Tocanita de pui cu ceapa si ardei este o mancare traditionala preparata din carne de pui prajita, la care se adauga ceapa si alte legume, inabusite in bulion sau sos de rosii. Se folosesc putine condimente si verdeata. Aceasta tocanita de pui este o mancare care se prepara rapid, foarte gustoasa, aromata si economica. Este una dintre mancarurile mele preferate si o prepar destul de des, in special vara. La fel de mult imi place si reteta de pui cu sos de rosii!
Putem prepara tocanita cu ceapa, ardei si rosii si din alte tipuri de carne: de porc, vita sau miel. Doar ca trebuie mai intai sa fierbem carnea separat, deoarece carnea de vita sau de porc necesita un timp mai mare de fierbere.
Aceasta tocanita de pui este foarte buna cu mamaliga calda si branza telemea, mai tare, veche.
Ingrediente pentru reteta de tocanita de pui cu ceapa si ardei:
- 1 kg carne de pui
- 100 ml ulei
- 1 kg de ceapa taiata felii
- 2 ardei rosii taiati felii subtiri
- 3 catei de usturoi tocati marunt
- 500 gr rosii razuite
- 1 lingura pasta de rosii
- 1 lingurita cimbru
- 1 foaie de dafin
- 1 legatura patrunjel
- sare
- piper proaspat macinat
Mod de preparare:
1. Condimentam bucatile de pui cu sare si piper si le frecam bine sa patrunda condimentele in carne. Curatam ceapa si o taiem felii mai mari. Taiem ardeii felii subtiri si tocam usturoiul.
2. Intr-o tigaie incapatoare incalzim uleiul si prajim carnea la foc mare, intorcand-o pe ambele parti, sa se rumeneasca bine. O punem intr-un vas si o acoperim, sa se mentina calda. Strecuram uleiul intr-o alta cratita, pentru a inlatura eventualele resturi arse.
3. Calim putin ceapa si ardeii, amestecam de cateva ori si adaugam aproximativ 200 ml apa. Reducem focul si lasam legumele sa se inabuse aproximativ 15 minute.
4. Adaugam rosiile razuite, pasta de rosii, cimbrul si foaia de dafin si putina sare. Cand mancarea incepe sa clocoteasca, adaugam bucatile de pui, acoperim vasul si mai lasam sa fiarba cel mult 15 minute.
5. Gustam tocanita, o potrivim de sare si piper, amestecam de cateva ori. Adaugam patrunjelul tocat si oprim focul.
In afara de mamaliga si branza, putem servi aceasta tocanita de pui si cu alte garnituri: piure de cartofi sau orez fiert.