Reteta de pate de linte se poate prepara din orice tip de linte: verde, rosie, galbena sau neagra. Eu am ales sa fac acest pate din linte rosie deoarece lintea rosie fierbe foarte repede, boabele nu au coaja si se sfarama usor in timpul fierberii. Acest pate de linte rosie este foarte gustos si hranitor, inlocuind cu succes pateurile din carne.
Lintea este un aliment cu o mare valoare nutritiva, cu continut mare de proteine, carbohidrati cu indice glicemic scazut si fibre solubile, saraca in grasimi, fara colesterol si fara gluten.
Consumul frecvent de linte are efecte benefice asupra sanatatii: scade nivelul colesterolului, previne constipatia, mentine sanatatea sistemului cardiovascular, stabilizeaza nivelul zaharului din sange, ajuta la slabit si la tratarea anemiei feriprive (lipsa de fier). Datorita calitatilor sale nutritive este bine sa o introducem in alimentatie macar o data pe saptamana.
Ingrediente pentru reteta de pate de linte rosie:
- 250 gr linte rosie
- 1 ceapa tocata marunt
- 1 radacina mica de telina tocata marunt
- 3 linguri de ulei de floarea soarelui
- 1 foaie de dafin
- 2 catei de usturoi intregi
- 1 lingurita boia de ardei dulce
- 1 lingurita praf de chimen
- 1 lingurita praf de coriandru
- 1 lingurita praf de ghimbir (sau 1 lingurita de ghimbir proaspat)
- 3 linguri suc de lamaie
- sare
- piper proaspat macinat
Reteta de pate de linte rosie – mod de preparare:
- Spalam bine lintea si o punem la fiert in putina apa. O lasam sa dea in 2-3 clocote pana se formeaza spuma la suprafata. Apoi o punem intr-o strecuratoare si aruncam apa in care a fiert.
- Punem lintea intr-o cratita si apa cat sa o acopere cu 2-3 cm, usturoiul si foaia de dafin si o fierbem la foc mic aproximativ 20 minute. Apoi o punem intr-o strecuratoare sa se scurga de apa. Inlaturam foaia de dafin si usturoiul si oprim putin din apa in care a fiert lintea, sa mai subtiem pateul de linte daca este nevoie.
- Incalzim uleiul intr-o tigaie si calim ceapa si telina impreuna cu ghimbirul, boiaua de ardei dulce, chimenul si coriandrul timp de 2-3 minute. Adaugam un pahar cu apa si fierbem legumele pana se inmoaie si scade toata apa, apoi oprim focul.
- Intr-un castron adanc amestecam lintea cu legumele calite, adaugam sarea, piperul si sucul de lamaie si le pasam cu blenderul vertical pana devin o pasta fina. Daca pateul este prea gros, mai adaugam putin din apa in care a fiert lintea. Dupa ce este gata punem castronul cu pate in frigider pentru o ora, ca sa se patrunda aromele. Servim pateul de linte cu felii de paine proaspata.