Ciorba de Loboda cu Stevie – reteta vedeo pas cu pas
Ingrediente pentru reteta de ciorba de loboda cu stevie:
- 300 gr loboda
- 200 gr stevie
- 50 ml ulei
- 60 gr orez
- 100 gr ceapa rosie
- 5-6 cepe verzi (o legatura)
- 100 gr morcov
- 80 gr radacina de patrunjel (sau pastarnac)
- 80 gr radacina de telina
- 80 gr sfecla rosie (optional)
- 1 ardei gras rosu (sau kapia)
- 2-3 catei de usturoi
- 300 ml suc de rosii
- 1 legatura leustean
- 1 legatura patrunjel
- 1 legatura marar
- 1 lingura sare (dupa gust)
- piper (dupa gust)
- 300 ml bors (dupa gust)
- 3,5 litri apa calda
Reteta de ciorba de loboda cu stevie – mod de preparare:
1. Curatam loboda indepartand tulpinile si nervurile frunzelor, o spalam bine si o tocam in bucati mai mari.
2. Curatam stevia indepartand nervurile de la frunzele mai mari, o spalam si o tocam in bucati mai mari.
3. Curatam legumele, le spalam si le tocam sau le razuim, dupa caz. Tocam cozile mai groase de la verdeata si le punem separat. Le vom adauga pe parcursul gatirii, pentru a obtine o aroma mai intensa la ciorba de loboda. Tocam marunt frunzele de la verdeata pe care le vom adauga la sfarsit.
4. Incalzim uleiul intr-o cratita si calim ceapa rosie timp de aproximativ un minut, pana se inmoaie putin si devine lucioasa.
5. Adaugam morcovul, telina, radacina de patrunjel (sau pastarnac), sfecla si ardeiul si le calim timp de aproximativ 4 minute.
6. Adaugam ceapa verde, tulpinile tocate de la verdeata si usturoiul si le calim si pe acestea timp de un minut, ca sa-si lase aromele.
7. Adaugam orezul si amestecam cu o lingura de lemn. Continuam calirea ca sa se impregneze boabele de orez cu ulei.
8. Intre timp punem borsul sa fiarba intr-o craticioara.
9. Completam cu aproximativ 3,5 litri apa fiarta, sucul de rosii si borsul. Este important sa adaugam borsul inainte de a pune stevia si loboda. Stevia si loboda nu se vor decolora la fiert! Continuam fierberea timp de aproximativ 10 minute, pana legumele si orezul sunt aproape fierte.
10. Adaugam stevia si o fierbem timp de aproximativ 5 minute.
11. Adaugam loboda, sarea si piperul si mai lasam ciorba sa dea intr-un clocot. Este suficient, loboda este foarte frageda si se inmoaie repede.
12. Oprim focul si adaugam verdeata tocata. Gustam ciorba sa vedem daca are suficienta sare si daca mai este nevoie sa adaugam bors. Acoperim cratita cu un capac si o lasam o jumatate de ora sa se intrepatrunda toate aromele.
Servim aceasta ciorba de loboda cu stevie, cu paine proaspata si ardei iute.