Cum facem lapte de soia acasa si ce beneficii are
Laptele de soia este o sursa excelenta de proteine, contine o multitudine de nutrienti si este, de asemenea, un excelent inlocuitor pentru laptele de vaca. Pentru persoanele alergice la lactoza, laptele de soia este cel mai bun substitut pentru laptele de origine animala. Laptele de soia este ideal in perioada de post, cand nu consumam alimente de origine animala.
Soia scade colesterolul rau si il creste pe cel benefic. Izoflanonii din soia au efect antioxidant si protejeaza vasele de sange, facandu-le mai flexibile. In plus, asigura si protectie inimii prin fitochimicalele continute din abudenta.
Laptele de soia facut in casa este mai bun decat cel din comert deoarece nu contine aditivi, indulcitori si arome artificiale. Putem sa-l aromatizam noi, dupa gust, cu mar, capsuni, zmeura, piersici, cacao, etc. De asemenea, putem folosi lapte de soia la prepararea tuturor mancarurilor si dulciurilor care necesita lapte.
Pentru prepararea retetei de lapte de soia facut in casa folosim numai soia ecologica, din magazinele de profil. Pe ambalaj trebuie sa existe inscriptia “nemodificat genetic”. Soia este alimentul care este cel mai predispus la a fi modificat genetic.
Laptele de soia facut in casa se poate pastra la frigider 4-5 zile. Nu aruncam pulpa ramasa dupa ce strecuram laptele. O folosim pentru a prepara reteta de chiftele de soia sau o putem adauga in alte mancaruri din legume pentru a le ridica continutul proteic.
O alta reteta de lapte vegetal care v-ar putea interesa este reteta de lapte de susan.
Ingrediente pentru reteta de lapte de soia facut in casa:
- 200 gr soia (boabe)
- 1,5 litru de apa filtrata
- 1 mar (optional)
Lapte de soia facut in casa – mod de preparare:
- Alegem boabele de soia de impuritati. Le spalam in cateva ape si le punem la inmuiat intr-un vas cu o cantitate mare de apa, pentru cel putin 12 ore. De preferat este sa lasam soia la inmuiat 24 ore, deoarece se ridica mult continutul proteic.
- Scurgem boabele de soia printr-o strecuratoare.
- Punem apa intr-o oala incapatoare si adaugam boabele de soia. Din momentul in care apa incepe sa clocoteasca, le fierbem timp de doua minute, dar nu mai mult. Prin fierbere se inactiveaza enzimele care dau mirosul specific de soia. Procedand astfel, vom obtine un lapte de soia mai gustos.
- Scurgem apa fierbinte si mutam boabele de soia intr-un bol cu apa rece. Frecam intre palme boabele de soia pentru a inlatura cojile. Incercam, cu rabdare, sa adunam toate cojile.
- Transferam boabele decojite in blender si adaugam o parte din apa. Nu punem toata apa de la inceput deoarece se ingreuneaza omogenizarea. Mixam timp de un minut, adaugam si restul de apa si mixam la putere maxima timp de aproximativ 3-4 minute, pana intregul amestec devine lichid si omogen. Daca blenderul este mai mic, facem mixarea in doze.
- Punem o strecuratoare intr-un vas si o acoperim cu un tifon. Turnam amestecul in strecuratoare si lasam sa se scurga. Ajutam procesul amestecand cu o lingura. Strangem marginile tifonului si presam cu mainile pana scoatem tot lichidul.
- Punem laptele intr-o cratita, adaugam un mar taiat in patru si il fierbem timp de 20 minute, amestecand din cand in cand.
Am obtinut un lapte de soia facut in casa, bogat in nutrienti si usor de digerat. Din aceste cantitati de ingrediente am obtinut 1 litru de lapte.
Alte retete cu soia
Mai jos puteti vedea si alte retete cu soia (dati click pe titlul sau pe fotografia retetei pentru a citi reteta).
Musaca de post cu cartofi si soia
Tocanita de soia cuburi cu legume