Reteta acestui  aluat de tarta este clasica si foarte simpla. Se prepara usor, din ingrediente pe care le avem intotdeauna in casa: faina, unt, galbenus de ou si putina apa rece sau lapte.
Pentru reusita acestui aluat de tarta este necesar ca ingredientele sa fie foarte reci. In rest, cu proportiile corecte si folosind tehnica pe care o descriu in continuare, vom obtine un aluat de tarta tarta fraged, gustoas, cu o aroma minunata de unt.

Se incorporeaza untul rece in faina, fie cu degetele, fie cu ajutorul unui robot de bucatarie. Se adauga galbenusul si lichidul (apa sau lapte). Aluatul nu se framanta foarte mult, doar atat cat sa se incorporeze ingredientele si sa putem sa-i dam o forma sferica.

Punem acest aluat de tarta pe masa de lucru si cu podul palmei il presam si il intindem, apoi il adunam spre centru. Repetam aceasta operatiune de 2-3 ori pentru ca untul sa se incorporeze bine in aluat.

Dam aluatului o forma sferica, il invelim in membrana pentru alimente si il punem la frigider pentru o ora, pentru a permite untului sa se intareasca.

Il intindem apoi cu grija intr-o foaie cu grosimea de 3-4 mm pe care o asezam intr-o tava pentru tarta pe care o punem din nou la frigider pentru 20 minute. Este foarte important ca acest aluat de tarta sa fie pus in cuptor foarte rece, pentru a preveni micsorarea acestuia.

Scoatem tava de la frigider si asezam peste foaia de tarta o bucata de hartie de copt. Punem deasupra aproximativ o jumatate de kilogram de orez (sau boabe de fasole sau naut) pentru a nu permite aluatului sa creasca prea mult.

Coacem aluatul 20 minute in cuptorul preincalzit la 180 grade, cat sa fie pe jumatatete copt. Inlaturam orezul si hartia de copt. Acum avem doua optiuni. Pentru tartele sarate, adaugam umplutura si mai coacem tarta conform retetei. Pentru tartele dulci, care nu mai trebuiesc coapte, coacem aluatul din nou pentru inca 15-20 minute , cat crusta pentru tarta sa fie complet coapta.

Astfel, ne-am realizat propriul aluat de tarta care este bun la orice tip de tarta.

 

Ingrediente pentru reteta de aluat pentru tarta:

 

  • 250 gr faina
  • 125 gr unt foarte rece, taiat cubulete
  • 1 galbenus
  • 1 lingurita zahar
  • 1/2 lingurita sare
  • 40 ml apa rece (4-5 linguri)

Ingrediente pentru Aluat de Tarta

Reteta pentru aluat de tarta – mod de preparare:

 

1. Ungem cu unt si tapetam cu faina o forma de tarta cu diametrul de 26-28 cm.

2. Intr-un bol cernem faina impreuna cu sarea.

3. Taiem untul in cubulete mici si il punem peste faina din bol.

Aluat de Tarta-etapa 34. Frecam cu varful degetelor faina cu untul pana compozitia devine ca un nisip ud.

Aluat de Tarta-etapa 45. Adaugam galbenusul, zaharul si apa, care trebuie sa fie foarte rece. Framantam compozitia cu miscari rapide, circulare, luand faina de pe margini, pana o incorporam in intregime.

Tip: In functie de temperatura si de duritatea fainii, poate sa fie nevoie de inca putin lichid.

6. Framantam aluatul cu pumnii pe masa de lucru. Il presam apoi cu podul palmei dinspre centru spre margini si il adunam din nou spre centru pentru a se incorpora bine untul cu faina. Dam acestui aluat de tarta o forma sferica, il invelim in membrana pentru alimente si il punem la frigider pentru o ora.

Aluat de Tarta-etapa 67. Scoatem acest aluat de tarta de la frigider si il asezam pe masa de lucru pe care am asezat o bucata de hartie pentru copt. Il lasam cateva minute, apoi il presam cu palmele dinspre centru spre margini pentru a-l subtia.

8. Asezam deasupra acestui aluat de tarta o bucata de hartie de copt si il intidem cu sucitorul intr-o foaie putin mai mare decat forma de tarta. Indepartam bucata de hartie de copt de deasupra, luam cu atentie hartia pe care este foaia de tarta si o intorcem deasupra tartierei.

Aluat de Tarta-etapa 89. Asezam bine foaia de aluat de tarta in tartiera si apasam usor sa o fixam pe baza si pe peretii tartierei. Indepartam hartia de copt.

Aluat de Tarta-etapa 910. Cu dosul unui cutit (sau cu sucitorul) taiem marginile de aluat care depasesc peretii tartierei.

Aluat de Tarta-etapa 1011. Intepam cu o furculiata in mai multe locuri acest aluat de tarta si il punem la frigider pentru 20 minute (sau la congelator pentru 10 minute).

Tip: Cu cat aluatul este mai rece cand il introducem in cuptor, cu atat mai fraged si mai crocant va fi acest aluat de tarta.

12. Taiem o bucata de hartie de copt si o strangem intr-o minge. O desfacem si o asezam pe foaia de aluat de tarta. Peste hartia de copt punem orez sau fasole pana se umple tartiera, ca sa nu creasca prea mult foaia de aluat la copt.

Aluat de Tarta-etapa 1213. Coacem foaia de aluat de tarta in cuptorul preincalzit la 180 grade timp de 20 minute.

14. Scoatem tartiera din cuptor, inlaturam orezul (sau fasolea) si hartia de copt. In continuare folosim aceast aluat de tarta in functie de reteta de tarta pe care dorim sa o preparam.

Tip: Nu aruncam orezul sau fasolea pe care le-am folosit. Dupa ce se racesc, le punem intr-o punga si le pastram pentru a le folosi si alta data.

Adauga un comentariu

Comentarii

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Aluat de Tarta-Crusta pentru Tarta
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
4.51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)