Reteta de cartofi gratinati la cuptor cu bacon, cascaval si sos bechamel este o reteta simpla si gustoasa, care se prepara foarte usor. Putem servi acesti cartofi gratinati ca atare sau ca si garnitura la diverse preparate din carne.
Ca la orice preparat, si la aceasta reteta de cartofi gratinati exista o multitudine de variatii, combinatii de ingrediente, cu diferite branzeturi, cu cascaval, cu parmezan, dupa preferinta si buzunarul fiecaruia. Fiecare poate adapta aceasta reteta dupa preferinte si dupa posibilitati. Si eu pregatesc aceasta reteta in diferite combinatii, in functie de branzeturile pe care le am in frigider la momentul respectiv.
Aceasta reteta de cartofi gratinati la cuptor cu bacon, cascaval si sos bechamel se prepara in mod asemanator cu reteta de cartofi gratinati cu branza si smantana. Am inlocuit sosul de smantana cu un sos bechamel mai subtire decat sosul bechamel obisnuit.
Cartofi Gratinati la Cuptor cu Bacon, Cascaval si Sos Bechamel – reteta video pas cu pas
Ingrediente pentru reteta de cartofi gratinati la cuptor cu bacon, cascaval si sos bechamel:
- 1-1,2 kg cartofi
- 300 gr bacon
- 150 gr cascaval ras (sau alta branza sarata) + 50 gr pentru presarat deasupra
- 50 gr parmezan ras + 50 gr (pentru presarat deasupra)
- 50 gr unt
Ingrediente pentru sosul bechamel:
- 800 ml lapte
- 2 linguri unt
- 2 linguri faina
- putina sare
- piper proaspat macinat
- putina nucsoara
Reteta de cartofi gratinati la cuptor cu bacon, cascaval si sos bechamel – mod de preparare:
1.Spalam cartofii si ii punem sa fiarba intr-o cratita cu apa si sare. Ii fierbem timp de aproximativ 20 minute. Dupa ce se mai racesc putin, ii curatam de coaja si ii taiem felii.
2. Taiem baconul in felii si il prajim putin intr-o tigaie de teflon, fara ulei.
3. Pregatim sosul bechamel. La acest sos bechamel folosim o cantitate de lapte mai mare decat la sosul bechamel obisnuit, pentru a obtine un sos mai subtire.
Intr-o craticioara incalzim laptele. In alta cratita topim untul la foc mediu.
Adaugam faina si amestecam cu telul de sarma timp de un aproximativ un minut, apoi adaugam treptat laptele cald. Amestecam bine dupa fiecare transa de lapte. La inceput se vor forma cocoloase, dar acestea dispar pe masura ce adaugam laptele si amestecam. Vom obtine un sos omogen, fluid si cremos.
Reducem focul la minim si fierbem sosul timp de 3-4 minute.
Oprim focul si adaugam cascavalul, parmezanul, sarea, piperul si nucsoara. Amestecam bine cu telul de sarma pana se omogenizeaza.
4. Incalzim cuptorul la 180 grade. Ungem cu un strat gros de unt o tava termorezistenta pentru cuptor. Asezam un strat de rondele de cartofi si punem peste ele jumatate din cantitatea de bacon.
5. Acoperim ingredientele cu o treime din cantitatea de sos bechamel.
6. Asezam inca un strat de rondele de cartofi, restul de bacon si le acoperim cu sos bechamel.
Punem restul de rondele de cartofi intr-un strat si turnam restul de sos bechamel.
Nivelam sosul si presaram cascavalul si parmezanul pe care l-am oprit in acest scop.
Din loc in loc, punem cateva bucatele de unt.
7. Introducem tava in cuptorul preincalzit la 180 grade pentru aproximativ 30 minute, pana se rumeneste frumos.
Servim acesti cartofi gratinati la cuptor cu bacon, cascaval si sos bechamel ca fel principal cu o salata, sau ca si garnitura cu diferite fripturi.