Reteta de clatitele cu dovlecei, kefir si marar este simpla si usor de preparat. Aceste clatite cu dovlecei si kefir sunt foarte gustoase, moi si pufoase, ideale pentru mic dejun sau cina. Clatitele cu dovlecei sunt foarte versatile pentru ca le putem servi in multe feluri: simple, cu salata asortata, cu tzatziki, cu sos de rosii, cu branza rasa sau cascaval, etc.
Dovleceii au multe proprietati terapeutice: antireumatice, anticancerigene, digestive, hipertensive, previn obezitatea. Dovleceii au un continut mare de apa (95%). Contin cantitati importante de vitamina A, vitaminele B, C si E, magneziu, calciu si acid folic. Majoritatea substantelor nutritive se regasec in coaja, de aceea trebuie sa alegem dovlecei sanatosi, cu coaja buna, pentru a-i consuma in intregime. Spalam dovleceii bine cu apa in care am pus putin otet, pentru a indeparta pesticidele de pe coaja.
Ingrediente pentru reteta de clatite cu dovlecei, kefir si marar:
- 500 gr dovlecei
- 400 ml kefir
- 300 gr faina
- 4 oua
- 2 linguri ulei + putin ulei pentru prajit
- 3 linguri marar tocat
- ½ lingurita bicarbonat de sodiu
- 1 lingurita sare
- unt pentru uns clatitele
Mod de preparare:
- Razuim dovleceii, ii presaram cu putina sare si ii lasam aproximativ 15 minute ca sa-si lase sucul. Ii stoarcem bine de suc si ii punem intr-un bol.
2. Cernem faina impreuna cu bicarbonatul de sodiu.
3. Batem bine ouale cu blenderul vertical. Adaugam kefirul, sarea, dovleceii, mararul, uleiul si amestecam bine. Punem treptat faina si amestecam. Pentru aceste clatite cu dovlecei trebuie sa obtinem un aluat moale, astfel ca atunci cand punem aluatul in tigaie si o miscam sa putem forma clatitele.
4. Ungem tigaia cu putin ulei si prajim clatitele. Cand la suprafata clatitei se formeaza bule mici, o intoarcem pe cealalta parte cu ajutorul unei spatule. Ungem fiecare clatita cu putin unt.
5. Servim aceste clatite cu dovlecei calde sau reci. Le putem servi simple sau impreuna cu diferite sosuri sau umpluturi.