Acest pilaf turcesc cu orez si fidea este un pilaf foarte gustos si usor de preparat. Pentru ca boabele de orez sa nu se lipeasca intre ele, orezul trebuie spalat foarte bine, in mai multe ape, pana se inlatura bine amidonul. Punem apoi orezul la inmuiat pentru o jumatate de ora, intr-un bol cu apa in care am pus sucul de la o jumatate de lamaie. Putem servi acest pilaf turcesc simplu, cu iaurt sau garnisit cu putina branza graviera rasa. Se poate sevi ca si garnitura de orez alaturi de preparate din carne si peste, sau cu diferite mancaruri cu aciditate mare, ca varza sau fasolea.
Ingrediente pentru reteta de pilaf turcesc – atzem pilaf:
- 350 gr orez cu bobul rotund
- 2 colaci de fidea
- 1 litru supa de pui
- 2 linguri de ulei de masline
- 2 linguri de unt
- 1 ceapa tocata marunt
- ¼ lingurita scortisoara
- sare
- piper proaspat macinat
Mod de preparare:
- Pentru a prepara acest pilaf turcesc trebuie sa spalam foarte bine orezul in mai multe ape, pana apa ramane limpede. Punem orezul intr-un bol cu apa in care am pus suc de lamaie si il lasam o jumatate de ora. Dupa o jumatate de ora, punem orezul intr-o stecuratoare si il lasam sa se scurga bine de apa.
2. Intr-o cratita incalzim uleiul impreuna cu o lingura de unt si punem fideaua rupta in bucati mici. Calim fideaua pana se rumeneste, amestecand incontinuu.
3. Intr-o craticioara incalzim supa de pui.
4. Adaugam orezul si il calim putin, pana devine lucios.
5. Adaugam ceapa si o calim timp de 1-2 minute. Adaugam supa de pui fierbinte, sarea, piperul, scortisoara si amestecam.
6. Acoperim cratita cu un capac si fierbem acest pilaf turcesc la foc mic timp de aproximativ 10 minute, pana orezul absoarbe lichidul si la suprafata apar gauri mici.
7. Adaugam o lingura de unt.
8. Verificam daca mai este nevoie de sare si piper si amestecam usor. Oprim focul si acoperim cratita cu un prosop curat, iar deasupra punem capacul. Lasam pilaful acoperit timp de 15 minute. La final, orezul va fi fiert si toata supa absorbita.
Putem servim acest pilaf turcesc cu putina graviera rasa sau ca si garnitura pentru diverse preparate din carne sau peste.