Ciorba de Loboda cu Stevie

0
706
Ciorba de loboda cu stevie este una dintre cele mai sanatoase ciorbe pe care le putem pregati in postul Pastelui. Ciorba de loboda este foarte nutritiva si ne asigura o parte din necesarul zilnic de vitamine. Pe langa faptul ca se face foarte repede, ciorba de loboda este gustoasa si are putine calorii. Daca nu punem ou si smantana obtinem o delicioasa ciorba de post.
Daca dorim, putem inlocui orezul cu 2-3 cartofi taiati cubulete.
Desi sunt foarte multe feluri in care se pregateste aceasta ciorba, eu va propun o varianta care imi place mie cel mai mult. In ciorba de loboda eu pun si doua legaturi de stevie (aproximativ 200 gr). Combinatia de loboda cu stevie este foarte potrivita. Stevia are un gust usor acrisor si completeaza foarte bine gustul dulceag al lobodei. 
Loboda contine cantitati mari de antioxidanti care previn imbatranirea prematura, stimuleaza sanatatea creierului si imbunatatesc memoria. De asemenea, consumul de loboda reduce riscul de cancer si infectii urinare. Loboda are cantitati mari de proteine si fier, magneziu si potasiu, esentiale pentru sanatatea inimii si a muschilor.
Loboda este eficienta in tratarea unor afectiuni precum acnee, astm sau alergii. Imbunatateste circulatia sanguina, purifica sangele si previne formarea de cheaguri de sange. Ajuta la detoxifierea generala a organismului, incetineste procesul de imbatranire si ajuta la regenerarea celulara. Are si puternice efecte diuretice si laxative, fiind ideala in curele de slabire. Loboda contine si o cantitate mare de vitamina K care reduce riscul de accident vascular.
O alta ciorba de verdeturi foarte buna pe care o putem pregati primavara este si ciorba de urzici cu leurda

Ciorba de Loboda cu Stevie – reteta vedeo pas cu pas

Ingrediente pentru reteta de ciorba de loboda cu stevie:

  • 300 gr loboda
  • 200 gr stevie
  • 50 ml ulei
  • 60 gr orez
  • 100 gr ceapa rosie
  • 5-6 cepe verzi (o legatura)
  • 100 gr morcov
  • 80 gr radacina de patrunjel (sau pastarnac)
  • 80 gr radacina de telina
  • 80 gr sfecla rosie (optional)
  • 1 ardei gras rosu (sau kapia)
  • 2-3 catei de usturoi
  • 300 ml suc de rosii
  • 1 legatura leustean
  • 1 legatura patrunjel
  • 1 legatura marar
  • 1 lingura sare (dupa gust)
  • piper (dupa gust)
  • 300 ml bors (dupa gust)
  • 3,5 litri apa calda
Loboda si stevie
Loboda si stevie
Ingrediente pentru reteta de ciorba de loboda cu stevie
Ingrediente pentru reteta de ciorba de loboda cu stevie

Reteta de ciorba de loboda cu stevie – mod de preparare:

1. Curatam loboda indepartand tulpinile si nervurile frunzelor, o spalam bine si o tocam in bucati mai mari.

Curatam, spalam si tocam loboda

2. Curatam stevia indepartand nervurile de la frunzele mai mari, o spalam si o tocam in bucati mai mari.

Spalam curatam si tocam stevia

3. Curatam legumele, le spalam si le tocam sau le razuim, dupa caz. Tocam cozile mai groase de la verdeata si le punem separat. Le vom adauga pe parcursul gatirii, pentru a obtine o aroma mai intensa la ciorba de loboda. Tocam marunt frunzele de la verdeata pe care le vom adauga la sfarsit.

Curatam legumele, le spalam si le tocam sau le razuim, dupa caz

4. Incalzim uleiul intr-o cratita si calim ceapa rosie timp de aproximativ un minut, pana se inmoaie putin si devine lucioasa.

Incalzim uleiul intr-o cratita si calim ceapa timp de aproximativ un minut, pana se inmoaie putin si devine lucioasa

5. Adaugam morcovul, telina, radacina de patrunjel (sau pastarnac), sfecla si ardeiul si le calim timp de aproximativ 4 minute.

Adaugam morcovul, telina, radacina de patrunjel, sfecla si ardeiul

6. Adaugam ceapa verde, tulpinile tocate de la verdeata si usturoiul si le calim si pe acestea timp de un minut, ca sa-si lase aromele.

Adaugam ceapa verde, tulpinile tocate de la verdeata si usturoiul si le calim si pe acestea timp de un minut, ca sa-si lase aromele

7. Adaugam orezul si amestecam cu o lingura de lemn. Continuam calirea ca sa se impregneze boabele de orez cu ulei.

Adaugam orezul si amestecam cu o lingura de lemn, sa se impregneze boabele de orez cu ulei

8. Intre timp punem borsul sa fiarba intr-o craticioara.

In timpul in care fierb legumele, punem borsul sa fiarba intr-o craticioara mica.

9. Completam cu aproximativ 3,5 litri apa fiarta, sucul de rosii si borsul. Este important sa adaugam borsul inainte de a pune stevia si loboda. Stevia si loboda nu se vor decolora la fiert! Continuam fierberea timp de aproximativ 10 minute, pana legumele si orezul sunt aproape fierte.

Completam cu aproximativ 3,5 litri apa fiarta, sucul de rosii si borsul

10. Adaugam stevia si o fierbem timp de aproximativ 5 minute.

Adaugam stevia si o fierbem timp de aproximativ 5 minute

11. Adaugam loboda, sarea si piperul si mai lasam ciorba sa dea intr-un clocot. Este suficient, loboda este foarte frageda si se inmoaie repede.

Adaugam loboda, sarea si piperul si mai lasam ciorba sa dea intr-un clocot

12. Oprim focul si adaugam verdeata tocata. Gustam ciorba sa vedem daca are suficienta sare si daca mai este nevoie sa adaugam bors. Acoperim cratita cu un capac si o lasam o jumatate de ora sa se intrepatrunda toate aromele.

Oprim focul si adaugam verdeata tocata. Gustam ciorba sa vedem daca are suficienta sare si daca mai este nevoie sa adaugam bors. Acoperim cratita cu un capac si o lasam o jumatate de ora sa se intrepatrunda toate aromele.

Servim aceasta ciorba de loboda cu stevie, cu paine proaspata si ardei iute.

Ciorba de Loboda cu Stevie

Ciorba de Loboda cu Stevie

Ciorba de Loboda cu Stevie

 

Adauga un comentariu

Comentarii

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Ciorba de Loboda cu Stevie
Autor
Retete Pentru O Viata
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul Dvs.!
Vă rugăm să introduceți aici numele Dvs.