Dovlecei pane – trei retete de dovlecei pane delicioase care va vor convinge sa ii pregatiti: reteta de dovlecei pane (dovlecei prajiti) in crusta de pesmet, reteta de dovlecei pane la cuptor, reteta de dovlecei pane de post.
Poate ati observat ca primele preparate care se golesc pe mesele cu aperitive sunt cele cu legume prajite (dovlecei, vinete, ardei), daca sunt corect prajite, crocante si aspectuoase.
Unele feluri de mancare sunt asociate cu vara, in special acesti dovlecei pane. Vara este sezonul dovleceilor pregatiti in diferite moduri: ciorba de dovlecei cu smantana, chiftele de dovlecei, budinca de dovlecei, clatite cu dovlecei si dovlecei umpluti cu carne. In special dovleceii pane, care se prepara cel mai usor si sunt atat de gustosi, ii putem prepara chiar si de 2-3 ori pe saptamana. Asociez unele mancaruri cu anotimpul lor, iar acest fel de mancare cu dovlecei proaspeti de sezon este unul dintre acestea.
Dovlecelul este leguma ideala pentru o dieta sanatoasa pentru ca are un continut mare de apa. Contine numeroase vitamine si minerale si are un impact benefic asupra digestiei, scazand si riscul de boli cardiovasculare. Beneficiile consumului de dovlecei sunt numeroase, iar printre ele se afla imbunatatirea digestiei si incetinirea procesului de imbatranire. Dovlecelul este benefic si pentru oase, tiroida si prostata.
Cu dovlecei pane putem inlocui cartofii prajiti, care ne plac atat de mult, dar au multe calorii. Cartofii prajiti sunt de obicei ultima noastra alegere pentru ca ne plac mai mult decat orice si nu le putem rezista, dar din pacate nu sunt prietenii siluetei! Dovleceii pane au mai putine calorii decat cartofii prajiti daca gasim o modalitate de a-i gati fara sa absoarba mult ulei. Dovleceii pane la cuptor sunt solutia ideala pentru a ne bucura de gustul lor fara surplusul de calorii al dovleceilor sau al cartofilor prajiti.
Reteta de dovlecei pane – cum se fac dovleceii pane
Reteta de dovlecei pane este o reteta foarte versatila. Se poate prepara in varianta de post, cu dovlecei tavaliti prin faina (sau prin faina amestecata cu malai) si prajiti in ulei, sau in varianta de dulce, cu dovlecei prajiti in crusta de pesmet si ou sau copti la cuptor, tavaliti prin faina, ou batut, pesmet si parmezan.
Obisnuiam sa prajesc dovleceii cufundati intr-un aluat subtire, ca pentru clatite. Este o metoda buna de a prepara dovlecei pane dar care dureaza mai mult. In ultimii ani prepar dovlecei pane de post cu un amestec de faina si malai. Preparat astfel, dupa o prajire usoara in ulei, dovlecelul devine crocant si delicios.
Dovlecei prajiti cu usturoi
Dovleceii sunt foarte buni si simpli, fara crusta, prajiti si presarati cu usturoi si patrunjel calite impreuna in putin ulei pentru o jumatate de minut.
Sfaturi pentru a prepara cei mai buni dovlecei pane
- Putem face un amestec din faina de grau si faina de porumb. Faina de porumb este recomandata in amestecul nostru pentru culoarea frumoasa pe care o da dovleceilor! Putem experimenta cu diferite amestecuri de faina. Chiar si faina integrala este o alegere buna.
- Dovleceii pane se prajesc in baie de ulei. Dovleceii trebuie sa pluteasca in ulei, sa nu stea lipiti de fundul cratitei.
- Este de preferat sa prajim dovleceii in ulei de masline, intr-o craticioara mica, pentru a economisi ulei. Uleiul de masline este mai rezistent la temperaturi inalte fata de uleiurile de semințe si este mai sanatos.
- Daca folosim o tigaie, taiem dovleceii in felii lungi si inguste. Astfel ii vom praji mai repede si este mai usor sa-i intoarcem in tigaie.
- Pentru un rezultat si mai gustos, radem putin cascaval sau parmezan pe dovleceii fierbinti inainte de servire.
- Pentru mai putine calorii, servim dovleceii pane cu suc de lamaie in loc de branza.
Dovlecei pane – cu ce se mananca?
Garnitura pentru dovlecei pane
Dovleceii pane sunt un aperitiv excelent sau pot fi serviti ca fel principal insotiti de branza, diferite salate, chiftele de legume, parjoale moldovenesti sau crochete de orez cu mozzarella.
Sos pentru dovlecei pane
Putem servi dovleceii simpli sau cu un mujdei de usturoi cu care sa stropim rondelele de dovlecei.
Dovleceii pane sunt mult mai gustosi serviti impreuna tzatziki – vedeti reteta aici (sos grecesc de iaurt cu castraveti, usturoi, ulei de masline si marar). Tzatziki este un sos pentru dovlecei pane usor de preparat si foarte gustos.
De asemenea, puteti servii dovleceii pane cu sos aioli – vedeti reteta aici (sos de maioneza cu usturoi, condimente si plante aromatice).
Un alt sos potrivit pentru dovleceii pane este sosul de iaurt cu morcovi si castraveti – vedeti reteta aici.
3 Retete de Dovlecei Pane Simple si Rapide (video)
1. Reteta dovlecei pane in crusta de pesmet
Ingrediente pentru reteta de dovlecei pane in crusta de pesmet:
- 600 gr dovlecei
- 250 ml ulei
- 2 oua
- 50 gr faina
- 100 gr pesmet
- 1 lingurita sare
- 1 lingurita oregano
- 1 lingurita praf de usturoi
- 1 lingurita boia de ardei dulce
- 1⁄2 lingurita piper
Mod de preparare pentru reteta de dovlecei pane in crusta de pesmet:
1.Spalam bine dovleceii.
2. Taiem dovleceii in rondele groase de cca. 1 cm.
3. Presaram rondelele de dovlecei cu sare si le punem intr-o strecuratoare, sa-si lase sucul.
4. Asezam rondelele de dovlecei pe hartie absorbanta si le uscam bine.
5. Amestecam faina cu condimentele (1 lingurita sare, 1 lingurita oregano, 1 lingurita praf de usturoi, 1 lingurita boia de ardei dulce, 1⁄2 lingurita piper).
6. Batem cele doua oua intr-o farfurie incapatoare.
7. Trecem fiecare felie de dovlecel mai intai prin amestecul de faina si condimente, apoi prin ou batut si apoi prin pesmet. Procedam astfel cu toate rondelele de dovlecei si le asezam pe un platou.
8. Incalzim uleiul intr-o craticioara. Cand uleiul este incins, punem 4-5 rondele de dovlecei si le prajim la foc mic spre mediu timp de 3-4 minute, pana se rumenesc frumos. Trebuie sa avem suficient ulei in cratita pentru ca rondelele de dovleci sa pluteasca in ulei fara sa atinga fundul cratitei.
9. Scoatem dovleceii pane pe o farfurie pe care am asezat hartie absorbanta, pentru a se elimina uleiul in exces.
10. Asezam dovleceii pane pe un platou.
11. Servim dovleceii pane simpli sau cu sos grecesc de iaurt, castravete si usturoi – tzatziki.
2. Reteta dovlecei pane la cuptor
Ingrediente pentru reteta de dovlecei pane la cuptor:
- 500-600 gr dovlecei (2 dovlecei)
- 50 ml ulei
- 2 oua
- 50 gr pesmet
- 50 gr parmezan
- 1 lingurita sare
- 1 lingurita oregano
- 1 lingurita turmeric
- 1 lingurita boia de ardei dulce
- 1 lingurita praf de usturoi
- 1⁄2 lingurita piper
- 2 linguri marar + patrunjel
Mod de preparare pentru reteta de dovlecei pane la cuptor:
1.Spalam bine dovleceii.
2. Taiem dovleceii bastonase.
3. Condimentam dovleceii cu 1 lingurita de sare, 1 lingurita oregano, 1 lingurita turmeric, 1 lingurita boia de ardei dulce, 1 lingurita praf de usturoi, 1⁄2 lingurita piper si 2 linguri de ulei si amestecam bine.
4. Pe o farfurie intinsa amestecam pesmetul cu parmezanul, patrunjelul si mararul.
5. Preincalzim cuptorul la 190°C. Asezam hartie de copt in tava cuptorului si o ungem cu putin ulei.
6. Batem cele doua oua intr-o farfurie incapatoare.
7. Trecem fiecare bastonas de dovlecel prin ouale batute.
8. Tavalim bastonasele de dovlecei prin amestecul de pesmet, parmezan, patrunjel si marar.
9. Asezam bastonasele de dovlecei in tava de copt.
10. Coacem dovleceii pane in cuptorul preincalzit la 190°C timp de aproximativ 25 minute, pana prind o crusta frumoasa deasupra.
11. Servim dovleceii pane calzi fie simpli, fie cu mujdei de usturoi sau cu tzatziki.
3. Reteta dovlecei pane de post
Ingrediente pentru reteta de dovlecei pane de post:
- 600 gr dovlecei (2-3 dovlecei)
- 150 ml ulei
- 80 gr faina (6-7 linguri)
- 50 gr malai (3-4 linguri)
- 1 lingurita sare
- 1 lingurita oregano
- 1 lingurita praf de usturoi
- 1⁄2 lingurita turmeric (optional)
- 1⁄2 lingurita piper
- 2 linguri marar (optional)
Mod de preparare pentru reteta de dovlecei pane de post:
- Spalam bine dovleceii.
2. Taiem dovleceii in rondele groase de cca. 1 cm.
3. Presaram dovleceii cu sare, ii punem intr-o strecuratoare si ii lasam o jumatate de ora, ca sa-si lase sucul.
4. Asezam rondelele de dovlecei pe hartie absorbanta si le tamponam bine, ca sa indepartam toata apa.
5. Pe o farfurie intinsa amestecam faina cu malaiul, piperul, turmericul, praful de usturoi si oregano.
6. Trecem rondelele de dovlecei prin amestecul de faina, malai si condimente.
7. Incalzim uleiul intr-o tigaie si prajim rondelele de dovlecei cate un minut si jumatate pe fiecare parte, pana se rumenesc usor.
8. Scoatem dovleceii pane pe o farfurie pe care am asezat hartie absorbanta, pentru a se elimina surplusul de ulei.
9. Asezam dovleceii pane pe un platou si presaram marar.
10. Servim acesti dovlecei pane de post cu lamaie sau cu mujdei de usturoi.