poza-1 ciorba-de-linte-poza-2

Adauga un comentariu

Comentarii

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Ciorba de Linte
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)