Reteta de drob de pui este o reteta de drob preferata de cei care nu consuma carne de miel. Pentru majoritatea dintre noi drobul este o reteta traditionala de aperitiv nelipsit de la masa de Pasti. Desi cel mai adesea se prepara de Pasti, drobul de pui poate sa devina un aperitiv apreciat, un pranz usor sau un mic dejun bogat in proteine pe tot parcursul anului.
De cele mai multe ori drobul se pregateste din carne si din organe de miel dar, daca acest tip de carne nu este pe lista preferintelor voastre, exista si alte retete de drob. Putem prepara un drob foarte gustos din organe de pui (ficatei, pipote si inimi) si piept de pui. Este o alternativa a retetei clasice de drob de miel si este cel putin la fel de gustoasa. Partea si mai buna este ca un drob din organe si piept de pui poate fi pregatit oricand, este minunat ca aperitiv pentru orice masa festiva, dar si ca mic dejun sau gustare intr-o zi obisnuita.
Anul acesta am hotarat sa prepar pentru masa de Pasti un drob de pui. Am preparat un drob fraged si cremos, deloc inecacios sau sfaramicios, cu un gust si o aroma minunate!
Drobul trebuie sa fie bine asezonat cu sare si piper iar ceapa, usturoiul si verdeturile completeaza perfect acest preparat pascal. Ouale intregi adaugate in interiorul drobului sunt optionale, nu este obligatoriu sa le punem.
Eu obisnuiesc sa adaug la drobul de pui si cartof fiert si pasat. Cartoful leaga mai bine compozitia de drob, ii da cremozitate si finete si mentine drobul umed. Astfel, drobul nu este inecacios si nu se sfarama cand il taiem. Taiem drobul de pui numai dupa ce s-a racit complet, de preferat a doua zi.
Putem sa maruntim organele de pui la robot sau prin masina de tocat carne si sa tocam marunt pieptul de pui cu cutitul. De asemenea, putem sa le tocam atat carnea cat si organele cu cutitul. Eu asa am facut! Am preferat sa le tai marunt cu cutitul.
In centrul drobului vom pune ouale fierte. Este de preferat sa nu le fierbem tari, ci sa le lasam cleioase. Le fierbem timp de 6 minute, si astfel ouale fierte nu vor avea inelul acela verde in jurul galbenusului.
Din cantitatile de ingrediente pe care le-am folosit rezulta un drob de pui copt in forma de chec sau cozonac de 30 cm x 10 cm si cu adancime de cca. 8 cm.
Drob de Pui – Reteta de Drob cu Piept si Organe de Pui – reteta video pas cu pas
Ingrediente pentru reteta de drob de pui:
- 500 gr piept de pui fara os
- 500 gr ficatei de pui
- 500 gr pipote si inimi de pui
- 50 ml ulei
- 5 oua crude
- 4 oua fierte
- 1 ceapa uscata tocata marunt
- 5 fire de ceapa verde tocate rondele mici
- 5 fire de usturoi verde tocate rondele mici
- 100 gr cartofi fierti
- 1 legatura de patrunjel tocat marunt
- 1 legatura de marar tocat marunt
- 1 foaie de dafin
- 10 boabe de piper
- sare
- piper macinat
Reteta de drob de pui – mod de preparare:
- Punem la fiert pipotele si inimile de pui intr-o cratita cu apa. Le fierbem pana cand apa incepe sa clocoteasca si se formeaza multa spuma. Aruncam apa in care au fiert si spalam cratita, inimile si pipotele. Punem din nou apa in cratita, adaugam inimile si pipotele de pui, o lingurita de sare, foaia de dafin si boabele de piper. Procedand astfel spuma care se mai formeaza in continuare va fi mai putina si o vom putea aduna usor. Fierbem pipotele si inimile de pui aproximativ 30 minute.
2. Adaugam in cratita ficatul si pieptul de pui. Continuam fierberea timp de aproximativ 20 minute. Indepartam spuma ori de cate ori este nevoie. Dupa ce au fiert, le clatim cu apa rece si le lasam sa se raceasca.
3. Fierbem cartofii in coaja, ii curatam si ii pasam cu presa pentru cartofi.
4. Fierbem timp de 6 minute cele 4 oua pe care le vom pune in umplutura.
5. Incalzim uleiul intr-o tigaie si calim ceapa uscata timp de un minut, pana se inmoaie putin.
6. Adaugam ceapa verde si usturoiul si le calim si pe acestea timp de 2-3 minute.
7. Tocam marunt ficatul, pipotele, inimile si pieptul de pui.
8. Intr-un bol incapator punem organele si carnea tocata, ceapa si usturoiul calite, ouale crude, verdeata, cartofii, sarea si piperul.
9. Amestecam bine ingredientele pana obtinem o compozitie omogena.
10. Incalzim cuptorul la 180 grade. Asezam hartie de copt intr-o tava dreptunghiulara pentru chec si punem o treime din compozitia de drob. Presam bine compozitia ca sa nu ramana goluri si asezam ouale fierte.
11. Acoperim ouale cu restul de compozitie, presam bine, uniformizam suprafata si o ungem cu putin ulei.
12. Introducem tava in cuptorul preincalzit la 180 grade si coacem drobul de pui aproximativ 50 minute, pana se rumeneste frumos.
13. Scoatem tava cu drob din cuptor si o lasam doua ore sa se raceasca pe masa de bucatarie, apoi o punem la frigider. Drobul trebuie sa stea cateva ore la rece inainte de a fi rasturnat din tava si feliat. Daca timpul nu va preseaza, este de preferat sa taiati drobul a doua zi.
Acest drob de pui poate fi servit cu ceapa verde, cu rosii sau cu o salata de cruditati.
Retete pentru masa de Pasti
Pe langa ouale vopsite de Pasti in Joia Mare, pentru masa de Pasti din Duminica Pastelui se pregatesc si retetele traditionale din carne de miel (ciorba de miel, friptura de miel, etc.), pasca, diferite tipuri de cozonac, aperitive pascale, prajituri si fursecuri sau biscuiti.
Va prezentam mai jos retetele noastre preferate pentru masa de Pasti, insa puteti vedea toate retetele de Pasti dand click aici.
Apasati pe numele retetei sau pe fotografie pentru a citi reteta!
Oua vopsite natural – cum se vopsesc ouale de Pasti – 9 retete pas cu pas
Stufat de miel – reteta traditionala la cuptor cu usturoi verde impletit
Oua umplute – 4 retete simple si rapide
Oua umplute cu pate de ficat – oua umplute pe pat de maioneza
Pasca cu aluat de cozonac, branza si stafide – reteta traditionala pas cu pas
Pasca fara aluat cu branza dulce, smantana si stafide – reteta pas cu pas
Cozonac cu nuca si cacao – reteta traditionala pas cu pas
Cozonac fara framantare cu rahat si stafide
Cozonac pufos cu rahat si stafide
Cozonac grecesc – reteta traditionala
Prajitura insiropata cu crema de lamaie
Ciorba de miel cu smantana – reteta romaneasca traditionala
Ciorba de maruntaie de miel (maghirița) – reteta greceasca traditionala pentru prima masa luata in seara Invierii, imediat dupa Sfanta Liturghie de la miezul noptii
Friptura de miel – reteta renumitului bucatar Jamie Oliver
Pulpa de miel la cuptor cu cartofi
Miel cu spanac – reteta greceasca
Friptura de miel la cuptor cu cartofi
Iepure la cuptor cu vin si legume