Aceasta reteta de salata de vinete fara maioneza este o salata de vinete cu un gust diferit comparativ cu bine-cunoscuta salata de vinete simpla sau salata de vinete cu maioneza. Este o salata de vinete picanta si aromata, preparata din vinete coapte la cuptor impreuna cu un sos din pasta de rosii, ceapa, usturoi si condimente, o salata de vinete vegana si de post, mai dietetica si mai sanatoasa deoarece nu contine oua / maioneza.
Vinetele se coc pana se inmoaie suficient pentru a fi tocate, dar nu le facem o pasta fina. Condimentele folosite ofera arome care dau acestei salate un plus de gust.
Dupa preparare, lasam salata de vinete cateva ore in frigider, pentru ca vinetele sa se imbibe cu toate aromele si in acest mod sa devina mai gustoase.
Aceasta salata de vinete picanta si aromata si salata de vinete cu tahini sunt preferate de toata familia mea. Le prepar des, pe toata perioada verii, cand tarabele din piete sunt pline cu vinete proaspete.
Ingrediente pentru salata de vinete fara maioneza:
- 4 vinete de marime medie
- 2 cepe uscate tocate marunt
- 4 catei de usturoi maruntiti
- 4 linguri de pasta de rosii
- 4 linguri patrunjel tocat
- 1 lingurita curry picant
- 1 lingurita praf de chimion
- 1 lingurita boabe de coriandru zdrobite
- ulei de masline
- sare
Cum se face salata de vinete picanta si aromata, fara maioneza:
- Spalam vinetele, le indepartam cotoarele si le taiem pe jumatate, pe lungime. Cu un cutit, facem mai multe crestaturi in miezul vinetelor. Incalzim cuptorul la 200 grade.
2. Amestecam pasta de rosii cu usturoiul, ceapa tocata, praful de curry, praful de chimion, coriandrul si 3-4 linguri de ulei de masline.
3. Presaram sare pe vinete si le ungem pe partea taiata si crestata cu amestecul de pasta de rosii, ceapa, usturoi si condimente. Incercam sa introducem din amestec in crestaturile facute in miezul vinetelor.
4. Unim cele doua jumatati ale fiecarei vinete, le infasuram in hartie de copt, apoi in folie de aluminiu si le coacem in cuptorul preincalzit la 200 grade, timp de o ora.
5. Despachetam fiecare vanata, scoatem miezul cu ajutorul unei linguri si il punem intr-un bol incapator. Adaugam 4 linguri de ulei de masline si patrunjelul tocat si amestecam bine. Punem salata de vinete in frigider pentru 2-3 ore, pentru ca vinetele sa ia aroma condimentelor.
Servim salata de vinete pe felii de paine.
Retete de salata de vinete
Va recomandam si reteta de salata de vinete cu tahini (Baba Ganoush) – dati click pe titlul sau pe fotografia retetei pentru a citi reteta.