Reteta de sos caramel cu smantana pentru frisca este foarte simpla si usor de preparat. Acest sos este foarte bun cu clatite americane, cheesecake, inghetata, tarte si alte diverse prajituri.
Cantitatea de sos de caramel pe care nu o folosim imediat se poate pastra intr-un borcan in frigider pana la o luna.
Dintre diversele retete de sos caramel pe care le-am incercat de-a lungul timpului, aceasta reteta de caramel imi place cel mai mult.
Ingrediente pentru reteta de sos caramel cu smantana pentru frisca:
- 250 gr zahar
- 300 gr smantana pentru frisca (30-35% grasime)
- 100 gr unt
- 1 lingurita rasa de sare de mare (optional)
Mod de preparare:
- Intr-o craticioara caramelizam zaharul la foc mic spre mediu pana capata o culoare rosiatica (atentie sa nu-l ardeti).
2. Adaugam untul si amestecam cu telul de sarma pana se topeste. Adaugam smantana turnand incet si amestecand incontinuu. Din acest moment mai fierbem sosul 5-10 minute, in functie de consistenta pe care dorim sa o obtinem. Eu recomand sa fie lasat sa fiarba 5 minute, ca sa fie mai fluid. Oricum se mai ingroasa dupa racire, datorita untului din compozitie.
Tips:
Pentru a obtine un sos caramel usor sarat adaugati o lingurita rasa de sare de mare (sau alta sare grunjoasa pe care o aveti la indemana). Sarea se adauga dupa ce se pun untul si smantana.
Puteti sa obtineti sos caramel si intr-un alt mod. Daca aveti in casa o cutie de lapte condensat, puteti sa o fierbeti intr-o cratita cu apa timp de 3 ore si jumatate, pana se caramelizeaza. Apa trebuie sa acopere cutia de lapte condensat pe tot timpul fierberii.
3. Lasam sosul sa se raceasca si apoi il punem intr-un borcan sterilizat. Putem sa pastram sosul caramel in frigider maxim o luna si sa-l folosim oricand avem nevoie la prepararea diverselor retete de prajituri.
Retete cu sos de caramel
Cheesecake cu dovleac si caramel